Подкрепете ни!




Любопитно12 декември 2018

Умният свят на бъдещето

Lenovo по пътя към интелигентна трансформация


Умният свят на бъдещето
Lenovo уверено продължава по пътя на своята „Интелигентна трансформация“. Kомпанията обяви ключови партньорства и нови решения за бизнеса. Какво споделят от най-разпознаваемия китайски бранд, с което да осмислите времето, в което живеем и новите нужди на своя бизнес.

2020 

Дигитализацията се увеличава двойно на всеки две години. Т.нар. Интернет на нещата или интернет на вещите, който .... също ще удвои своето приложение и до 2020 г. устройствата, които ще бъдат управлявани по този начин ще скочат от сегашните 10 млрд. на 20 млрд. Нуждата от специалисти, които има умения в сферата на изкуствения интелект ще нарасне с 400% също до 2020 г. А 80% от дигитално съхранената информация е неструктурирана...


Интелигентна трансформация

Настъпва нова ера. За големите фирми, тя ще изисква нови умения, технологии,
хармонизация и бизнес модели. Компаниите ще са принудени да преосмислят и преструктурират цели системи за производство, управление и ръководство. Това ще изисква нещо, което главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин нарича „четвъртата индустриална революция“ или още интелигентна трансформация.

За потребителите е достатъчно да имат страхотен продукт, но големите организации имат нужда от нещо повече – страхотни решения. В днешно време компаниите са в сложна ситуация. Обратната връзка на големите клиенти, е следната: продуктите трябва да бъдат завладяващи, но системата, в която ги поставяме, е от най-голямо значение.
Затова вече не е достатъчно технологичните компании единствено да предоставят смартфони, лаптопи, сървъри, продукти за съхранение и работа в мрежа и след това да се оттеглят. Тяхната стойност произлиза от начина, по който те помагат на клиента да добие цялостна идея и визия за свят, който е не само свързан, но и умен.



Хардуерните предложения са най-добри, когато са в комбинация с данните на техния доставчик. Може да се наречете умен интернет на вещите или Smart IoT. Фирмите, показващи лидерство на този фронт и действащи чрез този по-сложен и широк подход, ще са водещи в интелигентната трансформация. Останалите просто ще изостанат.

Бъдещето зависи от тях

Възникващите технологии, които използват изкуствен интелект, ще дефинират бъдещето до голяма степен. Колкото повече различните устройства започват да разпознават нашите глас, жестове и движения, толкова повече се приближаваме към среда, в която ще можем да комуникираме с компютрите във всеки един момент. Напредъкът в сферата на изкуствения интелект, разпознаването на речта, възможността на машините да се самообучават или още machine learning, както и изчисленията в облак ще определят и обогатят средата по един неузнаваем начин.

Но ще изчезнат ли компютрите? Не. Устройствата със сигурност ще продължат да играят централна роля в свързания свят, но може да се каже, че някои негови аспекти ще отидат в етера.


 
Ако погледнем какво съществува, то ще разберем и какво ни предстои:

  • интелигентен високоговорител с гласова нагласа за кухненския плот;
  • интелигентен дисплей (изображението на Lenovo е представено по-горе с принадлежности), който действа като домашен пункт на семейството;
  • уреди, свързани с богата екосистема, наречена Интернет на вещите или Интернет на обектите (Internet of Things). Вече различните устройства и уреди ще могат да взаимодействат помежду си и със външната среда.
  • сензори, вградени в стени, интегрирани в продукти или пришити в дрехи;
  • полезни за здравето устройства, вградени директно в тялото ни.

И не, тук не става дума за нов биологичен вид или така познатите киборги, за които Списание 8 разказа в темата Биохакери през септември тази година. Ако игнорираме неясните опасения, става ясно, че няма граница по отношение на това как бихме могли да използваме тези нови технологии, за да се подобри живота на хората...

Умна защита

Добър пример за по-широко приложение е технологията Унифицирано управление на крайните точки или защита на крайните устройства Unified Endpoint Management (UEM), която помага на хората да управляват мрежи от един източник. Интересът на Lenovo към нея е голям, тъй като тя се използва за разнообразие от дейности – от асистиране при отстраняването на хакерите до ускоряване на реакции в кризисни ситуации.

Специализиран право в целта

Друго приложение е тясно специализирания изкуствен интелект, даващ възможност за високопроизводителна система, която може и да надмине човешката интелигентност за определена цел (Narrow AI). Технологията позволява на компютрите да изпълняват високоспециализирани задачи изключително добре. Една от сферите, в която Lenovo използва изкуствения интелект, е здравеопазването. Компанията създава решение, което помага на здравните специалисти да откриват чернодробни тумори и увеличава общия успех при диагностицирането на рака.

5=10 пъти повече

Технологии като 5G ще ускорят темпото на трансформация. Независимо дали знаем или не, парченцата от пъзела на интелигентната трансформация се наместват в глобални мащаби. Smart устройствата са навсякъде. Нужната инфраструктура присъства, а мрежите се развиват с бясна скорост.

Ако облакът, инфраструктурата и устройствата са съединителната тъкан, през която ще се развие интелигентната трансформация, то технологиите, които ще осигурят нужното гориво за напредък са: изкуствения интелект (AI), разширената реалност (AR), интернет на нещата (IoT) и мрежата 5G. Всички те ще стимулират нови начини за работа и ще ускорят трансформиращия процес.



5G, който е 10 пъти по-силен от 4G, заслужава да бъде специално споменат заради начина, по който се очаква да революционизира мрежите. 5G скоростта на изтегляне мигновено ще промени начина, по който хората взимат участие в света. Този пробив ще улесни развитието и популяризацията на автомобили без шофьор, интелигентно облекло, игри, домашна сигурност и индустриално разузнаване.

Не само за геймъри

Влиянието на AR и VR в гейминга е добре документирано и продължава да бъде на първа страница в популярните медии. Но умните наблюдатели знаят, че тези бързо развиващи се технологии имат своя трансформационен ефект върху различни области на живота от бизнеса и авиацията до подобрения в сферата на медицината.

Може да ви изненада да научите, че (заедно с изкуствения интелект) изкуствена реалност трансформира изследването на рака. Lenovo участва в разработването на техническо решение за по-добро проучване на онкологичните заболявания. То спомага за откриването на меланоми чрез дисплеи с разширена реалност и очила с технологията на изкуствения интелект за по-добро проследяване на развитието на бенки.



Разширената реалност или АR преобразува и авиационната индустрия. Чрез използването на очила от Lenovo AR експертни самолетни механици могат да провеждат дистанционно обучение, като визуализират стъпка по стъпка виртуалното ръководство на не толкова опитните работници. Качеството на това обучение е високо и има голямо въздействие както върху разходите за обучение, така и върху скоростта на поправките.



Промяната не настъпва изведнъж. Първо градивните елементи трябва да са добре подредени. Но знаем ли какво са градивни елементи? Предлагаме ли решения, които ще помогнат на бизнеса да се изправи пред бъдещето с увереност? Причината от Lenovo да отговарят с „ДА!“ на тези въпроси идва под формата на тази схема.

Осемте

8-те градивни елемента на интелигентната трансформация: 

  • Превъзходен дизайн, тестване и представяне на продуктите
  • Сигурни мрежи и устройства
  • Отворена система разработка на технологии
  • Технологии с влияние в световен мащаб 
  • Превъзходство в мениджмънта на производството и разпространението на продукти 
  • Бизнес модел с фокус върху крайния потребител
  • Приоритет към толерантност и приобщаване 
  • Машинно самообучение и усъвършенствани системи за анализиране


От компнията инвестират значително във всяка от тези осем области. В резултат на това идва и уникалната им позиция в индустрията, с която ще спомогнат за интелигентната трансформация.


Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет