Подкрепете ни!
Светът в тебАлън Елкин* / 09 декември 2020

Как вярата помага да се справим със стреса

Не съществува само един правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност

изображение: iStock
изображение: iStock
Вярата в нещо по-голямо от непосредственото ви преживяване може да ви помогне да създадете вътрешен мир и да се справите със стреса в живота си. Живеем във вселена, която е едновременно загадъчна и понякога поразителна. Опитваме се да придадем смисъл и цел на нашия твърде кратък живот.

Вярата в нещо по-голямо, нещо космическо, може да помогне на някои хора да се справят с непознатото и може би непознаваемото. Не съществува правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност. За мнозина тази вяра може да приеме формата на вяра в Бог и участие в традиционна религиозна система от вярвания. Вашата духовност обаче може да приеме различна форма. Това може да е вяра в по-глобална, по-неясно формулирана висша сила или по-висша цел. Или може да приеме формата на вяра в такива ценности като човешкия дух, човешката общност или природата.

Независимо от формата на вашите духовни вярвания, нарастващите доказателства показват, че вярата може да бъде мощен буфер на стреса, подобрявайки способността ви да се справяте с по-сериозните сътресения в живота. Вярата може да ви помогне да се справите с болестта и дори да ви помогне да живеете по-дълго. Причините, поради които вярата помага, са както преки, така и косвени.

Как помага вярата

Вярата може да даде смисъл и цел. Наличието на дълбоко усетена система от вярвания може да ви помогне да се справите с много от объркващите и тревожни въпроси, които обграждат смисъла на съществуването. Защо си тук? Какъв е смисълът и целта на живота? Какво се случва, когато умреш?
Вярата може да засили стрес-ефективните ценности. На практика всички религии популяризират ценностите на любовта и добротата и осъждат чувствата, предизвикващи стрес, като гняв, враждебност и агресия.

Вярата може да осигури надежда и приемане.
Това насърчава чувството за оптимизъм и надежда, че нещата ще се получат най-добре. Вярата също ви помага да приемете това, което не се получава и това, което не можете да контролирате.

Вярата ви обединява с другите.
Тя може да създаде усещане за общност, което често обединява хората по взаимно подкрепящ се начин. Наличието на други, с които да съществувате и да споделяте, може да намали стреса ви. Принадлежността към религиозна организация може да ви свърже с други хора от по-широката общност, които имат по-малък късмет по някакъв начин и това ще ви позволи да помагате и да служите на нуждаещите се.
Вярата може да ви успокои. Често понятието и процесът включват молитва и съзерцание, които подобно на медитация и други форми на телесна релаксация, могат да доведат до редица физически промени, които намаляват стреса.

Силата на молитвата за намаляване на стреса

Д-р Хърбърт Бенсън, пионер в областта на вярата, релаксацията и намаляването на стреса, изучава ролята на молитвата и нейните ефекти върху стреса. Бенсън установява, че когато накарат хората да включват думи или изречения с религиозно значение в програмата си за медитативна релаксация, постигнатите нива на релаксация са значително по-високи от тези, които не включват религиозно съдържание.

Съдържанието може да бъде толкова просто, колкото дума или фраза, взети от традиционна молитва (Господнята молитва „Отче наш“, например) или дума от духовен текст (като шалом, което означава „мир“ или echad, което означава „един“).

Какво казва науката

Неотдавнашно проучване на Националния институт за психично здраве на САЩ например установи, че хората, които смятат, че религиозните вярвания са централен елемент в живота им, изпитват по-ниски нива на депресия, отколкото контролната група.

В друго проучване изследователи от окръг Евънс, Джорджия анализират намаляващите стреса ефекти при редовните посетители на църквата в сравнение с тези, които не посещават Божия храм. Те установили, че измерванията на кръвното налягане са значително по-ниски при традиционно посещаващите църквата.

Изследователи от Вашингтон, Мериленд, установили, че при посещаващите рутинно църква, родени във вярващи семейства, в които този ритуал се спазва от поколения, рискът от смърт при сърдечен пристъп е по-нисък, отколкото при рядко посещаващите Божия храм. (Учените се уверили, че резултатите нямат нищо общо с тютюнопушенето, пиенето и други променливи, които могат да повлияят на статистиката.)

Израелски учени пък сравнявали здравето на светските и ортодоксалните си съграждани. Станало ясно, че в по-малко религиозната група и в групата на агностиците и атеистите рискът от инфаркт бил четири пъти по-висок от включените в групата на ортодоксалните вярващи. В групата на атеистите и агностиците били отчетени по-високи нива на холестерол, отколкото по-религиозната група.
________
*Д-р Алън Елкин е клиничен психолог и директор на Центъра за управление на стреса и консултиране в Ню Йорк. Национално известен със своя опит и проучвания в областта на стреса и емоционалните разстройства, той често се появява в Today , Good Morning America и Good Day New York .

Източник

Още по темата:

За всичко си има причина и в крайна сметка нещата се случват за добро Светът в теб

За всичко си има причина и в крайна сметка нещата се случват за добро

Ник Вуйчич: Изборът е да поемеш надолу, към отчаянието или да тръгнеш нагоре, по хълма на надеждата

Няма връх, който да стои по-високо от Живота! Светът в теб

Няма връх, който да стои по-високо от Живота!

Как хората коментираха алпинистките победи и трагедии под К2 през уикенда

Добрата майка ли съм или идеалната майка? Светът в теб

Добрата майка ли съм или идеалната майка?

Спокойно, Вие сте и двете в рамките на едно денонощие

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт” Светът в теб

Стига с това „Излез от зоната си на комфорт"

Едно ненаучно понятие сее вина и вгорчава живота ни

Как енергйно да прочистите дома си за новата година Светът в теб

Как енергйно да прочистите дома си за новата година

Изберете настроение, кристал и свещ за всяка стая

Пет причини да имате надежда за човечеството през 2021 г. и след нея Светът в теб

Пет причини да имате надежда за човечеството през 2021 г. и след нея

И теоретиците на конспирацията, и феновете на Гейтс искат едно - здраве, щастие и свобода

Духовността е лична привилегия на всеки Светът в теб

Духовността е лична привилегия на всеки

Тя е осъзнаването, че оцеляването е свирепа битка между теб и теб самия

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува Светът в теб

Никой не вижда Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува

Знаменитият отговор на в.„The Sun“ на едно 8-годишно момиченце

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно Светът в теб

Важна е само тази добродетел, която се извършва тайно

Днес е Бъдни вечер - нека си припомним кое е най-главното в живота

Висшият Аз: 11 начина да се свържете с душата си Светът в теб

Висшият Аз: 11 начина да се свържете с душата си

Позволете на всичко да се случва както се случва. Поне за един ден.

Днес изгрява Витлеемската звезда! Светът в теб

Днес изгрява Витлеемската звезда!

Съвпад на Юпитер и Сатурн във Водолей поставя ново начало, което ще ни води към единение, общение и свобода

Дори събития, пълни с болка, могат да станат радостни Светът в теб

Дори събития, пълни с болка, могат да станат радостни

747 г. от смъртта на великия поет и мистик Руми

Как празните разговори крадат време и отслабват духа ви Светът в теб

Как празните разговори крадат време и отслабват духа ви

Агни Йога: С напразното бърборене замърсявате пространството и живеете сред боклук