Подкрепете ни!




Наука11 май 2023

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии

избражение: iStock
избражение: iStock


Отглеждането на бургери и пържоли от култивирани клетки вероятно може да се разглежда като бъдещето на месната индустрия. Но нов анализ показва, че масовото производство на отгледаното в лаборатория месо с помощта на настоящите технологии може да бъде значително по-вредно за околната среда от истинското говеждо месо. Понастоящем месото от животински клетки (ACBM) се произвежда в много малък мащаб и с икономически загуби, въпреки че разширяването на процеса може да освободи между четири до 25 пъти повече емисии отколкото световната индустрия за говеждо месо.

Според авторите на изследването, „милиарди инвестиционни долари са специално разпределени за ACBM сектора с тезата, че този продукт ще бъде по-екологичен от говеждото.“ Да, вярно е, че отгледаното в лаборатория месо елиминира изискванията за земя, вода и антибиотици, необходими при отглеждането на едър рогат добитък. Но учените обясняват, че голяма част от интереса към култивираното месо се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии.

Проблемът, казват те, е, че много от тези доклади са моделирали въздействието на ACBM върху климата, използвайки технологии, които или не съществуват, или е малко вероятно да заработят. Например едно често цитирано проучване оценява въглеродните емисии от производството на ACBM, използвайки цианобактериален хидролизат като суровина за клетките. Авторите на новото изследване обаче обясняват, че „това не е технология или суровина, която в момента се използва за пролиферация на животински клетки, нито е осъществима на този етап“.

Процесът на пречистване в момента бълва повече от емисиите, свързани с производството на ACBM, казват изследователите. Отстраняването на ендотоксините, които се отделят от бактериите в околната среда, е абсолютно необходимо за създаването на култивирано месо, тъй като дори малки количества от тези токсини в хранителната среда могат да попречат на клетките да се размножават.

Ако непрекъснатото използване на силно рафинирана хранителна среда стане ежедневие при масово производство на изкуствени мръвки, всеки килограм ACBM ще произвежда 246 до 1508 килограма емисии на въглероден диоксид. Въз основа на тези изчисления, учените твърдят, че „приносът" в глобалното затопляне от производството на култивираното месо ще е между четири и 25 пъти по-голям от този на говеждото на дребно.
Проучването в момента е достъпно на bioRxiv.

Източник

Повече за храната, която ни спасява, прочетете в Списание 8, бр. 2/2021 г.

Още по темата:

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени Наука

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени

Употребата му при кърмачета и деца не е безопасна за неврологичното им развитие

Колко е часът на Луната? Наука

Колко е часът на Луната?

Астронавтите на международната космическа станция се любуват на 16 залеза на ден

Извънземен живот в нашата Слънчева система? Наука

Извънземен живот в нашата Слънчева система?

НАСА тълкува по нов начин информацията от космическия кораб Вояджър 2

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души Наука

Докато Илон Мъск още само се кани, мозъчни чипове вече са имплантирани на 50 души

Blackrock Neurotech тества върху хора чипове за справяне със слепота и парализа

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК Наука

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК

70 г. от публикуването на една от най-значимите истини за човечеството

Драматична загуба на тегло без операция или гадене? Наука

Драматична загуба на тегло без операция или гадене?

Експериментално лекарство против затлъстяване действа като стомашен байпас

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица Наука

Насладете се на сиянието на да Винчи тази седмица

От България няма да виждаме слънчевото затъмнение, но ще наблюдаваме пепелявото сияние

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността Наука

Нашите убеждения и пристрастия ни пречат да видим реалността

Паметта ни често ни „подлъгва", за да видим това, което искаме

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж? Наука

Наистина ли всичко се случва навсякъде наведнъж?

Известен астрофизик твърди, че има още много Големи взривове

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд Наука

Японска компания пуска изкуствен метеорен дъжд

Целта е забавление в безпрецедентен мащаб, но също така и събиране на атмосферни данни от мезосферата

Италия забрани ChatGPT Наука

Италия забрани ChatGPT

Чатботът е временно блокиран поради опасения за нарушена поверителност на данните на потребителите

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната Наука

НАСА показа астронавтите, които ще летят до Луната

Четиримата са изключително способни и завършени личности с умения и решителност да поемат всяко изпитание като екип

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове Наука

Кихането на Еверест оставя след себе си микроби, които могат да оцелеят векове

Микробни останки от преминали през върха авантюристи са открити в латентно състояние в замръзналата почва

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода Наука

В недрата на Земята са скрити огромни количества вода

Рингудит - носителят на живота е в скалите между горната и долната мантия

Как родният език променя структурата на вашия мозък Наука

Как родният език променя структурата на вашия мозък

С ЯМР учените доказват защо на някои хора им е трудно да учат чужд език

OpenAI най-сетне обяви GPT-4 - следващото поколение на езиковия модел на AI Наука

OpenAI най-сетне обяви GPT-4 - следващото поколение на езиковия модел на AI

Силно впечатляващ е при първа употреба, несъвършенствата се забелязват при по-дълго прекарано време с него