Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2016 г.

Списание 8, брой 7/2016 г.Жив е той

Тема на броя
От Женя Милчева
Списание 8 се отправя по следите на един разказ, предаван от поколение на поколение в Брезовския край. Той повече от столетие разделя учени, изследователи и хора с интерес към историята. Къде изживява последните си мигове Хаджи Димитър – един от героите символи на българската революция за национално освобождение? Дали в подстъпите на връх Бузлуджа, където и днес официално се чества паметта на забележителния българин, или под средногорския връх Къдрафил, където местните хора не спират да отдават почит на Хаджията? Защо го правят? Негови ли са костите, които днес все още се съхраняват в Сливенския исторически музей?
Предлагаме ви едно вълнуващо четиво, което ще ви представи в жива светлина героя, възпят от Христо Ботев в едно от най-емоционалните му произведения. Хаджи Димитър – войводата, бунтовникът, кибритлията, човекът, отдал живота си в битката за свободата, водачът, примерът, идеалът... Толкова много лица му рисуват неговите съвременници, толкова много емоция личи и днес в отношението на българите към героя. Ще ви разкажем за живота му между легендите и действителността, ще се опитаме да разплетем сложния възел за истината за последните му дни. Ще дадем думата на водещи историци, които защитават противоположни мнения за това къде умира героят. 
И за финал: Списание 8 инициира и организира първата антропологична експертиза на костите от Сливенския музей. Извърши я известният специалист проф. дмн  Йордан Йорданов, член-кореспондент на БАН. Представяме неговото мнение за това дали наистина съхранените останки са на Хаджи Димитър.
Жив е той, жив е в народната памет, която минава през поколенията и продължава да създава истории и легенди.. Тя получава заслужено внимание във водещата тема от този брой на Списание 8.

Дарител на знание


От Иво Владимиров, „Българска история"
Името на Васил Априлов веднага свързваме с първото модерно българско училище, отворило врати в Габрово, с ренесанса на българското образование и издигането му на модерно ниво. Не по-малко интересна обаче е и историята на самия възрожденския търговец, който, надхвърлил 40-те си години, изоставя дотогавашния си уклон към гръцката кауза и се превръща в запален патриот и радетел на българщината.


Люлеещата се планета

От Марина Тодорова 
Астрономът Веселин Костов е част от мисията „Кеплер", която търси бъдещи домове на човечеството – далечни планети, подобни на Земята. Неотдавна той попадна в светлината на прожекторите с участието си в поредица от любопитни открития. Неговият екип е регистрирал планета, която обикаля около две звезди, „люлеейки се" между тях по нетипична орбита. Сред другите му успехи е намирането на още една планета край две звезди, която е много по-голяма от познатите до момента и би могла да има луни, приютяващи живот. Свързахме се с астронома, за да ни разкаже любопитни факти, свързани с поредицата от открития.


Човекът, който четеше звездите

От Дани Динева и Ганета Сагова
Николай Дойнов е сред най-верните спътници на Учителя Петър Дънов, един от първите обитатели на софийското селище „Изгрева", който запазва упованието си в Бялото братство дори в най-тежките моменти. Нещо повече: той е и един от най-големите български астролози, който умеел да „чете" звездите по неповторим и впечатляващо точен начин. Събираме спомените на негови съвременници и собствените му разкази, за да изрисуваме необикновената биография на един необикновен човек, живял в интересни времена и оставил съществено наследство...


Миломир Кандич: 

Две красиви индианки ме спасиха от рака

От Ганета Сагова
Преди години сръбският военен пилот се оказва със страшна диагноза – летален рак, пред който лекарите са безсилни. Търсенето на спасение го отвежда в далечна Амазония, където местните индианци му помагат да победи болестта. Събужда се след 27 дни между живота и смъртта, а край него са две красиви индианки, които му връщат силата да продължи напред. След това решава да започне сам да помага на хората и създава белградската болница „Нова вита", чиито успехи при пациенти, обявени за безнадеждни, впечатляват дори учените на международни конференции.


Дисхормония

От Георги Караманев
Лесно заобикаляме живота си с модерни технологии и материали, но често не можем да преценим какви опасности носят те. Така накратко звучи историята на ксеноестрогените – разнородни вещества, обединени от това, че „лъжат" тялото ни, което ги приема като „нормални" хормони. В резултат настъпват сериозни физиологични изменения и рецепторите започват да реагират погрешно на истинските хормони. Това води до зачестяването на проблеми като рака на гърдата, феминизацията на мъжете, все по-трудното зачеване. За проблема се говори малко, а той е наистина сериозен, както научаваме от специалиста по акушерство и гинекология проф. Милко Сираков.


По нови жълти павета

От Георги Караманев
Какво ли не са видели жълтите павета... и ето че идва време те самите да бъдат видени по нов начин. За първи път учени от БАН и УАСГ обединяват усилията си, за да изследват от всички възможни гледни точки блокчетата, превърнали се в символ на София. С помощта на най-модерните технологии специалистите възстановяват начина, по който са били произведени жълтите павета и дори създават технология, с чиято помощ от български суровини можем да правим нови тухлички, които по нищо не биха се отличавали от традиционните. Днес с жълти павета е покрита по-малко от половината от някогашната им площ, а след работата на учените само от нас зависи дали ще възкресим този символ, дали ще създадем нови тухлички, които да събират бъдещите истории на столичани...

Графити мускетарите

От Катерина Борисова
Тези мускетари не носят шпаги, а четки и спрейове, с чиято помощ показват, че уличната култура и екологията могат да вървят ръка за ръка. Момчетата от „140 идеи" нашумяха с поредица от проекти, при които превръщат скучните градски и училищни стени в красиви картини с екологични послания, които радват минувачите и учат младите на уважение към природата. 


На брегът усамотени

От Михаела Ценкова
От напечения асфалт ще се озовем в пещерите на троглодитите – хората, обитавали скалните кухини по нашето Северно Черноморие; ще се отпуснем в прегръдката на гостоприемното море; ще приютим слънцето над нас в усмивките си. Ще се опитаме заедно да почувстваме Каменния бряг такъв, какъвто го познават безбройните хора, влюбени в неговото спокойствие, в безкрайните му истории, в суровата му красота.


Маслата от чия и тиквено семе

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
След като в миналия брой ви разказахме историята на Мила Георгиева, победила онкологичен проблем с помощна на натурални и етерични масла, последва огромен читателски интерес. Затова стартираме новата рубрика „Здраве от природата", в която Мила и доц. Павлина Симеонова ще разказват кои масла за какво помагат и как е най-добре да се използват.


Капсулирай се!

От Далия Ал-Халил
Да попаднеш в затворен съд със солена вода, изолиран за час или повече от света... може първоначално да не ви прозвучи като изкусителна идея. Но ще е така само докато не научите повече за капсулата – модерната технология, в която за известно време тялото се „изключва" от стресиращата реалност и се връща към безметежното спокойствие на утробата. Капсулата е способна на чудеса в битката с напрежението и за освобождаването на вътрешната креативност.


Златно мляко

От Елена Петрелийска
Куркумата е позната като универсалното източно средство за добро здраве и неповторим вкус. В рубриката „Кулинарна алхимия" в този брой ще ви представим рецептата за златно мляко на любимата ни кулинарка Елена Петрелийска. Гореща или студена, тази напитка ни зарежда с енергия, прави живота по-вкусен и здравословен. Рецептата се допълва от изкусителни дъвчащи бисквити, покрити с... истинско злато!


Нийл Харалд Филип: 

С пропаст под кормилото

От Свилен Георгиев
На двете колела на своя велосипед нашият събеседник се изкачва и спуска до някои от най-непристъпните места на планетата. Сред впечатляващите му постижения е преминаването по един от прочутите „железни пътища" - „Виа ферата". Това е огромна система от стръмни, скалисти катерачни маршрути, осигурени с метално въже и стълби, в италианските Доломити. „Никъде не чувстваш по-истински живота от мястото, където си изправен срещу пълната му противоположност", казва Харалд, който неотдавна гостува в България.Остават само черти по асфалта

От д-р Светослав Славчев
Загадката на инспектор Стрезов – легендарната рубрика, водена от нейния създател д-р Светослав Славчев, ви представя поредната атрактивна загадка пред инспектора, която провокира и вашата наблюдателност и интуиция.