Подкрепете ни!




5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Худ. Игор Грабар, 1920 г.
Худ. Игор Грабар, 1920 г.
Някои от най-мощните лекарства на планетата се маскират като храни и подправки, казва Сайер Джи. Въпреки че те не се поддават на патентоване, нито ще бъдат  хвърлени някога  милиарди долари за клинични изпитвания върху хора, за да се докаже, че са ефикасни, те се използват от незапомнени времена както за подхранване на телата ни, така и за предотвратяване и лечение на болести. Те са били толкова ценени в древността, че са стрували теглото си в злато и цивилизации, които са имали досег с тях -  или са се въздигнали в невиждан подем, или са се сгромолясали в праха на историята.

Много от тези „растителни съюзници“ ги имаме по дворовете си, други живеят в хладилниците ни или скромно чакат реда си по стелажите за подправки - пренебрегвани и недооценени. Всъщност много от нас използват тези супер храни ежедневно, без да знаят, че може би затова не се разболяваме чак толкова често, колкото онези, които не ги включват в режима си. Кои са те?



Чесън
С нарастващото разпространение на мултирезистентни бактерии и неуспеха на конвенционалната медицина да разработи ефективни решения срещу тях (нито поемане на отговорност за създаването им), подправките възвърнаха някогашната си всеобща популярност като алтернатива срещу инфекциите с широк спектър и понякога животоспасяваща сила. Чесънът всъщност има няколкостотин терапевтични свойства, потвърдени от нарастващ брой научни изследвания, които можете да видите на сайта на GreenMedInfo.com
Антиинфекциозните свойства на чесъна инхибират и следните патогени:
  • Амеба Entamoeba histolytica (паразит)
  • Холера
  • Клостридии
  • Цитомегаловирус
  • Дерматофитози (вид локална гъбична инфекция)
  • Хемофилен грип
  • Helicobacter Pylori
  • Вирус на херпес симплекс тип 1
  • Вирус на херпес симплекс тип 2
  • Клебсиела
  • Резистентни към метицилин стафилококи А. (MRSA)
  • Парагрипен вирус
  • Парадонтална инфекция
  • Пневмококови инфекции
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Streptococcus Mutans
  • Стрептококови инфекции: Група А
  • Стрептококови инфекции: Група Б
  • Streptococcus pyrogenes
  • Млечница (гъбична инфекция през устата)
Пчелен мед

Пчелите произвеждат широка гама от терапевтични вещества освен меда - например прополис, пчелна отрова, пчелно млечице, пчелен восък, пчелен прашец и др. Но това сладко, лепкаво неща, в което всички обичаме да топваме лапата си, е най-популярно и най-любимо от всички тях, защото е страхотно вкусно. Разбира се, че знаете, че това лакомство е едно от най-мощните лечебни агенти. Ето само малка част от божествените му ефекти върху организма, добре действа срещу:
  • Индуцирана от аспирин стомашно-чревна токсичност (медът покрива деликатните обвивки на стомаха, предотвратявайки индуцираните от аспирин лезии и кървене)
  • Бактериални инфекции
  • Изгаряния
  • Инфекция с кандида (въпреки факта, че медът съдържа захар, той демонстрира противогъбични свойства)
  • Конюнктивит
  • Зъбна плака (скорошно проучване показа, че медът Manuka е жизнеспособна алтернатива на химическата вода за уста при разтваряне на зъбната плака)
  • Дерматит
  • Диабетна язва
  • Язви, свързани с херпес
  • MRSA (особено мед от манука)
Ябълки
Ако трябва да преработим старата поговорка, че една ябълка на ден ни държи далеч от лекаря, може би трябва да уточним, че този лекар е онколог. Всеизвестен факт е, че консумацията на ябълки е свързана с намаляване на риска от рак на дебелото черво. Против какво е полезно да ги употребяваме:
  • Забавяне на стареенето
  • Алергии
  • Алопеция (косопад)
  • Диария
  • Инсулинова резистентност
  • Рак на черния дроб
  • Индуцирана от радиация болест
  • Инфекция със стафилококи

Слънчева светлина
Слънчевата светлина притежава както енергия, така и информация с реална, метаболитна стойност и следователно е източник на използваема енергия за тялото. Ето защо буквално може да се счита за форма на храна, която ние консумираме през кожата си чрез вградените в нея, базирани на меланин „слънчеви панели“. Редовното излагане на слънчева светлина води до производството на витамин D, хормоноподобно вещество, което регулира над 2000 гена в човешкото тяло. Това предотвратява или подобрява всяко здравословно състояния в организма ни, което е свързано с дефицит на витамин D. Самото излагане на слънчева светлина има уникален набор от ползи за здравето, които не могат да се сведат само до производството на витамин D. Наскоро в списание Anticancer Research бе публикувано проучване, в което се казва, че има "силна обратна корелация със слънчевата UVB за 15 вида рак". Ето някои състояния, които значително се подобряват след адекватно излагене на слънце:
  • Болест на Алцхаймер
  • Депресия
  • Дефицит на допамин
  • Дерматит
  • Грип
  • Множествена склероза
  • Псориазис

Куркума

Това е възможно най-важната билка в света. В древната индийска лечебна традиция наричат тази подправка "Канчани" или буквално "Златна богиня". Всъщност вярвам, че това е физическото въплъщение на състраданието. Научно е документирано, че куркумата има над 800 приложения в превенцията и лечението на заболявания. Модулира над 150 различни биологични и генетични/епигенетични пътища с огромно значение за здравето ни, демонстрирайки сложност, съчетана с нежност, каквито никое друго лекарство на планетата не притежава.
Тъй като има твърде много здравословни състояния, които се повлияват добре от куркумата, ще изброим само първите 10:
  • Оксидативен стрес
  • Възпаление
  • ДНК щети
  • Липидна пероксидация 
  • Рак на дебелото черво
  • Рак на гърдата
  • Химически увреждания на черния дроб
  • Болест на Алцхаймер
  • Тумори
  • На сайта има над 1500 научни публикации за куркумата (и нейния първичен полифенол куркумин).

Още по темата:

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

Девет причини да ядете повече кимчи Храна за щастие

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството