Подкрепете ни!




Списание 8, брой 2/2019 г.

Климатът като оръжие?

Системи за въздействие върху йоносферата, геосферата и климата ни създават фалшивото самочувствие, че сме богове



Климатът като оръжие?
Проф. д-р Бойко Рангелов, Михаела Ценкова, Женя Милчева

Опитите:
Да разбъркаш йоносферата. Мощни електромагнитни излъчватели като HAARP са заподозрени, че са геофизично, климатично и психотронно оръжие. Каква е истината?
Доц. д-р Деян Гочев: Отваряме кутията на Пандора.
Практиката: Русия тества машини за заметръс. Гигантски вибрационни системи предизвикват трусове надалеч, бомби целят Йелоустоун. HAARP ли разтърси Япония?
Намеренията: Времето е наше!? Контролът върху локалния климат е възможен, остава да разберем колко голям и реалистичен може да бъде мащабът на въздействие.
Традицията: Повелители на стихиите. Българите управляват метеорологичното време, като предизвикват дъжд или отклоняват градоносните облаци.



Фалшив герой
Георги Караманев
Виртуалните хора могат да са идолите на новото време. Те вече са тук, а скоро идват и дигиталните им братя.

Дългокрака, латино смугла кокетка. Красива е Лил Микела, не ще и дума. 19-годишната Микела Соуса е с бразилски корени, поредната супермоделка, която е призвана да събира очите на световните медии. Тя е от новото поколение, нейната сила е инстаграм, където я следят над 1,5 милиона души, предимно млади хора. За кого ли ще се омъжи: за рапър или артист? Давайте да залагаме! С какво ли ни е толкова интересна и различна от своите колежки тази симпатична Микела?

Пазители на космическо познание
Инж. Симеон Пешов, доц. д-р Христо Смоленов

Древните българи са използвали божествени пропорции в градежите си в Плиска и Велики Преслав. Същите съотношения откриваме и между космически обекти. Пак те са кодирани и в златото от Варненския некропол.

В природата и в човешкото творчество има общи кодове за хармония. В основата им е „божествената пропорция“ - прочутото златно сечение. В различните му варианти и отношения с други константи. Сред тях най-важни са числото пи и ойлеровото число. Синергията им със златното сечение структурира света и определя своеобразни кванти на хармонията.



Обратната страна на Луната
Валентин Иванов
В самото начало на 2019 година китайската станция „Чанг-4“ достави на повърхността на Луната неголям луноход. За пръв път кацането беше осъществено върху обратната страна на Луната, която винаги е невидима от Земята. Какво Да очакваме от тази мисия? На 14 септември 1959 г. автоматичната станция „Луна-2“ поставя началото на лунните изследвания in situ (на място). Какво знаем за нашата космическа съседка днес, как сме го научили и какви са големите въпроси, на които астрономията и геологията все още търсят отговори?



Люлката на човечеството
Женя Милчева
Първият хоминин – грекопитек, е живял в земите на днешна България. Може би е ходел изправен, мигрирал е към Африка заедно с жирафи и носорози.

Човешката еволюция е протекла в Африка. Точка. До неотдавна това се приемаше като аксиома. Спореше се за това кой е първият представител на еволюционната линия, довела до човека. И за това как е изглеждал той. Но не и къде се е появил за първи път. Така беше до май 2017 г., когато в международното научно списание PlosOne се появяват две статии, след които точката става огромен въпросителен знак. Защото статиите слагат на масата нова теза – че люлка на човечеството е Източното Средиземноморие и че аргументи за това има на Балканите.



Ваклуш Толев: Да бъдеш, а не да имаш!
Николай Василев
Разговор с мъдреца и духовен учител за човека като бог в развитие и за свободата на душата.

Ваклуш Толев е роден на 7 януари 1923 г., в деня на Рождество Христово, в с. Поповица, Пловдивско. Приключва земния си път на 27 ноември 2013 г. в София. Учи право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Престоява дълги години по лагери и затвори. Там пише поезия, драми, философски есета, учи немски, френски, английски… След освобождаването му завършва богословие в Духовната академия, София. От 1991 г. Ваклуш Толев чете лекции в Пловдивския и Софийския университет, изнася слова и беседи в различни културни центрове на страната. От 1993 г. реченото му слово се публикува и оформя едно ново учение, наречено от него Път на Мъдростта. Учението разглежда редица теми, свързани с духовния, културния и историческия живот в личното, социалното и мировото битие на човека. То е принос към бъдещето като визия за присъствието на човечеството в третото хилядолетие с културата на Мъдростта!



Даманхур – Храмовете на човечеството
Румяна Николова, Николай Генов
По-вероятно е да не сте чували за Даманхур. Ние узнахме за тази необикновена духовна територия случайно, макар че от години тя е отворена не само за търсещи просветление, но и за туристически посещения. През октомври имахме щастието не просто да посетим това място, а и да получим разрешение за снимки в храмовете на човечеството, изкопани в скалната гръд на планината. Определят ги като осмото чудо на света.



Началото на края на химията и ГМО
Найден Колчев
Големите компании твърдят, че от химия постепенно минават на природни средства. Трябва ли да им вярваме?

Немският фармацевтичен и химически гигант „Байер“ се сля с американската корпорация „Монсанто“, създавайки агрохимическо чудовище, което има „скромната“ амбиция да изхранва света. Сделката е за близо 63 милиарда долара, а приходите на новото съдружие само в сферата на селското стопанство ще са над 20 млрд. долара годишно…



Слалом в царско време
Антон Оруш, Sandacite.BG
В началото на XX век от фабриката на предприемачa Марко Костурков излизат едни от първите български ски
Спускаме се шус през техническото минало на България към зараждането на спортната треска у нас в началото на XX век. Слаломът ни отвежда при подканваща витрина на бул. „Дондуков“ 24, събрала всички новости и достижения на спортната екипировка. Това е фабриката Без дим на Марко Костурков, от която излизат едни от първите български ски, превърнала се в най-голямата спортна къща на Балканите.

Между виното и любовта
Вихра Баева

Или как св. Трифон и св. Валентин се срещат в празничния календар на българите

В последните години датата 14 февруари сякаш стана поредната „ябълка на раздора“ в и без това разделеното от какво ли не българско общество. В очакване на празника нека хвърлим поглед към традицията и да припомним кои са двамата светци и как се отбелязват техните празници.

Артезианската вода държи болестите надалеч
Световната здравна организация изчислява, че всяко второ болнично легло е заето от пациент със заболяване, причинено от замърсена вода. Това означава, че лошото качество на водата причинява повече хоспитализации, отколкото всяко друго заболяване. Но знаете ли, че чистата артезианска вода има по-голям потенциал да повлияе положително на редица заболявания, отколкото всяко друго вещество, което се използва с лечебна цел? Д-р Кирстен Дойчландер от Германия решава да докаже тази теза.

Микроармия с макрополза
Станислава Цветкова, Ганета Сагова
Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват.
Пробиотичните бактерии оказват положително въздействие върху организма ни, като създават колонии върху лигавицата в чревния тракт, където започват да произвеждат жизненоважни ензими и клетъчни биопродукти. Оказва се, че тези миниатюрни същества са истинска мултифункционална армия, която брани здравето ни. Как?

Нов човек
Рубриката на биохакера Албина Фабиани
Програма „Нова клетка” гони болести, стапя килограми, дава енергия и учи на здравословно хранене и полезни навици

Първият психичен хирург
Откъс от книгата на Харви Мартин „Тайните учения на спиритистите“
През 1958 г. двама американски журналисти за първи път описват как се правят операциите с голи ръце във Филипините.

Годината на Жълтия глиган
Галина Герасимова
Годината на Жълтия глиган настъпва с второто новолуние след зимното слънцестоене, един час преди полунощ срещу 5 февруари. Симпатичното и дружелюбно Куче отстъпва на последното, стигнало до Буда животно – Глигана, с който завършва и 12-годишният цикъл на източния календар.

Четете още в броя разказа „Трансетерно” на Владимир Самурков (второ място в конкурса на Списание 8 „История на бъдещето”), решете новата Маркова загадка и вижте какво вещаят звездите в астрономическия календар.
Люлката на човечеството

Люлката на човечеството

Първият хоминин – грекопитек, е живял в земите на днешна България
Микроармия с макрополза

Микроармия с макрополза

Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват
Обратната страна на Луната

Обратната страна на Луната

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката
Ваклуш Толев: Да бъдеш, а не да имаш!

Ваклуш Толев: Да бъдеш, а не да имаш!

С трохи тълпата винаги се храни, стои неяден хлябът на Живота