Подкрепете ни!
Храна за щастие31 октомври 2022

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?

Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

снимка: iStock
снимка: iStock


Средиземноморската диета не намалява шансовете за развитие на деменция, показва 20-годишно проучване от Швеция. Предишни проучвания за потенциалните когнитивни ползи от така наречената средиземноморска диета показаха смесени резултати, според Института по стареене към Националния институт по здравеопазване(NIA). Диетата години наред е широко пропагандирана - тя е богата на зеленчуци, бобови растения, плодове, риба и ненаситени мазнини, като зехтин, и с ниско съдържание на млечни продукти, червено месо и наситени мазнини. Въпреки това, две проучвания от 2019 г., публикувани в списанието JAMA, базирани на проследявания на хиляди хора в продължение на десетилетия, не откриват доказателства, че средиземноморската диета намалява риска от деменция. 

Новото шведско проучване хвърля допълнителни съмнения относно ползите от диетата за укрепване на мозъка. „Не открихме никаква връзка между конвенционалните хранителни навици или придържането към средиземноморска диета и последващата честота на деменция", казва д-р Изабел Гланс, член на звеното за изследване на клиничната памет в университета Лунд в Швеция. Новите открития, снемащи от пиадестала средиземноморската диета, са публикувани на 12 октомври в списание Neurology. 

Преди време физиологът Ансел Кийс и биохимикът Маргарет Кийс, съпруг и съпруга, извеждат средиземноморската диета от задълбочени изследвания на Ансел за връзката между хранителните режими на мъжете и риска от инфаркт и инсулт. Изследването предполага, че диетите с ниско съдържание на наситени мазнини предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Ансел и Маргарет черпят вдъхновение от гръцката, италианската и други средиземноморски кухни, за да напишат своите популярни диетични книги, припомня The ​​Conversation.

На теория, като предпазва от сърдечно-съдови заболявания, средиземноморската диета може индиректно да намали риска от деменция, според NIA. Това е така, защото натрупването на плаки в артериите (атеросклероза), инсултите, високото кръвно налягане, високата кръвна захар и диабетът могат да повишат риска от деменция, а поддържането на здравословна диета може да помогне за намаляване на риска от тези състояния.

Шведското проучване не преобръща напълно тази идея, но предполага, че диетата сама по себе си не оказва значително влияние върху хода на когнитивната функция в по-късен живот.
„Диетата като отделен фактор може да няма достатъчно силен ефект върху когнитивните способности, но е по-вероятно да се разглежда като един фактор, вграден с различни други, сборът от които може да повлияе на хода на когнитивната функция" - казва д-р Нилс Петерс, специалист по неврология в Stroke Center Klinik Hirslanden в Цюрих, Швейцария.
Тези други фактори включват редовни упражнения, избягване на тютюнопушене, алкохол само в умерени количества и поддържане на кръвното налягане под контрол, допълва той. Доказателствата сочат, че редовната физическа активност и постоянният контрол на кръвното налягане предпазват от когнитивен спад и че тези фактори вероятно са по-влиятелни от диетата, според NIA.

Новото проучване включва данни от около 28 000 души, които са участвали в изследването на диетата и рака в Малмьо, стартирало през 90-те години. В началото на проучването участниците са били на средна възраст 58 години. По онова време те предоставили водените от тях едноседмични хранителни дневници. В тях подробно описвали честотата и количеството на приеманата храна, както и на хранителните си навици. Въз основа на тази информация изследователският екип „оценил" всеки участник за това колко стриктно се придържа към стандартните шведски диетични препоръки или към специфичната версия на средиземноморската диета. 

През следващите 20 години 1943 души, или 6,9% от участниците, са били диагностицирани с някаква форма на деменция. Тези диагнози включват двете най-често срещани форми - деменция, свързана с болестта на Алцхаймер (AD) и съдова деменция, която възниква от лош кръвен поток към мозъка. 
Сред участниците, които са се придържали или към конвенционалната диета, или към средиземноморската диета, не се отчита по-ниска честота на който и да е вид деменция спрямо участниците, които не са се придържали стриктно към нито една от двете, сочат данните. Учените не откриват връзка между диетата и специфичен маркер за болестта на Алцхаймер, за който са изследвали около 740 от участниците с когнитивен упадък.
Като цяло, проучването „не показва специфичен ефект на диетата върху хода на когнитивната функция", пише Петерс. 

Източник

Още по темата:

Индийското орехче крие опасни тайни Храна за щастие

Индийското орехче крие опасни тайни

Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки Храна за щастие

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки

Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор Храна за щастие

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор

Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция Храна за щастие

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция

Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая Храна за щастие

Късче от рая

Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Реабилитираха и картофите Храна за щастие

Реабилитираха и картофите

Може да ги ядете и да отслабнете

Люто, пиперливо? Български морков. Храна за щастие

Люто, пиперливо? Български морков.

В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете Храна за щастие

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете

Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост Храна за щастие

Храни-наркотици, които водят до зависимост

Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

Витаминна бомба Храна за щастие

Витаминна бомба

Как да си приготвите пастата на Амосов за укрепване на имунитета

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар Храна за щастие

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар

5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена Храна за щастие

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена

На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок? Храна за щастие

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?

Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото

Когато бях малка ме тровеха... Храна за щастие

Когато бях малка ме тровеха...

С мляко, масло, месо и глутен