Подкрепете ни!




История22 май 2024

„...Една заблуда минава през голяма част от кореспонденцията относно религията...“

Статия на сър Артър Конан Дойл от 7 август 1906 г.


„...Една заблуда минава през голяма част от кореспонденцията относно религията...“
Днес се навършват 165 години от рождението на бащата на Шерлок Холмс. Четири романа и 56 разказа оставя на човечеството сър Артър Конан Дойл (22 май 1859  7 юли 1930) за славния детектив. Над 1000 писма. Стотици излекувани пациенти. И още – есета, стихове, рецензии, пиеси. Неговият Холмс е жив и до днес в киното, телевизията, театъра, живописта. Книгите на Конан Дойл разпалват страстта към четеното у младите хора от неговите времена, та чак до нашите. Нека си спомним за великия ум на XIX и XX век с една негова статия, публикувана на 7 август 1906 г. в „Дейли Експрес“.

Урокът на живота
Какъв е тестът за истинската религия?

При отпечатването на допълнителен подбор от писмата, които получихме от всички части на страната по темата „По-малко ли сме религиозни?“ можем да обърнем специално внимание на внимателния анализ на въпроса, който сър А. Конан Дойл прави в своето задълбочено писмо.

ВЪЗГЛЕДИТЕ НА СЪР А. КОНАН ДОЙЛ
До редактора на „Експрес“

Сър, струва ми се, че една заблуда минава през голяма част от кореспонденцията относно религията във вашите колони и това е постулатът, че всяка форма на ритуал, включително ритуала на отиване в голяма каменна сграда с цел причастие с великия Невидим, има някакво отношение към истинската религия.

Урокът, на който животът ме научи е, че това не е така.

Познавам възхитителни хора, които са правили тези практики, и познавам зли хора, които са правили същото. Познавам възхитителните хора, които не са правили такива неща, и познавам повечето от нечестивите. Никога досега не съм познавал човек, който да е добър, защото е ходил на църква, или зъл, защото не е ходил. И все пак в повечето от вашите писма подобни практики се приемат като най-важни, независимо дали религията отслабва или се усилва. Между тях няма никаква връзка.

Истинските примери за напредък в истинската религия са:
1. Има ли по-мил и по-широк възглед за такива теми, позволяващ на всички хора от всички вероизповедания да живеят в приятелство и милосърдие?
2. Криминалната статистика по-малко шокираща ли става?
3. Дали пияните са по-малко, което показва, че човекът се нуждае от по-голям животински самоконтрол?
4. Четат ли хората повече, нараства ли повече посещаемостта на различни образователни лекции, има ли повече интерес към науката, което показва, че умът надделява над тялото? 
6. По-добра ли е възвръщаемостта на спестовната банка, показвайки пестеливост и себеотрицание?
7. По-добра ли е възвръщаемостта в търговията, показвайки по-голяма професионализъм и ефективност?
8. Има ли повече благотворителни институции и дали човекът проявява по-ясно чувството си за дълг към низшите животни?

ПРАКТИЧЕСКИ ТЕСТОВЕ
Такива практически тестове като тези, които всъщност в по-голямата си част показват напредък, струват повече от спазванията на ритуалите, по никакъв начин не доказващи добър живот.

Има агресивна форма на религия, наричаща себе си Догматична вяра, която е причинила много повече вреда на човешката раса, отколкото епидемията или глада. Директно до вратата й трябва да бъде поставена не само цялата окървавена история на мохамеданството, но и всички убийствени дела, които на свой ред са опозорили всяка секта на християнството.

В името на Христос, Апостола на мира, тази ужасна школа на мисълта, в рамките на няколко века след Неговата смърт, доведе до такива кавги и такива убийства, каквито никога не са били чувани в езическата зора. По отношение на доктрината за триединството, стар теологичен въпрос, се смята, че сто хиляди души са загубили живота си – защитници и жертви на вярата. Кръстоносните походи, убийствата на албигойците и севенците, Тридесетгодишната война, инквизицията, издевателствата на католиците над протестантите, не по-малко ужасните издевателства на протестантите над католиците, преследването на неконформистите от Църквата, преследванията на Квакерите от неконформистите, многобройните домашни трагедии и тирании, вгорчаващи живота на безброй много хора - със сигурност, когато всичко това се вземе предвид, читателят трябва да признае, че Вярата, в позитивно-агресивния смисъл, е причинила повече пакости, отколкото глад или мор.

ЗАБЛУДЕНИ СЕКТИ
Всички секти са били заблудени от хора с едно и също ожесточено мислене и са си навлекли една и съща кръвна вина. Познавах само четири култа - първоначалните будисти, квакерите, унитарианците и агностиците, които според мен могат да кажат, че нямат кръв по ръцете си. Със сигурност атеистите не могат, защото техните ексцесии във Франция - по време на революцията, а също и през 1870 г. - са били толкова лоши, колкото тези на църквите.

И каква е основната причина за всичко това? Да кажеш, че вярваш в това, което умът ти не може да схване и което финият ти разум често отхвърля: А прави своето бездоказателствено твърдение и го нарича своя вяра, Б има право да направи същото. Тогава А и Б се намразват един друг с най-люта омраза. И това е олицетворението на най-черната глава от историята на света. Ние, които сме като корабокрушенци моряци на този малък сал на света, движещ се по лицето на безкрайния океан, имаме достатъчно работа, за да живеем любезно помежду си, без да се караме горчиво за това, което е отвъд хоризонта.

Може би ще кажете, че дори в тези думи самият аз показвам религиозна липса на милосърдие. Но със сигурност не е така. Ако католикът намери папата, или англиканския епископ, или неконформиста свещеник и получи помощ по пътя си, тогава във всеки случай това е нещо добро - прекрасно нещо - щом кара този човек да бъде по-добър, по-благороден, да бъде човешко същество. Всяка форма на вяра е възхитителна, доколкото прави това. Но когато, както в писмата на някои от вашите кореспонденти, се стигне до липса на благотворителност и ругаене на тези, които имат други методи и представи, тогава това е дребнава демонстрация на двадесети век на това, което се нарежда в историята сред най-тежките и най-кръвожадните човешки престъпления.

АРТЪР КОНАН ДОЙЛ
Хотел Ashdown Forest, 3 авг.

Още по темата:

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени История

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени

Министерството на културата бави необяснимо разрешенията за продължаване на археологическите дейности в с. Оходен и с. Майор Узуново

Днес е Спасовден История

Днес е Спасовден

Русалките са благосклонни, а от водата извират чудеса на изцеление

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън История

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън

Съхранява до края ни дните си епруветка с последния дъх на приятеля си

Напразно питах мълчанието де е гроба му... История

Напразно питах мълчанието де е гроба му...

Иван Вазов: Аз и сега се повръщам неволно към тия спомени за една героическа епоха

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко История

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко ражда

Захари Стоянов: Той си избрал тоя път, към който го влечало неговото сърце и душа

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир История

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир

Те помнят всичко, което се е случило до момента, и го споделят с нас

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей История

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей

„За древността на бащината земя и за българските дела“ датира от 1667 г.

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Земя на писмености История

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и кирилицата

Безкрайността е окована под формата на граници История

Безкрайността е окована под формата на граници

Древните гръцки мислители за кармата и прераждането

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел История

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел

Хора от цял ​​свят изпратиха личните си копия в Единбург за инсталация, която ще отбележи 75 г. от раждането на шедьовъра

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес