Подкрепете ни!
Списание 8, брой 2/2018 г.

Списание 8, брой 2/2018 г.

Сакралната спирала на древните българи

Тема на броя
От Симеон Пешов и доц. Христо Смоленов 
Голямото се вижда от разстояние. Симеон Пешов и доц. Христо Смоленов отправят поглед към някои от най-важните места в историята на земите ни, за да открият невероятните пропорции, скрити в позициите им. Оказва се, че предците ни са познавали до съвършенство съотношенията на сакралната геометрия, които после се озовават в Шумер и Египет, преди отново да се върнат тук. 
Какви геометрични съотношения свързват Мадарския конник, Плиска, Велики Преслав, Омуртаговата могила и Свещарската гробница в Сборяново? Какво е закодирано в Омуртаговия надпис? 
Очаква ви невероятно приключение в духа на Индиана Джоунс и Шерлок Холмс!


Скитникът между звездите

От доц. Васил Умленски
Кой е Оумуамуа? „Пратеникът отдалеч", както се превежда името му от хавайски език,  не прилича на нищо, познато досега на астрономите. Те отдавна допускат, че съществуват свободно пътуващи между звездите астероиди и комети, но не бяха се срещали с подобен космически пътешественик. Ето че такъв обект беше открит. Какво представлява Оумуамуа и защо посещението му в Слънчевата система извиква асоциации със „Среща с Рама" на Артър Кларк? А ще разберем ли някога дали... това наистина не беше Рама?


Вижте бъдещето... в 1928 г.!

От Галина Герасимова
Годината ни гледа с отворени очи: дава награди, но и наказва грешките ни. За да имат успех делата ни, трябва да мълчим. Това са част от съветите на Петър Дънов за годината двойка с осмица, каквато е 2018-а. За да разберем истински какво вещае новата година, е добре да си спомним казаното от Учителя преди 90 години - в навечерието на 1928 г. Оказва се, че между нея и новата 2018-а има толкова много общи неща...


Жълтото куче

От Галина Герасимова
Настъпва управлението на новия зодиакален знак според древния източен календар. Той се състои от 12 години във владението на повиканите от Буда животни и от пет двойки – елемент със съответстващ цвят и планета. В полунощ на 15 февруари започва царството на Кучето. Настоящата 2018-а ще е под влиянието на елемента Земя и планетата Сатурн  с активната ян енергия. А защо Кучето е жълто? Четете в новия брой на Списание 8.


Приятно ни е, Ива

От Михаела Ценкова и Георги Караманев
Двойно интервю с директора ПР и реклама на Списание 8 – Ива Тодорова, и с актрисата... Ива Тодорова. Две личности (най-малко!) в едно тяло говорят откровено за живота като театър и театъра като живот, за хората и лешоядите. Познавате Ива Тодорова от материалите ѝ в Списание 8, тя е добре известна и за почитателите на театъра – миналата година бе сред номинираните за „Аскеер". Взрив от енергия - актриса, преводач, журналист, редактор, пътешественик, учител...


Как да постим правилно

От Албина Фабиани
С биохакера Албина Фабиани откриваме рубриката „Нова клетка". Първата тема е посветена на съвети как да постим така, че да не си докараме анемия, да не напълняваме, а да пречистим тялото и духа си. Великденските пости започват в понеделника след Сирни заговезни, който тази година е на 18 февруари, и приключват на 8 април. Защо е полезно да разделим храната поравно на 3 части, лесни и вкусни рецепти и други „хитринки" за времето на постите четете в първото издание на новата ни рубрика.


Чии потомци са капанците

От Светлана Радева
Списание 8 започва поредицата „Етнопалитра", посветена на етнографските групи в България. В първата част се вглеждаме в капанците от няколко села в Делиормана. Консервативни са и трудно приемат новото, затова традиционната им култура остава почти непроменена през вековете. Академичната наука ги е изследвала, изказани са хипотези за произхода им. Какви са и защо са такива? Кои са техни прародители? Външният им вид, диалектът, имената, шевиците и храната подсказват за родство с куманите, но дали е така?
Очаквайте в следващите броеве да ви срещнем с гагаузите, каракачаните, власите и др. 


#Green #Empty

От Емил Данаилов
„Двама английски туристи на първия ден от първото им посещение у нас изказват с по една дума впечатлението си. За единия тя е „зелено", за другия – „празно". Казват го със завист. Това е, което ние имаме, пък те нямат", пише авторът – пътешественик и ценител на антентичната природна красота, в емоционалния си текст, в който обосновава защо трябва да запазим красивия Пирин. Колко е крехка красотата му и как лесно може да се превърне в пустиня... 


МЕЦ „Черно море"

От Георги Караманев
В епохата на скъпа енергия и съзнанието, че изкопаемите горива са все по-ограничен ресурс, търсенето на нови енергоизточници продължава. Проф. д.т.н. Венко Бешков от Института по инженерна химия на БАН има оригинална идея как да превърне Черно море в... електроцентрала. Сероводородът на дъното му е безценен източник, който скоро може да захрани цяла Eвропа. Така водите му ще стават по-чисти, а природата в и около морето – по-защитена. Как да превръщаме сероводорода в енергия? Защо технологията е толкова ефективна? Ще получи ли тя нужното доверие у нас, или ще я оценят най-напред в чужбина? 


„Бриз" от Петрич

От Антон Оруш
В поредицата „Сандъците" ви разказваме за първия български таблет – „Бриз", произведен в Петрич. През настоящата 2018-а се навършват 30 години от пускането му на пазара. За разлика от популярните джаджи със сензорен екран, които се използватлужат за разглеждане на съдържание, този служи за създаването му – той е от т.нар. графични таблети. Как работи „Бриз", какви са възможностите му, защо носи това име?... Четете в новия брой на „8"!


Коничиуа!

От Мая Калчева
Авторката ни кани на разходка из Япония. Вишните вече са прецъфтели, но магията на космополитния мегаполис Токио е жива, непокътнато е и достолепието на старите японски столици, мистичността на древните храмове не е помръкнала от времето, а дискретната и обезоръжаваща красота на японските градини вълнува дълбоко. Японската естетика и етика стъписват европееца, който не спира да се пита как ли го постигат всичко това японците.


Чрез словото да отключим чувствителността вътре в нас

От Михаела Ценкова
Интервю със знаменитата Лиса Джерард от Dead Can Dance, която идва в София за съвместен проект с диригента Йордан Камджалов и неговия „Дженезис оркестра". Списание 8 зададе едни и същи въпроси на двамата - отговорите на маестрото вижте тук. А във февруарския ни брой четете какво каза Лиса Джерард за езика на думите и музиката, за съкровеността на творчеството, за музиката като връзка с ближния и като бунт, за свободата и за бъдещето на изкуството. 


С балетна стъпка

От Иво Владимиров, „Българска история"
Преди 90 г. балетът прави първите си стъпки в България. Навлизането на това нежно изкуство у нас е свързано с името на Анастас Петров, направил  класическия балет достъпен за българската публика чрез постановката „Копелия или момичето с емайловите очи". За публиката това изкуство, в което нито се пее, нито се говори, е ново и първоначално не знае как да реагира. Но само броени години по-късно се появява и първият български балет...


Смях за бебе

От Георги Караманев
Никога, никога, никога не се предавай! Следвай мечтата си и тя непременно ще се сбъдне. Това е поуката от историята на Яна Легоманова, която след 9-годишна упорита битка вече се радва на мечтаната рожба. Малката принцеса идва на белия свят благодарение на вярата на майка си и на техниките на смехотерапевта Моника Балаян. 


Преподобна Стойна и архангел Гавриил помагат за бебе

От Румяна Смилкова
Интервю с Нели Конуей – дългогодишна преподавателка по кундалини йога и йога за бременни. Подгответе се да станете майка отдалече, бебето отива при родители със сходни вибрации, обяснява Нели. Тя съветва към кои светци и ангели да се обръща за помощ бъдещата майка, как да общува с бебето в утробата си, дали е добре да се прави секс по време на бременност и променят ли кармата си родители, които осиновяват дете.


Сбогом, инфекции!

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
В рубриката „Здраве от природата" ви представяме ползите от маслото от кориандър. Той е познат с многостранните си ползи от дълбока древност, а кориандровото масло е с доказано ефективно антимикробно действие. Грижи се за храносмилането; облекчава мускулни и ставни болки; поддържа добри нива на кръвната захар; помага при обриви и кожни раздразнения; предотвратява неврологични възпаления; защитава срещу рак на дебелото черво и много други проблеми.


Направено с любов, вино за любов! 

Така е, вино и любов вървят добре заедно. Особено ако виното е Peñafalcón от Испания  - правено с нежност и грижа по стара традиция от XVII век, което отлежава в дъбови бъчви в семейна винарна в избите на замък. Характерът на виното е най-ценната му черта според „бащата" на божествената напитка Казимиро Маркос Мингуес. Казимиро е известен сред колегите си с това, че докато отглежда гроздето „Темпранийо", му говори и му пее. Пее и докато произвежда виното. Дали това не е голямата тайна на Peñafalcón?


Хармонията на елемента вода

Този месец в рубриката „Прилив на енергия" ви представяме серията биоинформационни продукти „Енерджи", вдъхновени от силата на елемента вода. Капките „Ренол", кремът „Артрин" и капсулите „Скелетин" помагат при проблеми с бъбреците и пикочните пътища, атакуват възпалителните процеси, подсилват имунната система, детоксикират, заздравяват костите, ставите и мускулите.


Здравето е баланс

Млада българка, диагностицирана с множествена склероза, води пълноценен и даже твърде динамичен живот благодарение на хранителни добавки, приготвени от цялото растение на билки адаптогени. В този брой на Списание 8 ви представяме продуктите на „Органик Индия" - единствените билкови формули на пазара, получени от цяла билка. Защо това е важно и как те помагат за съхраняване на жизнената енергия, нужна за възстановяването на организма след стрес или заболяване – четете в рубриката ни „Избрано".


Сол

Фоторазказ от Индия. Петър Недялков показва последните пазители на един отиващ си поминък в Мумбай. Голямата страст на Петър е черно-бялата фотография. В този проект, който е дипломната му работа, предизвикателството е да предаде само с тези два цвята образите на може би най-цветната страна в света.


По пътя на Стопанката на Господ

От Розмари Де Мео
След огромния успех на първата ѝ книга – сказанието и требник „Стопанката на Господ", чието първо издание бе дело и на Списание 8, Розмари продължава по пътя си. Събира онези истински истории, които те хващат за гърлото, карат те да се върнеш към корена, връщат ти смисъла. Четете историята на баба Божила (86 г.) и разберете защо е сърдита на Господ и не иска да се върне в къщата му...
Двойно по-приятно ни е, Ива!

Двойно по-приятно ни е, Ива!

Представяме ви актрисата и рекламен директор Ива Тодорова в дуел... със себе си
Двойно по-приятно ни е, Ива! (2)

Двойно по-приятно ни е, Ива! (2)

Втора част от дуела на актрисата и рекламния директор Ива Тодорова