Подкрепете ни!
Светът в теб11 октомври 2023

Нарцистичното насилие от остаряващ родител поражда вина

Как да се справим с най-близкия ни, който е капризен егоист, все е жертва и непрестанно обвинява

Нарцистичното насилие от остаряващ родител поражда вина


Нарцистичните качества се засилват с възрастта. Когато се грижите за остаряващ нарцистичен родител, здравите и твърди граници са от съществено значение. Смекчаването на вашите очаквания може да помогне за предотвратяване на разочарование и прегаряне.

При много хора личностните дефекти и отрицателните черти на характера намаляват с възрастта. Тези с по-леки случаи на нарцисизъм може да загубят енергията си да подклаждат непрестанни скандали и интриги, отблъсквайки най-близките си, дори ако те изпълняват съновния си дълг безусловно. Други обаче продължават да засилват своята нарцистична игра, за да задоволят ненаситния си и неудържим егоцентричен глад. Тъжно е, но се случва доста често – нарцистичното насилие от остаряващия родител създава сериозни конфликти и поражда вина, каквато вашето по-младо аз вероятно никога не си е представяло.
Възрастните родители-нарцисисти проявяват четири основни недостатъка, които ви пречат да омиротворите отношенията с тях, дори и да искате. Това са липсата на самосъзнание, склонността да играят ролята на жертва, склонността да създават драма в живота си и стряскащата липса на емпатия. Младите възрастни, които искат да се откопчат от семействата си, управлявани от нарцисисти, често са съкрушени и гневни, когато остаряващите им родители се разболеят и потърсят подкрепа и помощ.
За съжаление, по-възрастните хора, които започват да изпитват признаци на деменция, вероятно ще покажат изострено поведение, което отразява нарцистични тенденции. По-възрастните, които са загубили своите партньори или други важни членове на техните системи за подкрепа, също ще проявяват поведение, което може да изглежда нарцистично, но е водено от страх, самота и тревога.

Липса на самосъзнание

Стареенето и промените, които то носи в тялото, са смиряващи за нормалните хора, но те са ужасяващи и разбиващи егото за нарцисистите. Нарцисистите отричат ​​всякакви свои недостатъци, независимо на колко са години. Те са обидени на всички, и на живота включително. Възрастовите ограничения, неуспехите и загубата на способности са неприемливи за тях. Вместо да поискат помощ, което би изисквало от тях да признаят уязвимостта си, те по-често ще направят напук, рискувайки физическо увреждане в опит да избегнат увреждане на егото си.

Ако на вашия възрастен родител му е липсвало самосъзнание, когато е бил по-млад, малко вероятно е сега да му се случи драматично пробуждане и да стане просветлен. Приемете, че те са слепи за всичките си недостатъци и знайте, че ще трябва да поставите метафорични или буквални граници за тяхната безопасност.

Играта на жертва

Тъй като нарцисистите не са в състояние да погледнат честно на своето поведение или взаимоотношения, те нямат никаква пречка в усилията си да манипулират другите. Когато не са в състояние да управляват ситуации, вместо да поемат отговорност, те ще го играят жертва и ще обвинят другите за собствените си грешки или лоши преценки. Те използват чувството за вина като инструмент, за да задоволят нуждите си за сметка на другите.

Тъй като техните светове се свиват заедно с влиянието им, нарцисистите засилват нападките към най-близките. Остаряващите егоцентрици вече не могат да упражняват същия контрол върху хората, а това означава и че губят публиката, пред която доскоро номерата им са минавали. Независимо дали става въпрос за семейство или за платени болногледачи, нарцисистите са склонни да намират причини да позиционират собствения си дискомфорт или лош избор като недостатъци на отсрещната страна. 

Вечната драма

В историята на човечеството възрастните са идеализирани като спокойни, сдържани, мъдри, мили и нежни беловласи хора. За съжаление нуждата от драма не съвпада с това описание на добрия старец или добрата старица, когато става дума за нарцисизъм. Колкото по-възрастни стават, толкова по-заядливи и взискателни са те. Те ще търсят причини да бичуват, омаловажават и дори измамят хората, които се опитват да се грижат за тях. Те ще клюкарстват за другите, ще лъжат за своите болногледачи и ще направят всичко възможно, за да накарат другите да се опитват да разрешат нещата.

Нарцисистите обичат да държат хората в „режим на реакция“ и се радват на всяка неволна грешка на грижещия се за тях, защото могат на воля да го нахокат. 

Липса на съпричастност

Емпатията е ключова съставка в здравословната социална ангажираност. Като разбираме чувствата на другите, ние можем по-добре да се ориентираме в комуникацията и взаимодействията си с тях и да посрещаме нуждите им. Нарцисистите не само не изпитват емпатия към другите, но и нямат никакво желание поведението им да бъде повлияно от другите. Те не виждат как техните искания, оплаквания, омаловажаване или неуважение засягат другите и смятат, че са свободни да продължат емоционалната си манипулация и да нанасят психологически щети на порасналите си деца.
Възрастните деца на нарцисисти може да продължат да се надяват, че родителите им най-накрая ще ги обикнат и ще поискат да ги опознаят, дори когато знаят, че техният родител не е способен на този тип междуличностни отношения.


Как да постъпите

Поставете граници. Признайте, че нарцисистите ще направят всичко възможно, за да ви накарат да им дадете това, което искат.
Разпознайте ограниченията на родителите си и не очаквайте повече, отколкото те могат да дадат. Не се надявайте на неща, които никога няма да се случат – това е изтощително и носи само разочароване и неудовлетворение.
Разпознайте собствените си граници и отстъпете назад, преди да сте ги прекрачили. Когато се чувствате претоварени, позволете си да не комуникирате с родителите си. Дори и да е за много кратък период от време, дайте си почивка. Напомнете си, че вашият нарцистичен родител може да вземе само това, от което сте готови да се лишите. Иначе казано – можете да дадете само толкова, колкото сте готови да дарите в конкретния момент. 
Не бъдете умишлено провокиращи или арогантни. Това само налива масло в огъня на критиките или оплакванията.
Не приемайте тяхната критика като истина. Нарцисистите използват думите като оръжия и инструменти, за да накарат другите да се подчинят на волята им. Знайте собствената си стойност.
Поставете правила за това колко често и как ще общувате с тях. Всяко семейство е различно и вашите правила може да изглеждат твърде сурови или твърде непринудени за другите. Това е добре - вие познавате семейството си най-добре. Можете да въведете ограничаващи правила: забрана на телефонни обаждания през работно време, забрана да ви пишат на служебния имейл, забрана да ви посещават без предварителна уговорка.
Практикувайте търпение. Слушайте, но не се ангажирайте и си напомнете, че страхът може да е движещата мотивация за тяхното неприятно или непоносимо поведение. Не забравяйте, че каквото и да направите за остаряващия родител-нарцисист – на него все ще му е малко, желанията му никога не ще бъдат задоволени.
Не се снишавайте до нивото на родителите си, когато те се опитват да ви примамят, винят или нападнат. Не забравяйте, че емоционалната незрялост е отличителен белег на техния нарцисизъм.

Източник

Още по темата:

Не се срамувайте от гнева си. Управлявайте го. Светът в теб

Не се срамувайте от гнева си. Управлявайте го.

Агресията поражда ответна реакция, затова изразете чувствата си спокойно и ясно, търсете решение на конфликта

Щедрият вторник е: дарете кръв, средства, внимание, времето си Светът в теб

Щедрият вторник е: дарете кръв, средства, внимание, времето си

Преди 9 г. добри хора издигат идеята с даване да противостоим на ненаситния Черен петък

Да направим малък жест към Земята ни – да й върнем биоразградимите отпадъци Светът в теб

Да направим малък жест към Земята ни – да й върнем биоразградимите отпадъци

Нужни са само един буркан в кухнята, желание и мисъл за идните поколения

Кой е Авитохол? Светът в теб

Кой е Авитохол?

Предание за Сина на сърната и неговото учение ДУЛО

Екхарт Толе: „Изобилието идва само при тези, които вече го имат“ Светът в теб

Екхарт Толе: „Изобилието идва само при тези, които вече го имат“

Практикувайте това упражнение две седмици и вижте как то променя живота ви

Страданията ни идат от това, че спорим с живота, какъвто е Светът в теб

Страданията ни идат от това, че спорим с живота, какъвто е

Една мисъл е безвредна, докато не повярваме в нея

Кажете „Да!“ на живота Светът в теб

Кажете „Да!“ на живота

Смисълът не е само в моментите на щастие, но и в способността ни да преодоляваме страданието и да го превърнем в нещо значимо

Как се лекува душата Светът в теб

Как се лекува душата

За да сме цялостни, освободени и щастливи е нужно да преработим травмите си от детството

Посветеният Орфей Светът в теб

Посветеният Орфей

Той слиза в своето подземие, за да изведе човешката душа

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават Светът в теб

Хората си мислят, че мислят, но обикновено се заблуждават

Дж. Питърсън: Подредете своя дом и направете света по-добър. Започнете от себе си.

Някои все се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях Светът в теб

Някои все се влюбват в непостижим идеал и пренебрегват тези, които страдат за тях

Рихард Давид Прехт за любовта, огледалните неврони и заразителните чувства

Обуздайте духовния материализъм Светът в теб

Обуздайте духовния материализъм

Егото обича много духовната храна. Как да си помогнем, ако усетим сянката?

Стига вече с това „Изглеждаш страхотно!“ Светът в теб

Стига вече с това „Изглеждаш страхотно!“

38 комплимента, които не са свързани с външния вид

Успехът не се крие в количеството знания Светът в теб

Успехът не се крие в количеството знания

В момента, в който лежите на ринга, облени в кръв, има значение само силата на духа ви