Подкрепете ни!




Екология11 май 2023

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии


избражение: iStock
избражение: iStock
Отглеждането на бургери и пържоли от култивирани клетки вероятно може да се разглежда като бъдещето на месната индустрия. Но нов анализ показва, че масовото производство на отгледаното в лаборатория месо с помощта на настоящите технологии може да бъде значително по-вредно за околната среда от истинското говеждо месо. Понастоящем месото от животински клетки (ACBM) се произвежда в много малък мащаб и с икономически загуби, въпреки че разширяването на процеса може да освободи между четири до 25 пъти повече емисии отколкото световната индустрия за говеждо месо.

Според авторите на изследването, „милиарди инвестиционни долари са специално разпределени за ACBM сектора с тезата, че този продукт ще бъде по-екологичен от говеждото.“ Да, вярно е, че отгледаното в лаборатория месо елиминира изискванията за земя, вода и антибиотици, необходими при отглеждането на едър рогат добитък. Но учените обясняват, че голяма част от интереса към култивираното месо се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии.

Проблемът, казват те, е, че много от тези доклади са моделирали въздействието на ACBM върху климата, използвайки технологии, които или не съществуват, или е малко вероятно да заработят. Например едно често цитирано проучване оценява въглеродните емисии от производството на ACBM, използвайки цианобактериален хидролизат като суровина за клетките. Авторите на новото изследване обаче обясняват, че „това не е технология или суровина, която в момента се използва за пролиферация на животински клетки, нито е осъществима на този етап“.

Процесът на пречистване в момента бълва повече от емисиите, свързани с производството на ACBM, казват изследователите. Отстраняването на ендотоксините, които се отделят от бактериите в околната среда, е абсолютно необходимо за създаването на култивирано месо, тъй като дори малки количества от тези токсини в хранителната среда могат да попречат на клетките да се размножават.

Ако непрекъснатото използване на силно рафинирана хранителна среда стане ежедневие при масово производство на изкуствени мръвки, всеки килограм ACBM ще произвежда 246 до 1508 килограма емисии на въглероден диоксид. Въз основа на тези изчисления, учените твърдят, че „приносът" в глобалното затопляне от производството на култивираното месо ще е между четири и 25 пъти по-голям от този на говеждото на дребно.
Проучването в момента е достъпно на bioRxiv.

Източник

Повече за храната, която ни спасява, прочетете в Списание 8, бр. 2/2021 г.

Още по темата:

2100 г.: Прясната вода ще стане твърде топла за пиене Екология

2100 г.: Прясната вода ще стане твърде топла за пиене

Прогнозите са температурата на подземните води да се повиши с до 3,5°C

Ако не можем да защитим природата, не можем да защитим и себе си Екология

Ако не можем да защитим природата, не можем да защитим и себе си

Харисън Форд: „Изменението на климата е „най-голямата морална криза на нашето време“

2030 г.: Дания ще таксува фермерите със 100 евро на крава заради изпускане на газове Екология

2030 г.: Дания ще таксува фермерите със 100 евро на крава заради изпускане на газове

Страната първа в света въвежда въглеродния данък в животновъдството

Има ли геопатогенни зони у дома? Екология

Има ли геопатогенни зони у дома?

От 50 до 80% от онкологично болните са пребивавали продължително време на места с геопатогенни излъчвания

Слънчевата светлина причинява изтичане на отровни химикали от пластмасовите бутилки Екология

Слънчевата светлина причинява изтичане на отровни химикали от пластмасовите бутилки

Ползвайте стъклени шишета за многократна употреба, съветват учените

Направи си градина на покрива Екология

Направи си градина на покрива

Те придават изящество на сградите, спестяват енергия и подобряват околната среда

Глифозатът в България вече е забранен за непрофесионална употреба Екология

Глифозатът в България вече е забранен за непрофесионална употреба

Кампанията на сдружение АГРОЛИНК завърши успешно!

97% гласуваха на референдума против добива на злато в Божурище Екология

97% гласуваха на референдума против добива на злато в Божурище

Жителите заявиха твърдата си позиция против мината, която ще отрови природата и разболее хората

Сухите пустини поглъщат пасищата на Земята, застрашено е изхранването на милиарди хора Екология

Сухите пустини поглъщат пасищата на Земята, застрашено е изхранването на милиарди хора

Тревожен доклад на ООН твърди, че ситуацията дълги години е била подценявана

Да кажем ДА на чистата природа! Екология

Да кажем ДА на чистата природа!

В неделя е концертът с кауза против златодобива в община Божурище

В САЩ се готвят за едно от най-горещите лета в историята Екология

В САЩ се готвят за едно от най-горещите лета в историята

Високите температури увеличават рисковете от засушаване, горски пожари и урагани

Изобретиха пластмаса, която изчезва, когато вече не ви е необходима Екология

Изобретиха пластмаса, която изчезва, когато вече не ви е необходима

Новата материя съдържа бактерии и се саморазгражда за 5 месеца след като е употребена

55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози Екология

55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози

Икономист обобщи какво са предсказвали неуспешно климатичните пророци

Не на златодобива в община Божурище! Екология

Не на златодобива в община Божурище!

Столичани и жители на района са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората

Заедно за Амазония Екология

Заедно за Амазония

Стани част от съхраняването на Амазонската джунгла и нейните обитатели