Подкрепете ни!




Храна за щастие14 ноември 2022

Храни-наркотици, които водят до зависимост

Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

снимка: iStock
снимка: iStock
Понички, пица, бисквити, зърнени закуски, газирани напитки – всички тези храни са изключително вкусни и опасни за здравето ни. В ново проучване учените са стигнали до извода, че ултрапреработените храни могат спокойно да се поставят наравно с дрогата и цигарите - те вредят на тялото и предизвикват пристрастяване, пише Daily Mail .

Д-р Ашли Гирхард - професор по психология от университета в Мичиган и неговият екип припомнят в началото на изследването си, че ултра-преработените храни, които включват чипс, бонбони, бисквити, зърнени храни, понички, газирани напитки и други, са с високо съдържание на изкуствени аромати, консерванти, и подсладители.

Всичко това ги прави изключително вкусни, но и богати на калории, мазнини, захар или сол, което повишава риска от затлъстяване, сърдечно-съдови  и редица други заболявания. Това превръща "благинките", с които си угаждаме на душата, по-скоро в дрога, тъй като всъщност те далеч не са
естествени на вкус и текстура.

Според Александра Дифеликантони, професор по изследване на здравословните навици в Техническия университет на Вирджиния, всички тези храни са идеално проектирани да доставят захар и мазнини на телата ни. Освен това те водят до зависимост, наред с цигарите, алкохола и наркотиците.

Проучванията показват, че в САЩ например подобни продукти съставляват около 50% от общия хранителен режим на местните жители. Те също така причиняват затлъстяване, правят хората по-застрашени от развитие на ракови заболявания като колоректален и бъбречен рак, болестта на Алцхаймер и други. Редовната консумация на такива храни води до повишаване на нивата на кръвната захар, което от своя страна води до диабет.

По-рано през септември учените публикуваха шокиращи резултати от проучване, което показва световен ръст на ранните случаи на рак на гърдата, панкреаса и дебелото черво – тези храни са виновниците. Освен това бразилски изследователи заключиха, че един на всеки пет преждевременни смъртни случая в тази страна също е свързан с преработени храни.

Изследователите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как нездравословната храна влияе на мозъка. Днес обаче вече можем да кажем, че тези бързи "калорийни бомби" правят с телата ни това, което правят никотинът, алкохолът и кокаинът. Всеки знае, че не може да спре доброволно след като достатъчно дълго време е употребявал дрога. Всеизвестно е, че употребата на дрога, никотин и ултрапреработени храни води до един и същи резултат - невъзможност да се спре уптребата, бавна и мъчителна смърт, вследствие на редица породени от тях заболявания. 

Учените настояват ултрапреработените храни да бъдат прекласифицирани като наркотици, тъй като причиняват същата вреда на човешкото здраве и причиняват пристрастяване. Те не настояват тези храни трябва напълно да изчезнат от пазара. Но мнението им е, че рекламата им трябва да е ограничена, както и върху опаковките им да има обозначение, че водят до зависимост и са вредни за вашето здраве.

КАК ДА ГИ ПОЗНАЕМ
Минимално преработени   
царевица
ябълка                                             
картофи                                      
морков    
пшеница

Преработени    
консервирана царевица
ябълков сок
печен картоф
сок от моркови
брашно

Ултрапреработени
царевичен чипс
ябълков пай
пържени картофки
торта от моркови
бисквитки

Още по темата:

Реабилитираха и картофите Храна за щастие

Реабилитираха и картофите

Може да ги ядете и да отслабнете

Люто, пиперливо? Български морков. Храна за щастие

Люто, пиперливо? Български морков.

В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете Храна за щастие

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете

Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция? Храна за щастие

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?

Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

Витаминна бомба Храна за щастие

Витаминна бомба

Как да си приготвите пастата на Амосов за укрепване на имунитета

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар Храна за щастие

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар

5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена Храна за щастие

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена

На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок? Храна за щастие

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?

Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото

Когато бях малка ме тровеха... Храна за щастие

Когато бях малка ме тровеха...

С мляко, масло, месо и глутен

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак Храна за щастие

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак

Изводът е на учени от Оксфордския университет, които 11 години наблюдават почти половин милион души

„Засега по-здравословна храна от житото няма Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма

На 18 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото Храна за щастие

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото

Търсете сушени плодове, които не са обработени със захарен сироп предварително

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!” е мит Храна за щастие

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!" е мит

Спрете да броите колко вода пиете, слушайте организма си и всичко ще е наред

Хумусът на нашите деца Храна за щастие

Хумусът на нашите деца

Sweet Twins е единственият хумус в България със свежи съставки, без консерванти и с неповторим вкус

Американчетата смятат, че хотдог е растение Храна за щастие

Американчетата смятат, че хотдог е растение

Учени търсят причините за неосведомеността на малчуганите за произхода на храните