Подкрепете ни!
Списание 8, брой 4/2024 г.

Александър Велики в паметта българска

На българите Александър Македонски поверява най-важната задача – да опазят човешкия род, а след това им „дарува Македония"

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ В ПАМЕТТА БЪЛГАРСКА

доц. д-р Веселина Вачкова
Александър Македонски е образ, „присвояван“ не само от нашите съседи на запад, а от всички народи в Средиземноморско-Черноморския регион. Той е главен герой на множество гръцки, римски, персийски, арабски, византийски, западноевропейски и османски предания, истории и писания с най-разнообразен жанр. Само ние, българите, упорито трием всякаква народна памет за големия пълководец. Защо? Защото според нея българите сме най-смелият народ, на когото той поверява отговорната задача да пазят света от чудовищни раси? Или защото волжките българи и до днес вярват, че са заселени от Искандер (Александър), а владетелите им са негови потомци? А може би защото Александър Велики е дарувал Македония на българите?

Доц. д-р Веселина Вачкова отваря много теми за размисъл, теми табу за историците, които обслужват политиците, но са предизвикателство за истинските търсачи на истината.
  • БЪЛГАРИТЕ – ПАЗАЧИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА. Жителите на Волжка България са убедени, че са заселени от Искандер (Александър Велики), а владетелите им са негови потомци. Мисията им е да спират силите на злото.
  • ОН ИМ ДАРУВА МАКЕДОНИЮ?! Българската памет за Александър Велики е толкова богата и силна, че си струва да се преосмислят историческите твърдения.
  • ВЕЛИК ЛИ Е АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ? Народите създават фантастични легенди за него, но историята трудно намира величави постъпки, с които да го увековечи

ВАКЛУШ ТОЛЕВ: ВЪЗКРЕСЕНИЕТО Е САМО НА 8 АПРИЛ!

Всеки има своето право на съображения да празнува Възкресение, но така най-непреходният в своята сакралност акт продължава да се чества на преходна дата, смята големият български духовен водач

Николай Василев
През 2024 г. християнският свят отново ще празнува разделен Христовото Възкресение. Повече от месец е разстоянието между католическия празник, който тази година е на 31 март, и православния, който е на 5 май. Защо е това разделение? От съображения. Православието слага своите съображения за определяне на деня (не датата) на Възкресението по юлианския календар: да не съвпада с еврейската Пасха и да е в първата неделя след пълнолунието на пролетното равноденствие. Тъй като съображенията на католицизма са други – определяне и по григорианския календар, оттам и разликите в дните на празнуване. И така, колкото и нелепо да е, столетия наред християните празнуват Великден разделени и на различни дати.


АНГЕЛОГЛАСНИЯ СЕ ВЪЗДИГНА ПРИ АНГЕЛИТЕ

Българският патриарх Неофит бе погребан в центъра на столицата ни – чест, която не е оказвана повече от сто години. Последният бе патриархът на българската литература Иван Вазов

Иван Шишиев


КАЗАНЛЪШКАТА ГРОБНИЦА – ОТ МЪКА ПО ЛЮБИМАТА

На 19 април се навършват 80 години от откриването й

Д-р инж. Гинка Стоева
Казанлъшката гробница увековечава идеята за безсмъртието и непреходната любов. „Тя е вторият пример в световната история, когато владетел посвещава гробница на съпругата си. Пръв е египетският цар Рамзес Велики, изградил храма „Абу Симбел“, твърди тракологът Валентин Деневски. След 20-годишно изследване авторът на книгата „Шифърът на Панагюрското съкровище“ ни представя един различен поглед към откритията и събитията от Долината на царете. Думите му ни отвеждат към оспорвани твърдения за отминалото време и нови археологически разкрития.


ИЛИ ПРАВИШ ПРОМЯНА, ИЛИ ПОТЪВАШ

Валентина Бялкова изучава паникатаките, побеждава ги, пише книга за тях и учи другите как да ги преодолеят

Силвия Лефтерова
Валентина Бялкова е лесоинженер по професия, има влечение към природосъобразния начин на живот, обича разходките в планината и винаги намира време за спорт. След Лесотехническия университет започва работа за кратко в частния сектор, а след това – в държавно учреждение. След поредица от стресиращи преживявания в личен и професионален план Валентина започва да чувства тялото и ума си изтощени. Симптомите не закъсняват. Стомашни проблеми, виене на свят, гадене, силна тревожност и учестено сърцебиене са причините, поради които Валя търси професионална помощ. Гастроентеролози, сърдечни лекари и невроспециалисти отричат да става въпрос за заболяване.


МОЛЕКУЛАТА НА ЖИВОТА

Ортосилициевата киселина ни прави дълготрайно здрави и по-млади, като спомага за усвояването на над 70 важни хранителни вещества

Мария Русева
Напоследък все по-често в медицинските издания, а и в рецептите на холистични лекари започна да се появява един елемент, за който знаехме твърде малко доскоро. Само през миналата година проучванията за него са 30, колкото за целия период в близкото минало, сочат данни на Националната библиотека на САЩ. Коя е причината учени и доктори да прехвърлят своето внимание към силиция? Коя е тайната на силиция? Защо животът без него е немислим?


СЪРЦЕТО НИ ТРЯБВА НЕ САМО ЗА ОБИЧАНЕ

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Мария Русева
Поетите знаят, че то е изворът на човешката любов и болка. В сърцето е стаена цялата същност на това да бъдеш човек, а в телесен смисъл от него зависи благосъстоянието ни. То е моторът на живота. А дали моторът е в изправност и с какво да го „смажем“, за да го бъде дълги години, ще научим в тази статия.


ВЪЛШЕБНА ПЕСЕН, НАНИЗ И УХАНИЕ

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Мария Русева
Помните ли как в брой 8/2023 г. ви разказахме за Смиляна Захариева, вписана в Книгата на Гинес като най-мощния глас на планетата, която днес изработва по поръчка накити от музика? Певицата борави с алгоритъм, с който данните на човек (име и дата на раждане) образуват мелодия, а тоновете се свързват с определени цветове. От цветовете Смиляна ниже лична гривна, мелодията става душевната песен, а последното й хрумване е личен парфюм за спокойствие и радост.


5 НАЙ-ПОЛЕЗНИ БИЛКИ В БЪЛГАРИЯ

Позната от векове, магията на билките се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. България пази знанието за билкарството още от древните траки, а днес е призната за най-големия производител на билки в Европа. Най-вероятно не подозирате, но едни от най-полезните билки в света се отглеждат по нашите ширини. Изключителното съчетание от благоприятен климат, почви и природни условия спомага за съществуването на над 3600 растителни вида у нас. Ще се изненадате каква сила може да се крие в любимия ви билков чай! Тайната на ценните свойства на българските билки е във високото съдържание на биологично активни вещества. В статията ще разгледаме пет от най-полезните билки, отглеждани в България.


КАТО КИТОВЕ В ОКЕАНА НА ЖИВОТА

Как да останем „в града“ и да не бъдем разбити по бреговете на страданието

Георги Дойчев
Китовете се гмуркат дълбоко, за да си починат от шума на повърхността. Оттам могат добре да наблюдават драмата горе, без да участват в нея и все пак недалеч, готови да предприемат действие, ако е необходимо. За човешкия вид това би бил образът на ловък и опитен гмуркач или сърфист, който добре познава морето и знае коя вълна да яхне и под коя да се гмурне. Умее да се наслаждава на процеса, а когато усети умора или опасност, просто излиза на брега или се гмурва дълбоко. Това е умение, което се постига с практика.


З0 ДНИ НА БАЛИ

Част II (Продължение от миналия брой)

Да живееш в прегръдката на майката природа сред сърцати и добри хора – това е раят!

Ганета Сагова – Ваджра Амба


ЦВЕТЯТА, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

40 млн. години те ухажват насекомите, излагайки на показ своите разкошни и ярки венчелистчета. Днес цветята могат без нас, но ние без тях сме обречени

Радослав Райков
Представете си следната гледка: тиранозавър рекс се появява от предисторическата гора, целият осеян с жълти, червени и бели цветя, посипани по главата му, тялото и опашката. Смешно глуповат образ, нали? Може пък да е бил женски, затъкнал орхидея зад ухото си...
Но в цялата тази нелепа картинка водещото са цветята, а не динозавърът.


ЛАЗАР ЕДНАЖ В ГОДИНА КАТО КИТКА В ГРАДИНА

Спомняме си за чудото на възкресения Лазар и го виждаме в очите на пеещите лазарки

Горан Стефанов
През месец април българите отбелязват няколко големи християнски празника, свързани с настъпването на пролетта. Но подвижността на празниците или календарната им зависимост от Великден всяка година ги поставя в различен отрязък на този сезон. Така тази година Великден се пада непосредствено преди Гергьовден, на 5 май. Затова празниците, свързани с началото на пролетта, Лазаровден и Цветница, се отбелязват значително по-късно, на 27 и 28 април.


НАКЪДЕ СМЕ СЕ ЗАСИЛИЛИ?

Размисли от метрото за завръщането на Луната, социалната сингулярност и още едно решение на парадокса на Ферми

Д-р Валентин Иванов
Навън е мокро и вали – чудесен повод да се размишлява защо е опасна технологичната сингулярност, какво е значението на последното американско кацане на Луната и за възможните последствия от изобретяването на механичния древногръцки компютър, известен като механизма от остров Антикитера. Естествено, подобни разсъждения няма как да ни отведат другаде освен до парадокса на Ферми.


ЧУВАШ ЛИ СТРАННИ ЗВУЦИ НОЩЕМ?

Необяснимо звучене, наречено Таос хъм, смущава учени, военни, журналисти и обикновени граждани в различни точки на света. Откъде ли иде?

Д-р инж. Гинка Стоева
Озадачаващо, досадно и постоянно бръмчене се чува в определени части на света – както вътре, така и извън сградите. Явлението е документирано за първи път през 1994 г. в Таос, Ню Мексико, откъдето идва названието му Таос хъм (Thaos Hum). Оттогава е докладвано в различни градове по света, включително Лондон, Париж, Сидни и Мелбърн. Неизясненият му произход го превръща в мистерия. Нейното разгадаване пленява въображението на учени и любители...


НЕ НА ЗЛАТОДОБИВА В ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ!

Столичани и жители на район до Банкя и само на 17 км от София са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората

Владимир Минев
Село Златуша се намира само на 17 км по въздух от София. Но именно там е започнало проучване за изграждане на мина за добив на злато и мед с името „Проект Златуша“, но този проект не се ограничава само до това село. Той се простира от общините Сливница и Драгоман на запад до Банкя и област София-град на изток. В посока север – юг проектът обхваща земи между населените места в общините Божурище, Брезник и Перник. Общата сондажна площ, предвидена за проучвания, е с размер 194,3 квадратни километра!

БОРОВА ПРОЦЕСИОНКА УБИВА ГОРИТЕ!

Преди век започва залесяване на опустелите от незаконна сеч Родопи. Никой обаче не е мислил за последствията, когато са се садили видове от Северна Америка.

Александър Скалд
Ако си правите разходки из природата, вероятно сте забелязали странни „гнезда“ от „паяжина“ по боровете. Те са достатъчно големи и изпъкват на зелените игли, та да се забележат дори от голямо разстояние или от автомобил в движение. Това всъщност не са паяжини, а „къдели“, образувани от гъсеници на пеперудата борова процесионка.


ИЗКУСТВОТО Е ОВЛАДЯНОСТ

Художничката Илиана Илиева споделя за отдадеността си към рисуването, завръщането към призванието и същността на изкуството да обединява

Мария Русева
Овладяност, вглъбеност и искреност. Това търси Илиана Илиева в рисуването, а ние го откриваме в творбите й. Те могат да се определят като фотореализъм, но това е само засега, защото, както животът вече й е доказал, никога не знаеш накъде ще кривне пътят в утрешния ден. Внушителните й картини вече са красили десетки изложби (от които три самостоятелни) в столицата, в Пловдив, Варна, Балчик, та дори в Лос Анджелис и Лугано.

Още в броя:
Гол – разказ на Емилиян Вълев и Станимир Вълев
Направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари
Вълшебна песен, наниз и ухание

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки
5 най-полезни билки в България

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.
Сърцето ни трябва не само за обичане

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“
З0 дни на Бали (част II)

З0 дни на Бали (част II)

Да живееш в прегръдката на майката природа сред сърцати и добри хора – това е раят!
Молекулата на живота

Молекулата на живота

Ортосилициевата киселина ни прави дълготрайно здрави и по-млади, като спомага за усвояването на над 70 важни хранителни вещества
Не на златодобива в община Божурище!

Не на златодобива в община Божурище!

Столичани и жители на района са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората