Подкрепете ни!




Наука11 май 2023

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии

избражение: iStock
избражение: iStock


Отглеждането на бургери и пържоли от култивирани клетки вероятно може да се разглежда като бъдещето на месната индустрия. Но нов анализ показва, че масовото производство на отгледаното в лаборатория месо с помощта на настоящите технологии може да бъде значително по-вредно за околната среда от истинското говеждо месо. Понастоящем месото от животински клетки (ACBM) се произвежда в много малък мащаб и с икономически загуби, въпреки че разширяването на процеса може да освободи между четири до 25 пъти повече емисии отколкото световната индустрия за говеждо месо.

Според авторите на изследването, „милиарди инвестиционни долари са специално разпределени за ACBM сектора с тезата, че този продукт ще бъде по-екологичен от говеждото.“ Да, вярно е, че отгледаното в лаборатория месо елиминира изискванията за земя, вода и антибиотици, необходими при отглеждането на едър рогат добитък. Но учените обясняват, че голяма част от интереса към култивираното месо се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии.

Проблемът, казват те, е, че много от тези доклади са моделирали въздействието на ACBM върху климата, използвайки технологии, които или не съществуват, или е малко вероятно да заработят. Например едно често цитирано проучване оценява въглеродните емисии от производството на ACBM, използвайки цианобактериален хидролизат като суровина за клетките. Авторите на новото изследване обаче обясняват, че „това не е технология или суровина, която в момента се използва за пролиферация на животински клетки, нито е осъществима на този етап“.

Процесът на пречистване в момента бълва повече от емисиите, свързани с производството на ACBM, казват изследователите. Отстраняването на ендотоксините, които се отделят от бактериите в околната среда, е абсолютно необходимо за създаването на култивирано месо, тъй като дори малки количества от тези токсини в хранителната среда могат да попречат на клетките да се размножават.

Ако непрекъснатото използване на силно рафинирана хранителна среда стане ежедневие при масово производство на изкуствени мръвки, всеки килограм ACBM ще произвежда 246 до 1508 килограма емисии на въглероден диоксид. Въз основа на тези изчисления, учените твърдят, че „приносът" в глобалното затопляне от производството на култивираното месо ще е между четири и 25 пъти по-голям от този на говеждото на дребно.
Проучването в момента е достъпно на bioRxiv.

Източник

Повече за храната, която ни спасява, прочетете в Списание 8, бр. 2/2021 г.

Още по темата:

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности Наука

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности

Хищниците са придобили известна устойчивост към рака, имунната им система е променена

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета

Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони Наука

Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони

Подходяща е за пейсмейкъри, дронове и изкуствени сърца

Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното Наука

Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното

Повечето токсични частици не са от самите бутилки, а от филтъра за пречистване в производството

Официално: Кацането на Луната се отлага за 2026 г. Наука

Официално: Кацането на Луната се отлага за 2026 г.

От НАСА обясниха, че дават приоритет на безопасността на екипажа пред натиска за бързо изпълнение на важната мисия

Проблемът със стареенето може да бъде елиминиран през следващото десетилетие Наука

Проблемът със стареенето може да бъде елиминиран през следващото десетилетие

Учени изследвали гренландски китове и безсмъртни медузи

Изкуствен интелект чете мисли директно от мозъчни вълни, без импланти Наука

Изкуствен интелект чете мисли директно от мозъчни вълни, без импланти

Засега AI системата се справя на 40%, но това е напредък в сравнение с предишния стандарт за превод