Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 1 януари 2022

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване


Животът на Дамата на блатото преминава през възходи и падения, но какво всъщност се случва с нея, след като изчезва мистериозно, остава загадка и до днес.

Маргарет Клемент, както е истинското име на прословутата Дама на блатото, се ражда на 8 март 1881 година в Проспект, Виктория, Австралия. Тя е третото от шестте деца в семейството. Бащата на Маргарет – Питър Клемент, работи като пазач на бикове, но се превръща постепенно в успешен акционер и започва да купува имоти. Един от тях е златна мина и шотландският преселник забогатява неимоверно. За съжаление Питър умира рано – през 1890 г. като оставя млада вдовица с 5 деца под 12-годишна възраст (шестото умира). Историята разказва, че главата на семейство Клемент оставя  щедро наследство на децата и съпругата си, което според някои източници възлиза на 50 хиляди британски лири.

Джейн (майката на Маргарет) и наследниците й се преселват в Мелбърн. Те живеят охолно, организират пищни партита и пътуват свободно из цяла Европа, Близкия Изток и други части на света. След като две от сестрите на Маргарет се женят, тя остава заедно със сестра си Джини и двете (със съдействието на брат си Питър-младши) купуват имението Туларе (през 1907 г.). То е просторно - разполага със 17 стаи и е построено върху регенерирано блато. Двете сестри живеят охолно, но в един момент се оказва, че не са управлявали добре ресурсите, оставени от баща им и момичетата изпадат във финансова криза. Те ипотекират имението, в което живеят и остават на ръба на оцеляването.

Пищните приеми и екскурзиите по света отстъпват място на труден и оскъден живот. В имота им постепенно се завръща блатото и то отделя издигнатото на хълм имение от останалия свят. Теренът потъва. Маргарет и Джени се изолират от света около тях. Източници разказват, че техни роднини идвали, минавайки през блатото, за да им носят храна. А Маргарет и сестра й излизали на разходки с гумени ботуши в пълното със змии и други твари блато. Когато здравето на Джини се влошава и тя остава инвалид, сестра й изминава 12-километровия път до града веднъж седмично, за да закупи най-основните продукти за тяхната прехрана.

През юли 1950 г. Джини умира, а полицейските служители са принудени да минат през километри от образувалото се блато, за да установят смъртта й и да изнесат тялото. Те са изумени от порутения вид на някога величественото имение. Както и от липсата на елементарни условия за живот – в имението нямало ток и вода и цялото било затрупано с боклуци. Повечето прозорци били изпочупени, а част от мебелите – изгнили.

Така Маргарет остава единствената владетелка на блатното си царство и медиите започват да я наричат Блатната лейди или Дамата на блатото. Тя остава изолирана от света с единственото живо същество до нея – кучето й Динго.

Съседите на Маргарет – Стенли и Есме Ливингстън, й предлагат да откупят имението срещу скромна сума. В сделката влиза построяването на малка барака в двора на имението, в която Блатната лейди да се премести да живее. Семейство Ливингстън купува части от Туларе (впоследствие и целия имот) и прави ремонт на разпадащото се имение, като 11 години по-късно го продава с добра печалба.



Събитията обаче претърпяват неочакван обрат. На 14 май 1952 г. Маргарет намира своя домашен любимец мъртъв - с прерязано гърло. Само седмица по-късно Дамата на блатото изчезва безследно на 72-годишна възраст. Една от версиите е, че се е удавила в пълноводните блата, заобикалящи дома ѝ. Друга – че възрастната дама е била убита. Според конспиративни теории тя била убита, заради легендата за скрито съкровище, заровено в имота й. Според други версии, Маргарет не могла да преживее смъртта на Динго и се самоубила. Няколко свидетели съобщават в полицията, че малко преди изчезването на Маргарет, група мъже в черна кола приближили имението и питали къде могат да открият Блатната лейди.  

При мистериозното изчезване на Дамата, австралийската преса буквално полудява и я превръща във вечен мит. Версиите за смъртта й са много. Важна улика според разследващите е откритият до външната врата бастун на изчезналата. Това кара хората да смятат, че тя е била убита, тъй като никога не излизала навън без него. Един от заподозрените е нейният съсед и бивш футболист - Стенли Ливингстън, който, според слуховете, по-късно се хвалел с извършеното престъпление. Друг заподозрян за изчезването на Дамата на блатото е собственият й племенник – Карнагън, с когото имали спречквания и спорове относно продажбата на имението Туларе. Впоследствие той бил лишен от наследство.

Полицията така и не открива тялото на възрастната жена и няма преки доказателства за извършителя на престъплението. Никой никога не е съден за вероятната смърт и изчезването на Маргарет Клемент.

Духовете се разбунват отново, когато през 1978 г. в близост до блатния дворец е открит скелетът на възрастна жена. Пресата отново живо отразява историята и се връща към мистериозното изчезване на Дамата на блатото, а полицията възобновява случая. Дали обаче това са останките на Маргарет Клемент остава непотвърдено. Краят на нейната история  остава неразкрит и до днес.

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти