Подкрепете ни!
Списание 8, брой 11/2023 г.

ГМО – Кой кого ще изяде?

ЕС иска да премахне изискванията за етикиране, проверките за безопасност и забраните за отглеждане на новите ГМО

КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА СЕ ИЗКЛЮЧАТ НОВИТЕ ГМО ОТ РЕГУЛАЦИИ?

Д-р Светла Николова, д-р инж. Гинка Стоева
...Ако това се случи, потребителите, земеделските производители и цялата хранителна верига вече няма да знаят дали семената, съставките и крайните хранителни продукти, които купуват, съдържат нови ГМО, или не. Хората няма да могат да избират дали да консумират генномодифицирани храни, а преработвателите на храни няма да могат да гарантират чистотата на своите продукти. Следователно те нямат интерес.

  • QUID PRODEST? Единствено големите компании за семена, лобистите и алчните политици ще спечелят от това предложение на Европейската комисия
  • ЕВРОПА СТАВА ПЛАЦДАРМ ЗА ГМО! Хора с епруветки се правят на богове, искат да променят „природната система, оформяла планетата в продължение на векове”.
  • ГЕНЕТИЧНАТА РУЛЕТКА. ГМО предизвикват масово стерилност при животните, проблеми при зачеването и износването, смъртност на родилките. А какво ли става при хората?
  • НЯКОИ ГАФОВЕ НА ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО. Eксперименти в Китай показват, че само осем прасенца от общо 900 генетично модифицирани ембриона са оцелели, носейки желаните генетични промени.
  • УСКОРЯВАМЕ ЕВОЛЮЦИЯТА. Последните научни публикации подкрепят тезата, че честотата на нежеланите странични промени при Новите геномни техники е по-ниска или сравнима с естествената вариация на организмите, твърдят д-р Веселин Петров и д-р Никола Стайков:
  • ТОРЕНЕ С... ВОДА?! Учени и земеделци експериментално доказаха, че третираните с информационни копия растителни видове се развиват отлично без употреба на класическите химични торове и други препарати.

ПОСВЕТЕНИЯТ ОРФЕЙ

Той слиза в своето подземие, за да изведе човешката душа

Книгата „Езотерични школи и мистични учения“, част 1, на духовния учител Ваклуш Толев е продължение на нашумялата „История на религиите“. В нея се разглеждат личности като Кришна, Хермес, Орфей, Питагор, както и техните учения. Има специална глава, посветена на кабала. „Корицата на книгата е символична. Това е пещерата на посвещението. Великите посветени ни очакват в тази пещера и ни помагат по пътя. Огънят е запален, той гори постоянно, въпросът е има ли пътници. Защото, както се казва в много учения, учителите се появяват само тогава, когато ученикът е готов“, коментира д-р Илко Семерджиев на премиерата на книгата в София. Специално за читателите на Списание 8 влизаме в една от галериите на тази пещера заедно с Орфей.
Купете книгите от тукД-Р ХАРАЛД ХАРМАН: ДУНАВСКАТА ПИСМЕНОСТ Е СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО!

Изследването на първата писменост е задължителен източник за обучение на преподаватели в Австрия. Образованието в България и в други страни трябва да последва този пример, казва ученият.

Д-р инж. Гинка Стоева
Народът на Слънцето, обитавал нашите земи, е създал най-старата писменост в света и тя трябва да бъде защитена като световно културно наследство. Това доказват изследванията и трудовете на д-р Харалд Харман – ерудит, чиято дарба над 50 години предизвиква и променя възгледите за историята на Древна Европа. Той е полиглот, следвал германистика, романистика, славистика и древна история в университетите на Германия, Португалия и Великобритания. Енциклопедист и преподавател, създал 87 авторски книги, сред които „Универсална история на писмеността“, 24 научни сборника, 372 студии и стотици публикации. Трудовете му, преведени на 18 езика, се разпространяват по цял свят.ЕВХОПОЛИС – градът на Вулфила

Как едно есе на Хорхе Луис Борхес отпреди 70 г. за готския епископ ПОДТИКВА българската наука да открие името на местообиталището му

Д-р Росен Милев
И в науката стават чудеса, не само в истинския живот. Но е прието, че те се случват по-скоро в точните науки – емблематични са случаите и историите как Архимед, Исак Нютон или Дмитрий Менделеев са стигнали до свои открития. Те са неделима част от т.нар. научен фолклор, съпътстващ математиката, физиката, химията, механиката. В сферата на хуманитарните науки подобни разкази има най-вече при откритията на археолози и епиграфи – например как Шлиман открил Троя само по преданията, които чул в съседните на древния град села. Но това са изключения, казват.

 

ТРАКЕИЯ – ХРАНИ ОТ ДРЕВНОСТТА

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций

Д-р инж. Гинка Стоева
Когато любовта срещне професионализма, очаквайте шедьоври! Към тази мисъл извеждат постиженията на един необикновен родолюбец и изследовател на историята на своя роден край – инж. Иван Лишков. Той е познат на нашите читатели от разказите за „Народа на Слънцето“ (бр. 8/2023).


 

КАК СЕ ЛЕКУВА ДУШАТА

За да сме цялостни, освободени и щастливи е нужно да преработим травмите си от детството

Д-р Станислава Хаджи
Знаем, че няма нищо случайно в живота ни – всичко е свързано. Всяко събитие е следствие от нашите осъзнати или подсъзнателни избори, от детска травма или от убеждение, с което живеем. Но понякога изпитваме трудност сами да достигнем до същината на проблема и до нашите тригери. В тези свои търсения все повече хора се обръщат към сертифицирани терапевти, които да им помогнат по пътя на себепознанието.

В този брой ви срещаме с един такъв човек – Савина Дилова, която вярва, че мисията ù е да помага на другите. Прави това благодарение на широкия си спектър от знания – тя е сертифициран хипнотерапевт, рейки мастър, консултант е на Националната гореща линия за пострадали от насилие, а освен това практикува и психотерапевтичния метод „Състрадателно запитване“ (Compassionate Inquiry) на Габор Мате. През последните години Савина е помогнала на десетки хора да опознаят по-добре себе си и да преоткрият вътрешната си сила.

 

ДА ПРЕБОРИМ ВИРУСНИТЕ НАПАДЕНИЯ!

Как успешно да се противопоставим на атаките върху здравето си през есента и зимата

Д-р Силвия Стоянова, специалист по инфекциозни болести, ДКЦ „Неоклиник“, гр. София
Есента и зимата винаги вървят ръка за ръка с многобройни вирусни набези и чести инфекции, в повечето случаи на горните дихателни пътища, а температурата, хремата и кашлицата са неизбежни техни спътници.

 

ПАЗИ СЕ, БАБА УДРЯ С ТОК!

При някои хора крушките гърмят, уредите се развалят, а косите настръхват. Науката не може да обясни ЯВЛЕНИЕТО

Д-р инж. Гинка Стоева
Едва ли предполагате колко истина е скрита в израза „отивам да заредя батериите“! Чува се понякога, когато човек отива да отдъхне за известно време. Изразът е синоним за възстановяването на жизнените ни сили. Наистина е така, доколкото телата ни са заредени с електричество и магнетизъм. Но има и хора, които са свръхзаредени!

 

НА НОКТИ ОТ СМЪРТТА

Лангтанг – Хеламбу – българската премиера в Хималаите, покорени по български

Д-р Славян Стоилов
Когато с моя приятел Евгений Динчев (Генчо) се решихме на този преход, изобщо не беше с цел последвалата ни поява в специализираната литература – всичко си вървеше по обичайния алгоритъм: срамна просия, объркани самолетни билети, голямо закъснение на летището, кацане в Делхи от втория път, тъй като пилотът не успя от първия.


 

ПРАВЯТ НИ НА ИДИОТИ

12 философски въпроса за национализма, националната държава и случая Израел

Иван Драгоев, д-р по философия
Тук думата идиот (idiotes) трябва да се разбира не чисто етимологично: в Елада идиот е наричан човек, който не се интересува от общите дела на полиса (ta política) и се занимава само със своето семейство и частния си бизнес...

 

ПОГЛЕДНИ НАГОРЕ!

Астрофотографията е пътят към безкрая за даровития Михаил Минков

Михаил Минков е астрофотограф. Още от дете е очарован от звездите. През последните няколко години посвещава голяма част от свободното си време на това да улавя с камерата си тяхната магия и по-специално на Млечния път. Носител е на множество награди, негови кадри са споделени от National Geographic, BBC Earth, The Guardian, SkyNews, Forbes, Daily Mail, NASA, Bored Panda и др. Той е един от 25-имата най-добри астрофотографи в света според The Milky Way Photographer of the Year 2023 на Capture The Atlas. През 2022 г. участва с 4 кадъра в конкурс за астрофотография към Гринуичката кралска обсерватория. Фотосът му „Очите на Вселената“ бе избран сред повече от 3000 кадъра от целия свят и бе споделен от NatGeo Испания, The Guardian, Daily Mail, SkyNews, Insider, Bored Panda, BBC и много други световни и местни медии.

 

ЧЕРНА ДУПКА ПОГЪЛНА ЗВЕЗДА

Звездната материя, която попада в черната дупка, се загрява до около два милиона градуса по Целзий и отделя огромно количество електромагнитни лъчи, които са регистрирани от обсерваториите

Д-р инж. Гинка Стоева
За пръв път учените наблюдаваха как свръхмасивна черна дупка, разположена в центъра на галактика, относително близка до нашата, поглъща части от звезда, сравнима по размер и състав със Слънцето.

 

ДЕСЯТЪКЪТ И СКРИТИТЕ МУ ФОРМИ

Всеки човек е достатъчно БОГат, за да споделя божествените си съкровища с другите същества

Джорджия Николова
Десятъкът често се свързва със Стария завет, Библията и религиозното му значение, но в съвременния ни свят има толкова голяма нужда от тайните десятъци на ежедневието. Скрити от егото форми на щедрост, които нямат нужда да се показват и доказват.ПАЗИТЕЛКА НА АРХИТЕКТУРНАТА ПАМЕТ

Желанието да бъде близо до корените връща Кристияна Брънзалова от Милано в родопското село Хвойна

Божила Симова

Още в броя: На 8-и почитаме архангел Михаил, който побеждава Сатанаил, прочетете разказа Четиридесет и три минути на д-р Валентин Д. Иванов, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари.

Да преборим вирусните нападения!

Да преборим вирусните нападения!

Как успешно да се противопоставим на атаките върху здравето си през есента и зимата
Погледни нагоре!

Погледни нагоре!

Астрофотографията е пътят към безкрая за даровития Михаил Минков
Тракеия – храни от древността

Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций
Как се лекува душата

Как се лекува душата

За да сме цялостни, освободени и щастливи е нужно да преработим травмите си от детството
Посветеният Орфей

Посветеният Орфей

Той слиза в своето подземие, за да изведе човешката душа
Торене с… вода?!

Торене с… вода?!

Учени и земеделци доказаха, че третираните с информационни копия растителни видове се развиват отлично без употреба на химични торове и други препарати