Подкрепете ни!
Светът в тебНаталия Кошулко, пихолог психотерапевт / 23 юни 2020

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

изображение: iStock
изображение: iStock
Зад невротичната вина стои страхът от неодобрение, осъждане, критика и излагане. Вината не е причината, а следствие от тези страхове. Страхът от осъждане и неодобрение може да се прояви в различни форми. На някои от тях се спира Наталия Кошулко, психолог-психотерапевт, която използва като база за разсъжденията си теорията на Карън Хорни за неврозите. 

Невротикът изпитва постоянен страх да не предизвика раздразнението на околните. Невротикът може да се страхува както да откаже покана, така и да я приеме. Страхува се както да изрази своето мнение, така и да не го направи. Особено се плаши да изрази несъгласие с мнението на някого, да изрази желанията си, да не отговори на поставените изисквания и да не би да остане незабележим. 
Невротикът живее с перманентния страх хората да не научат нещо за него. 

Това се обяснява с неистов стремеж да се предотврати някакъв конфузен момент, излагане и падение.
Основният фактор, който обяснява страха от неодобрението, е огромното разминаване между фасадата, която невротикът показва на света и себе си, и всички онези репресивни тенденции, скрити зад тази фасада. Въпреки че самият невротик страда силно от тази висока самовзискателност, за него е жизненоважно да си я задържи в емоционалния свят. Защото тази претенция към самия него го предпазва от скрито безпокойство. Това, което той трябва да скрие, е в основата на страха от излагане и неодобрение. 

Големият срам. 
Искреността е отговорна за страха му от неодобрение, така смята той. И се страхува от разкриването на точно тази неискреност.
Невротикът иска да скрие своята „агресивност“. Не само гнева, завистта, жаждата за отмъщение, унижението, но и всичките си тайни претенции към хората. Той не иска да положи собствени усилия, за да постигне това, което желае, вместо това пробва да се храни с енергията на другите. Това може да се случи или чрез използване на сила, експлоатирайки хората, или чрез обич, „любов“, угодничество и подчинение на другите. Ако претенциите му са засегнати, той се чувства много притеснен, че
съществува заплаха да не получи това, което иска по обичайния начин.

Той също така иска да скрие от другите колко е слаб, безпомощен и беззащитен. Колко неспособен е да отстоява правата си, колко силна е тревожността му. Поради тази причина създава облика на властта. Той презира слабостта в себе си и в другите. За слабост, той счита всяко неспазване на опорните точки, които той счита за правилни. Защото ако той презира някаква слабост, предполага, че другите, ако я открият у него, ще го презират. Затова той живее в постоянна тревожност, че рано или късно всичко ще бъде разкрито.

Ето защо вината и съпътстващите я самообвинения не са причината, а резултатът от страха от неодобрение и в същото време служи като защита срещу нея. От една страна, те спомагат за постигане на спокойствие. От друга страна пречат да се види реалното състояние на нещата.

Функции за самозареждане
Самообвинението води до успокоение. Ако обвинявам себе си за това, че някой не си е свършил работата, значи не съм толкова лош човек. Засилва самочувствието. Но невротикът рядко се докосва до истинската причина за недоволството му от себе си.

Самообвиненията не позволяват на невротика да види необходимостта от промени и служат като заместител на такива промени. Трудно е да се промени нещо в една завършена личност. А за невротик това е почти непосилно. Много от неговите дълбоки нагласи са породени от безпокойство. И ако започнете да ги докосвате, това предизвиква голям страх и съпротива. И тогава изглежда, че самообвиненията водят до промяна. Потапянето във вина показва отклонение от трудната задача да променим себе си.

Самообвиненията също така дават възможност на невротика да не обвинява другите, а само себе си, което изглежда по-безопасно. Това най-често идва от патриархалното семейство, в което един от основните принципи е: грях е да критикуваме родителите. Когато отношенията се основават на авторитаризъм, има тенденция да се забранява критиката, защото обикновено това подкопава доверието. Ако детето не е много сплашено, то ще се съпротивлява, но силното чувство за вина ще го травмира. На по-плахото дете дори няма да му хрумне, че родителите може да грешат. То обаче ще чувства дълбоко в себе си, че някой все пак греши. И щом това не са родителите, значи е то.
Следователно вината е негова. Детето ще поеме вината върху себе си, вместо да осъзнае, че към него са се отнесли несправедливо.

Как невротикът избягва от неодобрението

Със самообвинение. С предотвратяване на всяка критика, като се опитва винаги да бъде безупречен и да постъпва правилно. (Но невротикът приема за критика дори различното мнение.) Прави се на безпомощен, ако това не върви – разболява се. Болестта като начин за справяне с трудностите на живота отдавна е известна. Но при невротиците този „метод“ е доста важен. Например, невротик, който има проблеми с шефа си, може да изпита остра атака на чревно разстройство. Болестта в този случай позволява на невротика да избегне среща с шефа. И той има алиби, вместо да осъзнае малодушието си.

Невротикът избира да се представя като жертва. Да се чувстваш жертва е често срещана стратегия. Това е ефективен метод за защита срещу неодобрение. Той позволява да се отклони фокуса от самообвиненията към обвинение на другите.

Източник

Още по темата:

Трите вируса на съзнанието Светът в теб

Трите вируса на съзнанието

Как сами си забраняваме да променим живота си към по-добро

Великите ужасни родители, предали децата си Светът в теб

Великите ужасни родители, предали децата си

Зловещи факти за емоционалните недъзи на известните

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните Светът в теб

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните детайли

Хората реагират на вашата енергия и поведение повече, отколкото на думите ви. Отърсете се от склонността винаги да спорите.

Колко пъти може да се падне в една и съща яма Светът в теб

Колко пъти може да се падне в една и съща яма

Понякога промяната при садомазохиста е възможна

Идва епохата на пробуденото правене Светът в теб

Идва епохата на пробуденото правене

E. Толе: Намираме се в средата на изключително важно събитие в еволюцията на човешкото съзнание

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Светът в теб

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Виждате ли грешката? Светът в теб

Виждате ли грешката?

Един кратък урок по устойчивост на критика

Какво означава да се грижиш за другия Светът в теб

Какво означава да се грижиш за другия

Миналата любов е източник на сила, настоящата любов е резултат от силата

11 знака, които показват, че си свободен дух Светът в теб

11 знака, които показват, че си свободен дух

Свободен ли си или си закотвен от материалния свят?

Твоята половинка се намира в теб Светът в теб

Твоята половинка се намира в теб

Обърни внимание кога си щастлив, обърни внимание кога си нещастен, но не обвинявай другите

Защо не са ми дали хляб? Светът в теб

Защо не са ми дали хляб?

Не започвай с третата фраза

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло? Светът в теб

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш. Светът в теб

Ако мислите, че няма надежда – нея няма да я има. Изборът е ваш.

Чомски: Губим детството си. Учителите заковават децата в рамките на тестовете и изпитите.

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца Светът в теб

Твой ред е да носиш детето на корема си 9 месеца

Баща на трима синове с писмо до себе си към миналото

Врeме за инвентаризация на собствения си живот Светът в теб

Врeме за инвентаризация на собствения си живот

Когато живеете в градината на надеждата, нещо винаги разцъфтява