Подкрепете ни!
Списание 8, брой 3/2024 г.

Пътищата на времето

Какво разказва Пол Динах за живота през 3906 г.? Участвал ли е Обама в опити за пътуване във времето?

ПЪТИЩАТА НА ВРЕМЕТО

Тони Маркс, д-р инж. Гинка Стоева
Времето е едно от най-интересните, странни и объркващи неща, упражнение за ума. Парадокси на времето, пропадане назад в миналото или пътуване в бъдещето са все величини, които разтърсват въображението и са в състояние да разрушат до основи досегашната представа за построението на физическия свят.
  • ПРОПАДАНЕ В МИНАЛОТО. Обикновено миналото е преди настоящето, а бъдещето е току след мига „сега“ – това е редът, по който се сменят явленията. Оказва се обаче, че този ред понякога незнайно как се разбърква.
  • СТРОГО СЕКРЕТНО: ИМА МАШИНА НА ВРЕМЕТО! Андрю Басиаго твърди, че бъдещият президент Барак Обама също е участвал в опити за пътуване във времето. Стотици невинни са платили с живота си за създаването на такава адска машина.
  • СПОМЕНИ ОТ БЪДЕЩЕТО. Пол Динах пребивава необяснимо в 40-и век, като се връща, пише дневник. Много от спомените му за земляните през 21 век са вече факт!


РАЯТ НА ЗЕМЯТА

160 къса обработен кремък, кости от животни и хумус в льосовия слой на почвата пренаписват историята: последният ледников период не е стигнал до земята под Дунава; предците ни, мирни земеделци и скотовъди, са от хилядолетия тук и не са дошли от Анатолия със салове. Тук е люлката на европейската цивилизация!

Д-р инж. Гинка Стоева
Понякога се раждат хора с дарба да провиждат. Те просто знаят неща, които след време учените преоткриват. Разказвайки историята за „народа на Слънцето“ (виж бр. 8/2023), съдбата ни срещна с един такъв изключителен човек – ревностния изследовател на историята и спомоществовател на разкопките на Долнодунавската цивилизация инж. Иван Лишков. Той е убеден, че в долното поречие на Дунав – в пространството между Дунав и Стара планина, е бил раят на Земята.


30 ДНИ НА БАЛИ (част I)

Островът на чудесата посреща всеки търсач на истината, като най-голямото чудо е човек да открие собствената си чиста природа

Ганета Сагова – Ваджра Амба
Когато гуру Йоги Тан ни предложи – на мен и съпруга ми Веско, да направим 2-месечен ретрит (оттегляне от живота с цел духовно израстване) в Бали, сърцето ми заби силно. Толкова отдавна мечтаех за подобно преживяване, но може би не ми стигаше воля да го осъществя – все имаше нещо по-важно да се свърши. Сега като че ли се беше отворила вратата на възможностите – децата пораснаха, екипът в редакцията укрепна и най-вече – гледам по друг начин на живота. А и е желателно човек да следва съветите на своя духовен наставник. Всеки, стъпил на духовната пътека, знае, че показателят на учителя винаги сочи в правилната посока. Ако ученикът кривне встрани, тогава, както се шегува Ваджра Сагар, един от последователите на Йоги Тан, той получава уроци, символично обозначени на много места по света със следващия пръст.


СПАСЯВАТ КЪЩАТА, В КОЯТО СА ЖИВЕЛИ УЧИТЕЛЯ И Г. ДИМИТРОВ

Д-р инж. Гинка Стоева
Последователи на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), заедно с други достойни граждани успяха след трудни битки да спасят от разруха дома, в който е живял големият духовен водач. В същата сграда, но от южната страна е домът на друга историческа личност – бившия министър-председател Георги Димитров. Скромна къща на ул. „Опълченска“ 66 в столицата повече от три десетилетия бе оставена на произвола на съдбата и времето да се руши, въпреки че е паметник на културата с национално значение.


ЦАРИЦИ ВОИНИ

В трудни времена в името на свободата и истината те повеждат войска, за да покажат как трябва да се живее и умре

Д-р инж. Гинка Стоева
Ако отправим поглед към историята на народите, на преден план са великите мъже – властелини, победители, покорители на империи. Въпреки това сред мъжкия свят остават незаличими имената на цариците воини. Смели и всеотдайни жени, посветени на битките и успехите в името на народа си. Призоваваме спомена за някои от тях.


СЛЕДИТЕ НА АТЛАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Десетки археологически находки, открити по нашите земи, не се връзват с историческата логика и според някои изследователи може да са наследство от изчезналата цивилизация

Проф. Бойко Рангелов
През 2020 г. екип на „Дискавъри“ снима филма Hunting Atlantis („На лов за Атлантида“). Какво ги е накарало да търсят останки от Атлантида по нашите земи? Както ми обясниха тогава – по-важният въпрос за тях бил има ли природни явления, които могат да повлияят за преместването на една цивилизация. Търсеха подобни ефекти и в Гърция, и по бреговете на Атлантическия океан откъм Европа. Всеки от епизодите се развиваше на места, където подобни катаклизми биха могли да „изгонят“ една развита за времето си цивилизация от нейното местообитание. За България бяха чували хипотезата на Райън и Питман, и на българския океанолог проф. Петко Димитров за големия потоп в Черно море.


НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ И ДРУГИ ТРУДНИ ВЪПРОСИ

Д-р Валентин Иванов
Теорията за Големия взрив, която неустоимо предизвиква въображението, съществува от около век. Тя обяснява трите най-основополагащи характеристики на нашата Вселена – химичния ѝ състав, микровълновото излъчване и разбягването на галактиките. И едновременно задава повече въпроси, отколкото са тези, на които отговаря.


ПТИЦИ ПИРОМАНИ

Не само глобалното затопляне е виновно за пожарите в Австралия. Черната каня разпалва огньове, за да си прави пиршества.

Радослав Райков
В небето лети птица. Черна като дявола. С острия си поглед обхожда околността. Забелязва ръба на пожара, който вече затихва, забулен в пелена от дим, и се насочва право към него – към валмата пушек, към пламъците, танцуващи като голи демони, към огъня, алчно поглъщащ всичко в безмерната си паст. Гмурва се в пелената от пушек, сграбчва със закривените нокти на краката си тлееща клонка и стискайки я здраво, отлита. Размахва черните си като смъртта криле, извисява се нависоко и оглежда местността. Вижда открито пространство и пуска разгорялата се от полета съчка в сухата трева на новото място...


КОГАТО НЕБЕТО И ЗЕМЯТА СИ ПРОЩАВАТ

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Горан Стефанов
През март българите отбелязват няколко големи празника. Някои от тях са християнски, а други принадлежат изцяло на народната обредност.
Това са:
1 март – Баба Марта
9 март – Свети четиридесет  мъченици
17 март – Сирни заговезни, Прошка или Прошкинден
23 март – Тодоровден, или Конски Великден
25 март – Благовещение, или Благовец


ВЕЛИКАТА МАЙКА ЗЕМЯ

Сега човечеството се намира в критичен етап от еволюцията си. Земята ще се издигне към ново вибрационно ниво. Дали ние ще се издигнем заедно с нея, или ще ни изхвърли като паразити от себе си – това е нещо, което се решава точно в тези години.

Д-р Светла Балтова
Образът на Великата богиня майка е бил почитан от незапомнени времена във всички култури, в които човекът е живеел в тясна връзка с природата. Постепенно, с откъсването му от нея и особено когато рационалният ум и азовото съзнание са започнали да вземат превес, нейният образ започнал да избледнява, изместен бил от самоувереността, идваща с постиженията на науката. В последното столетие надмощието на техниката, даваща възможност на човека да приспособява околната среда към прищевките си, е достигнало връх. Но Божият план за човешката еволюция изисква връщането на човека към съзнание за животворната връзка с Великата майка – природата, защото само тя би го спасила от унищожение.


МОМИЧЕТО ЕЛФ

Казва се Силвия, но отдавна е приела името Елфира. Животът ù поднася поредица от (не)случайности, за да може днес тя да твори като истински приказен герой

Божила Симова
Какво ще кажете обаче, ако излезете извън света на преданията и изведнъж срещнете нея? Високо, е(л)фирно момиче, което пристъпва по шумните булеварди на столицата, облечено с дълга роба, сплетена на една страна плитка и огромни елфски уши, направени от камъни и кристали.
Ако бяхме в Берлин или Лондон, подобна гледка не би учудила масовото съзнание, но не и тук. Истинското ù име е Силвия, но когато я наречете така, тя няма да се обърне. Още в студентските си години тя приема името Елфира...


ЧРЕЗ СИМВОЛИ И РЕАЛИЗЪМ

Българската художничка, ученичка на Роберто Фери, Любена Фокс лекува душите ни с картини

Изкуството е средство за постигане на по-дълбоко разбиране на нас самите. То дава възможност да се свържем с вълненията, които изпитваме. Когато човек е в определено състояние, той търси начин не само да го изрази, но и да намери разбиране и потвърждение на чувствата си. Ако определено произведение отеква в душата на зрителя, той установява връзка между него и емоцията си. По думите на д-р Ралф Николс „основополагаща човешка потребност е нуждата да бъдеш разбран“.


ЖИВОТЪТ Е ПЛАТНО

Въпреки родителите, учителите и средата, в която живеем, ние можем да нарисуваме картината на мечтания от нас свят

Николина Лазарова
Животът ни преминава в ежедневните задачи на битовизма – ходим на работа, грижим се за семейства, срещаме се с приятели. Мислите ни се носят из пространството, без да им обръщаме внимание. Положителни, отрицателни... Но кои според вас преобладават? Какви настроения създават? Защо са толкова важни?


НОВАТА ЕВРОПА

Homo hominis lupus est!*

Иван Драгоев, д-р по философия
Ултралибералите искат глобален хипермаркет, а не национална идентичност, съграждана в творби като Вазовото стихотворение „Аз съм българче“


ПОКОРЕТЕ СТРЕСА

Вместо да се борим с тревожните състояния, с добавката „Тракеия баланс стрес“ променяме средата, за да няма условия за появата им

Д-р инж. Гинка Стоева
Тракеия баланс стрес“ е названието на най-новото постижение в света на хранителните добавки, сътворено от срещата между древното познание и съвременната наука. Комбинацията на доказано полезни екстракти от горски плодове и билки в съчетание с единствения по рода си в света водоразтворим силиций (Si) е ценна възможност без лекарства да се пробудят естествените сили на организма за преодоляване на нежелани състояния като отпадналост, хронична умора, нарушения на съня, безпокойство, влошаване на паметта и концентрацията или други симптоми, породени от начина на живот.


ПОДАГРАЗОН: БИЛКОВИЯТ ЛЕК ПРИ ПОДАГРА

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Коварна и мъчителна, подаграта помрачава седмици и месеци от живота на мнозина. Но знаем ли, че освен медикаменти има и природни лекове, които повлияват благотворно, без да вредят на останалите системи в човешкото тяло. За такъв лек ви разказваме тук – за хранителната добавка „Подагразон“.

Още в броя:
Работодател – разказ на Спасимир Тренчев
Направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари
З0 дни на Бали (част I)

З0 дни на Бали (част I)

Островът на чудесата посреща всеки търсач на истината, като най-голямото чудо е човек да открие собствената си чиста природа
Когато небето и Земята си прощават

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир
Подагразон: билковият лек при подагра

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“
Покорете стреса!

Покорете стреса!

Вместо да се борим с тревожните състояния, с добавката „Тракеия баланс стрес“ променяме средата, за да няма условия за появата им