Подкрепете ни!
Светът в тебНаталия Кошулко, пихолог психотерапевт / 23 юни 2020

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

изображение: iStock
изображение: iStock
Зад невротичната вина стои страхът от неодобрение, осъждане, критика и излагане. Вината не е причината, а следствие от тези страхове. Страхът от осъждане и неодобрение може да се прояви в различни форми. На някои от тях се спира Наталия Кошулко, психолог-психотерапевт, която използва като база за разсъжденията си теорията на Карън Хорни за неврозите. 

Невротикът изпитва постоянен страх да не предизвика раздразнението на околните. Невротикът може да се страхува както да откаже покана, така и да я приеме. Страхува се както да изрази своето мнение, така и да не го направи. Особено се плаши да изрази несъгласие с мнението на някого, да изрази желанията си, да не отговори на поставените изисквания и да не би да остане незабележим. 
Невротикът живее с перманентния страх хората да не научат нещо за него. 

Това се обяснява с неистов стремеж да се предотврати някакъв конфузен момент, излагане и падение.
Основният фактор, който обяснява страха от неодобрението, е огромното разминаване между фасадата, която невротикът показва на света и себе си, и всички онези репресивни тенденции, скрити зад тази фасада. Въпреки че самият невротик страда силно от тази висока самовзискателност, за него е жизненоважно да си я задържи в емоционалния свят. Защото тази претенция към самия него го предпазва от скрито безпокойство. Това, което той трябва да скрие, е в основата на страха от излагане и неодобрение. 

Големият срам. 
Искреността е отговорна за страха му от неодобрение, така смята той. И се страхува от разкриването на точно тази неискреност.
Невротикът иска да скрие своята „агресивност“. Не само гнева, завистта, жаждата за отмъщение, унижението, но и всичките си тайни претенции към хората. Той не иска да положи собствени усилия, за да постигне това, което желае, вместо това пробва да се храни с енергията на другите. Това може да се случи или чрез използване на сила, експлоатирайки хората, или чрез обич, „любов“, угодничество и подчинение на другите. Ако претенциите му са засегнати, той се чувства много притеснен, че
съществува заплаха да не получи това, което иска по обичайния начин.

Той също така иска да скрие от другите колко е слаб, безпомощен и беззащитен. Колко неспособен е да отстоява правата си, колко силна е тревожността му. Поради тази причина създава облика на властта. Той презира слабостта в себе си и в другите. За слабост, той счита всяко неспазване на опорните точки, които той счита за правилни. Защото ако той презира някаква слабост, предполага, че другите, ако я открият у него, ще го презират. Затова той живее в постоянна тревожност, че рано или късно всичко ще бъде разкрито.

Ето защо вината и съпътстващите я самообвинения не са причината, а резултатът от страха от неодобрение и в същото време служи като защита срещу нея. От една страна, те спомагат за постигане на спокойствие. От друга страна пречат да се види реалното състояние на нещата.

Функции за самозареждане
Самообвинението води до успокоение. Ако обвинявам себе си за това, че някой не си е свършил работата, значи не съм толкова лош човек. Засилва самочувствието. Но невротикът рядко се докосва до истинската причина за недоволството му от себе си.

Самообвиненията не позволяват на невротика да види необходимостта от промени и служат като заместител на такива промени. Трудно е да се промени нещо в една завършена личност. А за невротик това е почти непосилно. Много от неговите дълбоки нагласи са породени от безпокойство. И ако започнете да ги докосвате, това предизвиква голям страх и съпротива. И тогава изглежда, че самообвиненията водят до промяна. Потапянето във вина показва отклонение от трудната задача да променим себе си.

Самообвиненията също така дават възможност на невротика да не обвинява другите, а само себе си, което изглежда по-безопасно. Това най-често идва от патриархалното семейство, в което един от основните принципи е: грях е да критикуваме родителите. Когато отношенията се основават на авторитаризъм, има тенденция да се забранява критиката, защото обикновено това подкопава доверието. Ако детето не е много сплашено, то ще се съпротивлява, но силното чувство за вина ще го травмира. На по-плахото дете дори няма да му хрумне, че родителите може да грешат. То обаче ще чувства дълбоко в себе си, че някой все пак греши. И щом това не са родителите, значи е то.
Следователно вината е негова. Детето ще поеме вината върху себе си, вместо да осъзнае, че към него са се отнесли несправедливо.

Как невротикът избягва от неодобрението

Със самообвинение. С предотвратяване на всяка критика, като се опитва винаги да бъде безупречен и да постъпва правилно. (Но невротикът приема за критика дори различното мнение.) Прави се на безпомощен, ако това не върви – разболява се. Болестта като начин за справяне с трудностите на живота отдавна е известна. Но при невротиците този „метод“ е доста важен. Например, невротик, който има проблеми с шефа си, може да изпита остра атака на чревно разстройство. Болестта в този случай позволява на невротика да избегне среща с шефа. И той има алиби, вместо да осъзнае малодушието си.

Невротикът избира да се представя като жертва. Да се чувстваш жертва е често срещана стратегия. Това е ефективен метод за защита срещу неодобрение. Той позволява да се отклони фокуса от самообвиненията към обвинение на другите.

Източник

Още по темата:

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Болестите ви са заради някакъв недостатък Светът в теб

Болестите ви са заради някакъв недостатък

Понякога Бог говори през устата на децата, чуйте истината

Едни маратонки щастие Светът в теб

Едни маратонки щастие

... да каже, че момиче на име Ева ги е купило, защото днес е бил денят й да направи нещо добро...

Как да се освободим от мисловните клишета, за да се насладим на здравия разум Светът в теб

Как да се освободим от мисловните клишета, за да се насладим на здравия разум

Дейвид Дисалво за клопките на ума и преградите, в които ни спъва собственият ни мозък