favorites basket
user
Наука23 октомври 2025

Оправдаха демонизираното палмово масло

Преработените мазнини, произведени от палмови и растителни масла, не повишават риска от сърдечни заболявания, когато се употребяват в нормални количества

Снимка от Sébastien Noël в Unsplash
Снимка от Sébastien Noël в Unsplash
Това става ясно от ново изследване на екип от учени от King's College London и Maastricht University, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Два вида преработени твърди мазнини, често срещани в храни като печени изделия, сладки, маргарини и кремчета за мазане, според изследването, имат малък ефект върху здравето на сърцето, когато се употребяват в нормални количества. Учените се съсредоточили върху интерестерифицирани (IE) мазнини, съдържащи палмитинова киселина (от палмово масло) или стеаринова киселина (от други растителни мазнини). Производителите често ги използват като заместители на традиционните твърди мазнини, като трансмазнини и животински мазнини, за които е известно, че представляват риск за сърдечно-съдовото здраве.

Наблюдавани са 47 здрави възрастни. Нито участниците, нито изследователите знаели кой вид мазнини е тестван по време на периода на изследването. Всеки доброволец следвал две различни диети в продължение на шест седмици. Всяка от тях включвала мъфини и пастети, приготвени с мазнини, богати на палмитинова киселина, или мазнини, богати на стеаринова киселина, осигуряващи около 10% от дневния им енергиен прием. После се правели кръвни изследвания и се отчитали – холестерол, триглицериди, инсулинова чувствителност, чернодробни мазнини, възпаление и функция на кръвоносните съдове.

Резултатите не показали сериозни разлики в нивата на холестерола и триглцеридите на хората, яли двете мазнини. Съотношението на общия към HDL холестерола, ключов показател за сърдечно-съдов риск, също било приблизително еднакво.

Нямало неблагоприятни ефекти върху текущи възпалителни процеси, инсулиновата резистентност, чернодробните мазнини или съдовата функция.
Ето и мнението на професор Сара Бери, старши автор и професор по хранителни науки в King's College London: „С настоящата демонизация на всичко преработено, това изследване подчертава, че не цялата обработка на храни е лоша за нас! Процесът на интерестерификация позволява генерирането на твърди мазнини на мястото на вредните трансмазнини, като същевременно дава възможност на производителите да намалят съдържанието на наситени мазнини в намазките и храните. Като се има предвид широкото използване на процеса на интерестерификация на мазнините и всяването на паника около преработката на храни, това изследване е навременно.“

Проучването е финансирано от Малайзийския съвет за палмово масло.


Източник



ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.