Подкрепете ни!
Списание 8, брой 7/2024 г.

Учителя

160 години от рождението на Петър Дънов

160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕТЪР ДЪНОВ

Мария Русева, Галина Герасимова, Ганета Сагова
За да преминем от мрачните векове към светла нова епоха на мира, ни бе изпратен той – Учителя Петър Дънов. Той припомни на света принципите на Любовта, Мъдростта и Истината, завеща купища небесна музика, показа целителната паневритмия и даде ново ниво на подходите за възпитание и педагогика... Но както пише Мара Белчева, „това, което се казва за учението на Учителя Дънов, е само една прашинка““. На Учителя България дължи повече, отколкото някога ще може да си представи. А с този брой отбелязваме 160 години от рождението му и отдаваме своята признателност и преклонение към великия му дух.
  • ВЕСТИТЕЛ НА ЗОРАТА. В размирния XIX век, когато всичко старо се разпада, Небето изпраща своите посланици, за да посеят семената на Новия свят. Петър Дънов, Махатма Ганди, Кришнамурти, Елена Блаватска, Онисабуро Дегучи, Рудолф Щайнер – цяла плеяда велики учители призовава хората към мир и разбирателство, към обединение в Светлината и Любовта. Но то така и не се случва.
  • Д-Р СВЕТЛА БАЛТОВА: УЧЕНИЕТО МУ Е ДУХОВЕН ПРИСТАН. Колкото и възвишено да е едно духовно учение, ние няма как да преживеем величието му, ако тялото ни боледува или е занемарено от обездвижване, лоша храна и откъснатост от природата. За здравословните измерения на учението на Петър Дънов си поговорихме с д-р Светла Балтова, кардиолог и ревматолог, съставител на много сборници със словото на Учителя, обучител по паневритмия и познавач на астрологията.
  • ДОБРИЯТ ЖИВОТ Е МУЗИКА. Колко голяма разлика има в това да кажеш нещо и да го възпееш. Смисълът на словото се въздига, на душата є олеква и тя пак си е у дома. Учителя Петър Дънов познава и използва животворната сила на музиката. Той самият композира 180 музикални произведения! Музиката е единственото нещо, за което настоява учениците му да упражняват, а при следваща среща пита: „Пяхте ли?“.


ПРОФ. ЛОРД МАРТИН РИЙС: ВЪПРОС НА ВЕКОВЕ Е ДА ИМА ГЕНЕТИЧНО ПРОМЕНЕНИ ХОРА

Кралският астроном на Великобритания признава, че въпреки технологичния бум учените не знаят как се заражда животът – как от сложна химия се стига до първия възпроизвеждащ се жив организъм

Кирил Орлов
В научния свят малко имена предизвикват такова възхищение и почитание, както това на професор лорд Мартин Рийс. Астроном, космолог и популяризатор на науката, той е един от водещите умове на нашето време, чиито трудове и прозрения не само разширяват нашето разбиране за Вселената, но и вдъхновяват бъдещите поколения учени.


ЗАВЕТИ ОТ ХИРОШИМА

Съпреживяването като път към мира

Владисая Василева и Нориюки Кавано
На 18 март 2024 г. в обръщение до Съвета за сигурност генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече ядрените оръжия „настояща заплаха за световния мир“ и подкани за вслушване в гласовете на онези, които зоват човечеството да се „отдръпне от ръба на бездната“. Такива призиви вече близо осем десетилетия продължават да ехтят от Хирошима – изпепеления град, пропит от скръбните вопли на хиляди души и запечатал сенки на смърт в развалините си.


ИНТЕРНЕТ НИ ОТРЯЗА ГЛАВИТЕ

„Божествената“ свобода на виртуалното сърфиране е само примамка, за да ни хванат в мрежата

Иван Драгоев, д-р по философия
На 11 декември 2007 г., в конференция пред Националния институт за агрономически изследвания (INRA) на тема „Нови технологии – социална и културна революция“, членът на Френската академия Мишел Серес се обръща към слушателите си с една странна молба: ако това, за което им говори, се хареса, да му изпратят кутия бонбони за Нова година. Той дори дава адреса си: 128 Rue de Montreuil, 94300 Vincennes, France... Номер, улица, град, държава. Самата етимология на думата adresse (на френски) и address (на английски) не е свързана с привързването към определено пространство, а изразява по-скоро определена сръчност и умелост. Основният корен, от който произтичат всички възможни значения, е reg – движа се по права линия. Оттук – този, който се движи направо, който води нещата по прав път, придобива политическа и религиозна власт – rex (цар).


МАРИЯ ЛАЛЕВА: ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМ В СМЪРТТА

Все по-настойчиво се вглеждам в искрите у другите. Те ми напомнят, че всички играем в една велика игра, забравили истинския си образ, казва пламенната писателка

Божила Симова


ТАПАСВИДЖИ – СВЕТИЯТА, КОЙТО ЖИВЯ 185 ГОДИНИ

Животът му е като приказка, която вдъхновява мнозина да потърсят своята истинска природа

Тапасвиджи – светията, който живя 185 г. (1770-1995) е книга за невероятната история на един велик йога – Тапасви Махарадж. Тя е написана с много любов и посветеност от негов ученик – Ананта Мурти, и идва да ни покаже, че за всеки човек има възможност да тръгне по духовен път, че никога не е късно за това и че силата на волята и посветеността могат да доведат до неподозирани висоти на съзнанието.


КОТКИТЕ ВИЖДАТ ЛИ ПРИЗРАЦИ?

Те имат девет живота и сетивност, каквато хората не притежават, а понякога се държат доста странно. Защо ли?

Д-р инж. Гинка Стоева
През 525 г. пр.Хр. персийският цар Камбис II, нахлувайки с войската си в Египет, при нападението на град Пилуз (днес Порт Саид) разпоредил на войниците да носят живи котки и техни изображения върху шлемовете. Египтяните загубили войната, защото стрелците им не смеели да посегнат на свещеното животно...


ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА: ГОЛЯМА ПОЛЗА С МАЛКА ДОЗА

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им

Етеричните масла имат прекрасно приложение независимо от сезона. Търсим ги през студеното време, когато сме настинали или за да повдигнем настроението си. Вземаме ги със себе си и през лятната почивка, за да успокоят зачервената от слънцето кожа или да държат комари и кърлежи надалеч. Все повече хора разбират каква чудесна работа вършат тези силно уханни течности и те лесно стават част от всекидневието им. Но знаем ли как най-добре да ги използваме, защото неправилната им употреба може и да навреди?


ТРИТЕ КЛЮЧА КЪМ ЗДРАВЕТО

С растително хранене и промяна в начина на мислене Валентина се отървава от мигренозни пристъпи, хашимото и инсулинова резистентност

Д-р Станислава Хаджи
Валентина Нейчева, позната в социалните мрежи като Vali Blue, ежедневно общува със своите над 14 000 последователи, които вдъхновява да направят положителна промяна в живота си. Тя сe е посветила на грижата за семейството си и с личен пример помага на другите да водят здравословен начин на живот. Открива силата на растителното хранене и се научава как чрез правилно комбиниране на храна, дихателни упражнения, движение и чисти мисли да се бори срещу заболявания и състояния като мигрена, хашимото, инсулинова резистентност и хормонални проблеми.


МЯСТО НА СИЛАТА

Куполната къща усилва енергията такава, каквато е. Щом е положителна, човек се чувства като в олтар на богиня или в дома на император

Алина Попова, sferata123.com
Живея в куполна къща. Някак неусетно стана, нощувах тук още по време на строителството: разчиствах сред строителните материали местенце колкото да поместя туристически дюшек. Бях нетърпелива, както и във всичко в живота си. Строителството обаче учи на търпение: който е имал вземане-даване с добрите майстори, го знае добре. Та така, една сутрин си дадох сметка, че мечтата ми, която следвах няколко години, някак неусетно се сбъдна, и то такава, каквато я рисувах в съзнанието си: имам купол, направен точно по моята мярка, имам декинг, за да правя йога сутрин, градина и даже рекичка в дъното на парцела.... Мястото е заобиколено с високи дървета, повечето от които запазих. Спасих и стара суха зидария откъм улицата, и всичките дървета покрай оградата, някои направо враснали в камъните.


ЗАГАДКАТА НА КОШЕРОВИТЕ СКАЛИ

Сякаш тайнствен каменоделец е изсякъл в един бърз преговор най-доброто от нишовите форми от Балканските ареали в скалните групи, пръснати из Бюк планина в Унгария

Иво Филипов
През 80-те години попаднах на статия за източнородопските трапецовидни ниши, в която се споменаваше мимоходом, че подобни ниши има и в Унгария. Като юноша не съм си и представял, че ще ги зърна на живо. Но казват, че съдбата си знае работата и години по-късно провидението ме заведе при унгарските Кошерови скали – така се наричат всички обекти с изсечени скални ниши на територията на Унгария.


СВЕТА МАРИНА – ЖЕНАТА НА СЛЪНЦЕТО

Тя е закрилница на човешкия род. Сълзите ù са благословия за рожба

Горан Стефанов
През юли календарът отбелязва няколко християнски празника, които са навлезли в народната обредност по самобитен и различен от каноничния начин. Те са празнувани от българите, вплели в своята празничност християнството и народното творчество. Това са:
  • 1 юли      Св. Врач, св. Козма и   Дамян
  • 5 юли     Св. Атанасий – летни
  • 8 юли     Св. Прокопий – пчелар
  • 17 юли    Св. Марина
  • 20 юли  Св. Илия
  • 27 юли   Св. Пантелеймон


ЗЕМЯТА НА ВЕЧНИТЕ ДУШИ

Земния си живот народът тораджа посвещава на грижи за задгробния, а погребалните обреди продължават с години

Д-р инж. Гинка Стоева
Високо в планините сред гранитните скали на индонезийския остров Южен Сулавеси е домът на народа тораджа (toriaja означава „хълмист“). Той е съхранил своите древни вярвания, обичаи и обреди поради липсата на досег със съвременната цивилизация, достигнала до него едва в началото на миналия век. Жителите вярват, че са потомци на небесни същества, които са слезли по небесна стълба, за да живеят тук. Почитат силно духовете на предците си повече откъдето и да било на друго място на планетата. Погребалните обреди на тораджа са сложни и многостранни.


ДУПКИ В ТЪКАНТА НА КОСМИЧЕСКАТА ДАНТЕЛА

Д-р Валентин Иванов
Идеята, че материята във Вселената е разпределена неравномерно, е стара. Преди двеста години германският астроном Хайнрих Олберс си дава сметка, че ако Вселената е безкрайна, едноодна и неподвижна, както са смятали тогава, небето би трябвало да е еднакво ярко във всяко направление. Но то не е...

Още в броя:
Разказ Аферата „Баклава“ на Емилиян Вълев и Станимир Вълев, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни и астрологически календари.