Подкрепете ни!




Храна за щастие02 август 2021

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org

Начинът за приготвяне на храна - кимчи, е разработен за първи път като средство за консервиране на зеленчуци, за време, когато не могат да се отглеждат пресни. Но при процеса на ферментация, случващ се в това традиционно корейско ястие, се получила вкусна и полезна храна за здравето, която се хапва с удоволствие през всички сезони. 

Обикновено се прави с китайско зеле и подправки като захар, сол, чесън, лук, джинджифил и люти чушки. Но могат да се ползват всякакви други зеленчуци - репички, целина, морков, краставица, патладжан, тиквичка, спанак, лук, цвекло и бамбукови издънки.
Кимчи може да се яде и в пресен вид, но след ферментация (от няколко дни до няколко седмици) e с повече ползи за здравето. Ето 9 причини, за да включите тази суперхрана в менюто си:

1. Богатство на хранителни вещества
Кимчи е пълен с хранителни вещества благодарение на зеленчуците, които се използват за направата му, като в същото време е с ниско съдържание на калории. Една чаша (150 грама) порция кимчи е само 23 калории, но осигурява около 19% от необходимата ни дневна доза от витамин В6, 22% - от витамин С и 55% - от витамин К, заедно със значителни количества фолат, желязо, ниацин и рибофлавин.

2. Естествен пробиотик
Процесът на ферментация, използван при кимчи, го прави естествен пробиотик. Процесът на лакто-ферментация, протичащ при заготовката на кимчи, се случва с помощта на бактерията Lactobacillus, отговорна за разграждането на захарите до млечна киселина, придавайки на кимчи характерната киселинност.
Като пробиотик, Lactobacillus може да има няколко ползи за здравето - от предотвратяване и облекчаване на диария до подобряване на симптомите на синдрома на раздразненото черво и понижаване на нивата на холестерола.

3. Засилва имунната система
Бактерията Lactobacillus в кимчи е полезна за укрепване на имунната ви система. Проучване върху животни установило, че мишки, инжектирани с щама Lactobacillus plantarum, често срещан във ферментиралите храни - показват по-ниски нива на възпалителния маркер TNF алфа. Повишени нива от него се откриват обикновено по време на болест, ниските му стойности сочат, че имунната система работи ефективно.

4. Облекчава възпалителни процеси
Активните съединения и пробиотиците, открити във ферментирали храни като кимчи, могат да помогнат в борбата с възпалението. Проучване върху мишки установило, че HDMPPA, едно от основните съединения в кимчи, потиска възпалението в кръвоносните съдове, подобрявайки здравето им. 

5. Забавя процесите на стареене
Възпалението, особено хроничното възпаление, ускорява процеса на стареене. Кимчи допринася за удължаването на клетъчния живот, като забавя този процес. Изследователите установяват, че човешките клетки, третирани с кимчи, показват повишена жизнеспособност, по-дълъг живот, независимо от тяхната възраст.

6. Може да предотврати гъбични инфекции
Пробиотиците и полезните бактерии в кимчи могат да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции. Гъбичните инфекции се причиняват, когато гъбичките Candida, които обикновено са безвредни, се размножават във влагалището. Проучвания сочат, че някои щамове на Lactobacillus могат да се борят с тази гъбичка. 

7. Помага за отслабване
Кимчи е включено в много диетични режими не само защото е с ниско съдържание на калории. Проучване, включващо хора с наднормено тегло, установило, че яденето на пресни и ферментирали кимчи помага за намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ), телесните мазнини и понижаване на нивото на кръвната захар. Високото съдържание на фибри в тази храна също оказва своето ползотворно въздействие.

8. Поддържа сърцето здраво
Кимчи може да намали риска от сърдечни заболявания, като ограничи натрупването на мазнини в кръвоносните съдове и черния дроб. Опити с мишки, нарочно угоявани с вредни храни, качващи холестерола, при получаване на екстракт от кимчи имали по-ниски нива на мазнини в кръвта и черния дроб.

9. Лесно можете да си го направите сами
Кимчи изненадващо лесно може да се направи у дома. Всичко, от което се нуждаете са няколко зеленчука, малко време и малко място за съхранение на кимчи за няколко дни, докато ферментира.

Вижте рецептата тук

Още по темата:

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството