Подкрепете ни!
Списание 8, брой 12/2023 г.

Проф. Жеко Ганев – българският гений

Наричат го българския Тесла, а с неговите изобретения животът ни би бил истински рай

ПРОФ. ЖЕКО ГАНЕВ – БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНИЙ

Д-р инж. Гинка Стоева
Всички знаем кой е Никола Тесла и се възхищаваме на блестящия му ум. Но колцина от вас са чували името Жеко Ганев? Българинът, спасил Европа от радиацията, изтекла по време на аварията в Чернобил.

Човекът, защитавал сигурността на родината с десетки нововъведения, включително  ен двигател. Един жив гений на нашето време. Появи ли се световен проблем, той е от първите, които търсят начин да го разрешат. Така беше по време на пандемията. Дълги нощи професорът не спеше, четеше, смяташе. И намери начини. Когато се заговори за затварянето на ТЕЦ „Марица-изток“, професорът отново имаше решения какво да се направи. Създаде прототипи на изобретения и покани властимащите да ги внедрят. Ако това се случи, хиляди българи няма да останат на улицата, ще имаме евтин ток, а въздухът ни ще е чист.

В САЩ вече инвестират в проектите на професора, в Румъния ги въвеждат. Но има ли българи, които да го чуят? Има ли умни, неподкупни управляващи, които да прочетат тези редове?
  • СПАСИТЕЛЯТ НА ЕВРОПА. Проф. Жеко Ганев е човекът, който спира радиоактивните води на Припят да се влеят в Днепър и Черно море.
  • ПОВЕЛИТЕЛ НА МАТЕРИЯТА. Българите ще сме сред най-богатите и здрави народи в света, ако нововъведенията на българския гений се внедряват у дома, а не зад граница, както се случва сега.
  • ОТКРИВАТЕЛЯТ НА СПАСИТЕЛНИЯ КИСЛОРОД. Изобретенията на проф. Ганев за „анионния кислород“ ни даряват с крепко здраве, защита срещу бактерии и вируси и удължават живота.


ТЕРЕС ОЖИВЯ!

С модерни 3D технологии група специалисти възстановяват лика на тракийския владетел, като разбиват митовете за него

Д-р инж. Гинка Стоева
Първата открита златна маска в България принадлежи на Терес. Тя е най-масивната на Балканския полуостров, с тегло около 670 г, изработена от 24-каратово злато. Но как реално е изглеждал владетелят? Един необикновен проект „съживява“ образа му чрез съвременните технологии.


ИБЕ при БАН: ТЕКСТ С ЛАТИНСКИ БУКВИ Е ПАК БЪЛГАРСКИ?!

Няма технически причини общински и държавни фирми да пращат съобщения, които не са на кирилица, обясняват специалистите

Калина Бисерова
„Текст на български език, записан с латински букви, се приема за текст на български език. Текст на даден език може да бъде записан с графична система, различна от тази, която съответният език обичайно използва. Съществува разлика между графика и език.“


ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ЦИФРОВИ ПАРИ

С новите електронни плащания управляващите ще знаят в реално време къде сме и какво купуваме, ще могат да ни управляват, като ни спират или дават пари

Владимир Великов
През 1938 г. Централното статистическо бюро на Нидерландия създава регистър на населението, а целта е гражданите да бъдат „проследявани от люлката до гроба“, което трябва да „отвори широко вратата както за повишаване на ефективността на местната администрация, така и за задълбочени социални изследвания“. Със създаването на тази национална база данни статистиката за първи път обхваща религиозна и етническа принадлежност. Няколко години по-късно страната вече е окупирана от нацистите, които с помощта на събраните данни успяват да депортират към лагерите на смъртта над 74% от евреите и ромите. За сравнение, в Белгия и Франция този процент е съответно 40 и 25.


ОТКРИХА ДНК ЗАМЪРСЯВАНЕ В иРНК ВАКСИНИТЕ

Учени предупреждават за опасност ДНК в инжекцията да стане част от ДНК на клетките на човека и да предизвика рак

азкрития, които показват, че е факт ДНК замърсяване в иРНК ваксините срещу Ковид, потресоха обществеността и разтревожиха учените по целия свят. Те призовават регулаторните органи спешно да спрат инжекциите и да извършат пълна проверка на възможните заплахи, пише Джуди Сладън в австралийския сайт spectator.com.au.


ЗА ДА Е В РАВНОВЕСИЕ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА

Българското изделие връща здравето, като свързва в едно минало, настояще и бъдеще

За пръв път в България е създадена хранителна добавка, в която всеки компонент е извлечен от лимеца и билките на родната земя. Отглеждат се в биосферен резерват „Странджа“. Продуктът е вдъхновен от откритията за храненето на древните траки и екипът на „Тракеия“ възпроизвежда състава на почвата точно такъв, какъвто е бил преди хилядолетия. „Баланс храносмилателна система“ е разработен с върхови технологии от екипи на български изследователски институти.

В ОГЪНЯ НА ПРОМЯНАТА: ОТ ПОЖАРНИКАР ДО ТЕРАПЕВТ

С цветни еликсири и етерични масла Евгения Марценкова ни разкрива как да открием своята „Вътрешна красота“ и да следваме сърцето си, без да се страхуваме от промяната!7 МИТА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ГЪБИ

Те предлагат много ползи за здравето, на които всеки може да разчита

Ана Иванова
Рейши, агарикус, майтаке, шийтаке, кордицепс и херициум са само част от всички видове медицински гъби, за които е известно, че носят незаменима полза за човешкото здраве. Въпреки дългата история на употреба на лекарствените гъби все още хората не са изцяло запознати с този природен дар и мнозина имат грешни впечатления за действието им. Нека развенчаем някои от най-разпространените митове за лекарствените гъби.

КОЗМЕТИКА ЗА ЕСТЕСТВЕНА КРАСОТА

За първи път в света българи прилагат новаторска GANS технология в козметиката, резултатът е впечатляващ

Тя е мистична и нежна като името, което носи – Деница, или Утринна звезда. Обича да забърква разни смеси и от тях да прави свещи, сапуни и каквото друго се сетите, стига да е натурално, полезно и много красиво. И той като името си, Петър, е здраво стъпил на земята. Преживял е много, но е избрал да служи на хората, като прилага най-новите постижения на физиката (за GANS) в различни сфери от живота. И какво според вас се случва, когато се съберат наука и творческо вдъхновение? Ражда се „Естествена красота“.

НОВА ГОДИНА Е ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

Приближават дните на приповдигнато пазаруване, похапване и весело пийване. Иначе казано, пред нас се задават Коледа и Нова година. Но човечеството празнува цяла година! Ако не ви се вярва, прочетете следващите страници...
Д-р инж. Гинка Стоева


РАЗТОПИ ГО БАВНО ПОД НЕБЦЕТО...

Д-р Иван Драгоев
Богът на мъдростта Кетцалкоатъл дава какаото на смъртните, за да могат да вкусят от амброзията
Когато отпиваме чаша гъсто какао или късче шоколад се топи под небцето ни, рядко се замисляме откъде идва чувството за сладка нега, за блаженство, примесено с лека вина за изпитаното удоволствие. Припомнянето на някои моменти от историята и перипетиите, свързани с идването на парченцето шоколад в нашите ръце, ще ни позволи да проследим как се преплитат божественото и чувственото, съблазънта и забраната, насладата и виновността.


8 E СИМВОЛ НА ИЗОБИЛИЕ

Фъншуй ни помага да се свържем с цялото, обяснява майстор Ваджра Натха

Д-р Станислава Хаджи
Ваджра Натха започва да изучава различни духовни практики и методи през 1992 г. В началото всичко е просто хоби, с което иска да разбере повече за себе си. Среща се с учители от различни школи, но най-голям интерес за него предизвиква фъншуй и той му се отдава изцяло. През 2016 г. основава център в Малайзия, посветен на това древно изкуство, като се фокусира да помага на хората да осъзнаят собствения си потенциал и да се възползват от възможностите си, а не да се осланят на вярването, че всичко ни е отредено от съдбата.

ТАРО: СВЕЩЕНАТА АЛГЕБРА НА ДУШАТА

Гадателските карти са връзката с невидимия свят – те предупреждават, без да нарушават енергийните закони на Вселената

Силяна Руменова
Съществуват много разнообразни подредби за гадаене с карти таро. Представяме ви две от основните нареждания. Всяка подредба има за цел да даде прогноза и анализ на темата, която питащият желае да разгледа.

НА НОКТИ ОТ СМЪРТТА

Лангтанг – Хеламбу – българската премиера в Хималаите, покорени по нашенски

В долината чухме река, времето напредваше и по един стръмен склон се спуснахме в мъглата към ледниковата река. За да бъде картинката пълна, вече бях стъпил с левия си крак във вода и в главата ми се въртяха всякакви филми.


ХАЙДЕРАБАД – ГРАДЪТ НА НАДЕЖДАТА

Свикнали сме да приемаме огромните мегаполиси за източници на злини и мерзко човешко поведение. Но един град в държава от Третия свят преуспява, и то само благодарение на доброто си управление

Радослав Райков
Има време, когато големите градове вълнуват и удивяват хората. „Това е метрополисът на Вселената, градината на рая“, пише Ибн Халдун, арабски учен, през 1382 г. за Кайро. Английският пътешественик Томас Кориат описва ренесансова Венеция като „красива кралица“. Френският художник Марсел Дюшан нарича през 1915 г. Ню Йорк „истинско произведение на изкуството“. Откакто са възникнали преди близо 5000 г., градовете винаги са представлявали център на всичко, което има значение: храма, пазара, съда, университета. И всеки със зрънце амбиция в себе си не е имал друг избор. Шекспир тръгва от Стратфорд за Лондон в крайна сметка – не обратното!

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ЗЕЛЕН ПОЯС

Най-големият природозащитен обект минава през 24 държави, пази оцелелите от хищническото поведение на хората растения и животни

Лилия Лозанова
Европейският зелен пояс е „коридор“ с дължина 12 500 км, като включва зони по продължение на държавни граници, а също и земи, които в миналото са били част от т.нар. „Желязна завеса“, разделяща Изтока от Запада. Заради особения си статут те са били обезлюдени и с ограничено стопанско ползване. Това ги превръща в убежище на застрашени животински и растителни видове. От политическа преграда тези площи сега са „линия на живота“, символ как природата свързва хора и държави.


ОЧИТЕ НА ЛИСИЦАТА

Ползата от един от най-очарователните обитатели на България е далеч по-голяма от вредата. Въпреки това човек постоянно убива Кума Лиса, защото... може

Алесандър Скалд
Омраза, страх и страхопочитание съпътстват отношението ни към хищниците през вековете. Те са тема на героични и страховити приказки. През своята не толкова дълга история към месоядните бозайници човечеството сякаш залита в двете крайности – на любовта и омразата. Един от най-известните представители на разред Хищници (Carnivora) е лисицата. За някои хора тя е прекрасно животно, а за други – вреден дивеч.


СНАХА VS. СВЕКЪРВА

Защо между двете жени вечно прехвърчат искри и как те да постигнат жадувания от целия род мир

Аида Марковска
„Как да приема и как да се отнасям към снаха си? А към свекърва си?“, продължават да се питат жените дори в днешните ни забързани дни. Отношенията между снаха и свекърва са най-важните за рода, защото става дума за приобщаване на млади към предходните поколения, за възпитанието на децата, за щастието в семейството.

КОЛЕДАТА С РИТЪМА НА СЪРЦЕТО

Поверието гласи, че момче, което не е играло коледар, не може да се ожени, ако не е пило коледарско вино, не може да възмъжее

Горан Стефанов
През месец декември, наричан още Никљлският, по името на празника Никулден, българският обреден календар отбелязва няколко големи празника
6 декември Никулден
20 декември
Игнажден
24 декември Бъдни вечер
25 декември Рождество  Христово или Коледа

Още в броя: Прочетете разказа Сърна на Людмил Иванов, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари.
Коледата с ритъма на сърцето

Коледата с ритъма на сърцето

В деня преди Коледа според народните представи цялата природа затаява дъх в очакване на чудото
За да е в равновесие храносмилателната ни система

За да е в равновесие храносмилателната ни система

Българското изделие връща здравето, като свързва в едно минало, настояще и бъдеще
ИБЕ при БАН: Текст с латински букви е пак български?!

ИБЕ при БАН: Текст с латински букви е пак български?!

Няма технически причини общински и държавни фирми да пращат съобщения, които не са на кирилица, обясняват специалистите
В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт

С цветни еликсири и етерични масла Евгения Марценкова ни разкрива как да открием своята „Вътрешна красота“
Козметика за естествена красота

Козметика за естествена красота

За първи път в света българи прилагат новаторска GANS технология в козметиката, резултатът е впечатляващ
7 мита за лечебните гъби

7 мита за лечебните гъби

Те предлагат много ползи за здравето, на които всеки може да разчита