Подкрепете ни!




Здравед-р инж. Гинка Стоева / 12 септември 2024

Отслабване с инжекции – бързо, лесно и... опасно

Манията за отслабване и прекомерната употреба на тези лекарства е доходоносна, но какво печелят потребителите им?


снимка: iStock
снимка: iStock
Нова мода се развихри в лудата надпревара за сваляне на килограми – инжекции, които са предназначени за лица с диабет тип две. Те потискат чувството за глад и апетита, при което намалява дневният прием на калории. Отслабването по този начин е бързо, но крие рискове за здравето.

Защо хората искат бърз и лесен начин да отслабнат, за да изглеждат добре? Търсенето на бързи решения често води до неподходящи избори. Търговските марки „Оземпик“ (Ozempic) и „Вегови“ (Wegovy) на датска фармацевтична компания завладяват нови пазари с продукти, прилагани широко и често безконтролно като средство за отслабване. Една ампула за седмична инжекция струва от 162 до 194 лв., а в някои медицински центрове терапията с „Оземпик“ достига 1200 лв. Европейската агенция по лекарствата го одобри за употреба в началото на 2022 г. У нас препаратът не е регистриран като медикамент за отслабване. Използването му се превръща в обществено утвърждение за финансови възможности и групов стремеж за покупка – поведение от типа „другите правят така“. Огромното търсене изненада производителя и доведе до дефицити, ощетяващи диабетно болните. В България вносът на „Оземпик“ е нараснал три пъти само за една година и въпреки това количествата са недостатъчни.

Според журналистическо проучване у нас много от лекарите, които препоръчват лекарството, се оказват „спонсорирани“ от компанията производител. Техни колеги предупреждават, че „това не са медикаменти, от които може с лека ръка да се възползват“, но манията за отслабване расте лавинообразно… Според оценки на американската инвестиционна банка „Морган Стенли“ до 2035 година броят на хората, които използват инжекциите само в САЩ, може да се увеличи почти петорно до 24 млн. души. Главоломният растеж на интереса към инжекциите в социалните мрежи надвишава 600 млн. клика само в ТикТок.

Бъдете разумни и информирани!

Този призив към потребителите отправя магистър-фармацевтът Илиана Чукалова: „Кратката характеристика на продуктите е от порядъка на 80 – 90 страници, които пациентът едва ли прочита, а дори да го направи, голяма част от написаното би било неразбираемо за непрофесионалист. Често се създава погрешното впечатление, че инжекциите намаляват отделянето на инсулин от панкреаса и са подходящи за хора с инсулинова рези стентност, характеризираща се със свръхпроизводство на инсулин.

В действителност тези инжекции са създадени първоначално да бъдат използвани от хора, страдащи от диабет тип 2, при които функцията на панкреаса да синтезира инсулин затихва. Това, което много ендокринолози спестяват, е, че при хранене неминуемо се завишават нивата на глюкозата и панкреасът бива „форсиран“ да отделя много повече инсулин, отколкото би отделил, ако не приемате този медикамент“.

Илиана Чукалова.
Снимка Petya Garnoeva Photography

Онова, което всяка седмица в продължение на месеци си инжектират желаещите да отслабнат, не са инсулинови инжекции, а лекарство, разработено на базата на семаглутид – вид пептид, който нормално се отделя от панкреаса в периоди на гладуване. Симулира се естественият механизъм, изграден в хода на еволюцията.

С ДНК на гъбични организми

Инжектирането на тези медикаменти е форма на груба намеса във фините хормонални настройки на тялото, смята фармацевтът и предупреждава, че механизмът на действие на препаратите рядко е описан подробно.
„Медикаментите се получават чрез прилагането на „рекомбинантна ДНК технология“ и са продукт, синтезиран от едноклетъчни гъбични организми. В тялото се влива инжекционен разтвор на микроорганизъм, който е модифициран с привнесена ДНК с цел да бъде принудено чрез нея тялото да синтезира инсулин. Това не е непременно лошо, но е добре да се знае, че постъпва материал от друг генетичен организъм, който имитира човешкия ензим между 94 и 97%. Привнасянето на ензим, произведен от друг източник, може да предизвика остеопанкреатит – драстично възпаление на панкреаса, в резултат на атаката му с нещо, което не е създадено от собственото тяло“, казва фармацевтът.

Подуване, гадене, повръщане

Бързото отслабване по този начин крие още опасности и неизвестни. „Оземпик“ забавя и перисталтиката на стомаха в първите часове след хранене с до 38%. Изкуствено провокираното нарушение на перисталтиката с цел да се удължи чувството за ситост може да доведе до няколко оплаквания едновременно, като стомашни спазми и болка, подуване на корема, гадене, повръщане и други описани странични ефекти в самата листовка на медикаментите.

Неизвестно е как задържането на храната в стомаха може да повлияе на усвояването на други лекарства. В листовката не се споменава и гастропарезата – състояние, което забавя или спира движението на храната от стомаха към тънките черва, което понякога се нарича „забавено изпразване на стомаха“. „Около 400 души твърдят, че имат стомашно-чревни увреждания, причинени от лекарствата за диабет“, заявява Пол Пенок, адвокат на 44-годишната Джаклин Бьорклънд от Луизиана, завела дело срещу производителите, съобщи NBCnews.

И д-р Емилова предупреждава

Хората, които си бият въпросните инжекции, да не си увредят здравето. Ето какво заяви последователят на Лидия Ковачева, лекарят, помогнал и излекувал хиляди българи с плодо- и гладолечение:
„В периодите на гладуване в организма първо започва да се изчерпва глюкозата, която е складирана като резерв в черния дроб и мускулите под формата на глюкоген. След като тя се изчерпи, панкреасът започва да отделя семаглутид, който потиска апетита и настройва човешкия мозък да промени метаболизма на тялото. Тогава организмът започва да разгражда мазнините, за да си достави глюкоза. Затова естественият механизъм на отслабване се постига с лечебно гладуване, под лекарско наблюдение, а не с инжекции семаглутид в огромни дози, което крие риск за здравето.
„Заявявам това от позицията на богатия опит, който имам в клиниката си с над 52 000 пациенти от цял свят. Те, чрез омекотената форма на гладуване, не само трайно са стопили килограми, но и са се излекували от различни, съпътстващи затлъстяването болести“.

Д-р Емилова е изрична, че няма по-добър и доказал се във времето режим за справяне с болестите и затлъстяването от плодолечението.Д-р Емилова е изрична, че няма по-добър и доказал се във времето режим за справяне
с болестите и затлъстяването от плодолечението.

Риск от ослепяване

Приемащите лекарства за диабет с цел отслабване са изложени на повишена опасност от увреждане на очния нерв, което може да причини необратима загуба на зрение. Проучването е публикувано в медицинското списание „Джама офталмолоджи“, което предупреждава, че семаглутидът може да предизвика неартериална предна исхемична оптична невропатия, или NAION.

Това е втората най-често срещана причина за слепота поради увреждане на зрителния нерв (като глаукомата е най-честата), пише в доклада на лекарите. Състоянието не се лекува.

Данните на изследователите показват, че за пациенти с диабет, които приемат тези медикаменти, опасността да развият заболяването е четири пъти по-висока. А при хората с наднормено тегло или затлъстяване – седем пъти.

Внимание, фалшификати!

Още в края на миналата година европейските регулатори сигнализират за наличието на фалшиви продукти срещу диабет и за отслабване. Менте на „Оземпик“ стана причина няколко души в Австрия да попаднат в болница. Разпространението на фалшификати наложи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването, наскоро да отправи официално предупреждение: „Ако някой види обява в интернет, трябва да знае, че това е незаконно, а рисковете са големи. Не се знае къде е произведен, какво съдържа и как е съхраняван“.


Докога с инжекциите?

„Оземпик“ или лекарствата срещу затлъстяване намаляват дневния прием на калории с 20 до 30 процента. Ако човек разчита само на инжекциите, може да отслабне, но с краткосрочен и неустойчив резултат. После килограмите се завръщат.
„Приемането на по-малко калории, отколкото тялото има нужда, води до хиповитаминози, до недостиг на макро- и микронутриенти, което се отразява на много други органи и системи. Има достатъчно други препарати и естествени способи, които са далеч по-безобидни поради естествения си произход и също потискат апетита. Защо трябва да използваме инжекции за диабетици и да лишаваме самите диабетици от тях?“, недоумява маг.- фармацевтът Илиана Чукалова.
Несравнимо по-добре е да потърсим начини за отслабване като балансирана диета и засилено движение за поддържане на цялостно добро здраве. А преди да започнем каквато и да е програма за отслабване, е важно да се консултираме със специалист или медицинско лице.

Кой печели?

Терапиите, които регулират кръвната захар и потискат чувството за глад, пораждат интереса на изследователи и фармацевтични компании към разработването на нови продукти за лечение на наднормено тегло. Очаква се до края на десетилетието техният пазарен дял да достигне 100 милиарда долара.

В икономически анализ, публикуван в The New York Times, се съобщава, че печалбата на компанията Novo Nordisk – производител на „Оземпик“ и „Вегови“, е скочила с 45 процента – до 39 милиарда датски крони, или около 5,7 милиарда долара, само през първата половина на 2023 година. Брутният вътрешен продукт на датската икономика е нараснал с 1,9 процента през този период, като 1,7 процентни пункта от него са принос на фармацията. Лекарствата за отслабване са мощен тласък за акциите на Novo Nordisk, определени като „световен феномен“.

Статията е публикувана в Списание 8, бр.9/2024
Обединено кралство: Без тв реклами на вредни храни през деня Здраве

Обединено кралство: Без тв реклами на вредни храни през деня

Онлайн рекламите за мазните и сладки продукти се забраняват

5 причини да се чувствате уморени през цялото време Здраве

5 причини да се чувствате уморени през цялото време

Не предприемайте нищо преди да се посъветвате с личния си лекар

Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата Здраве

Вашето зрение може да предскаже деменция 12 години преди диагнозата

Хората, които четат и гледат телевизия, имат по-добра памет

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът Здраве

Суперсилата на вашите чревни бактерии: бутиратът

Той потиска възпаленията в червата, повишава имунната защита, намалява апетита и риска от диабет

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза Здраве

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко