Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото
Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии
избражение: iStock
Проблемът, казват те, е, че много от тези доклади са моделирали въздействието на ACBM върху климата, използвайки технологии, които или не съществуват, или е малко вероятно да заработят. Например едно често цитирано проучване оценява въглеродните емисии от производството на ACBM, използвайки цианобактериален хидролизат като суровина за клетките. Авторите на новото изследване обаче обясняват, че „това не е технология или суровина, която в момента се използва за пролиферация на животински клетки, нито е осъществима на този етап“.
Процесът на пречистване в момента бълва повече от емисиите, свързани с производството на ACBM, казват изследователите. Отстраняването на ендотоксините, които се отделят от бактериите в околната среда, е абсолютно необходимо за създаването на култивирано месо, тъй като дори малки количества от тези токсини в хранителната среда могат да попречат на клетките да се размножават.
Ако непрекъснатото използване на силно рафинирана хранителна среда стане ежедневие при масово производство на изкуствени мръвки, всеки килограм ACBM ще произвежда 246 до 1508 килограма емисии на въглероден диоксид. Въз основа на тези изчисления, учените твърдят, че „приносът" в глобалното затопляне от производството на култивираното месо ще е между четири и 25 пъти по-голям от този на говеждото на дребно.
Още по темата:
55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози
Икономист обобщи какво са предсказвали неуспешно климатичните пророци
Не на златодобива в община Божурище!
Столичани и жители на района са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората
Как микровълновите фурни пренасят пластмаса във вашите храни
Д-р Меркола съветва ако ще ползваме микровълнова, да готвим в стъклени съдове
Преваряването на твърда чешмяна вода премахва до 90% от микропластмасата
Калциевият карбонат капсулира нанопластмасата и я превръща в люспеста кора на дъното на чайника
Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности
Хищниците са придобили известна устойчивост към рака, имунната им система е променена
Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони
Подходяща е за пейсмейкъри, дронове и изкуствени сърца
Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното
Повечето токсични частици не са от самите бутилки, а от филтъра за пречистване в производството
Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи!
Становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното вещество
Зелената сделка е мъртва
Европейският парламент отхвърли предложението на ЕК за намаляване на пестицидите в Европа
Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие!
В отворено писмо коалиция „За да остане природа в България“ и фермерски организации настояват правителството да забрани използването на глифозат
Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива
Те са абсолютно беззащитни и селскостопанските отрови ги убиват бавно
Европа не прие ново удължаване на използването на глифозат
България гласува „въздържал се”, предложението се прехвърля на друга инстанция
Не искаме отровата глифозат в храната, водата и детските площадки!
Коалиция „За да остане природа в България“ излезе с писмо до регулаторните органи, в което призова България да гласува против разрешаване употребата на глифозат
Купища плесенясали дарени дрехи засипват развиващите се страни
В крайна сметка по-малко от 1% ще бъдат рециклирани в нови
Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата!
25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци плуват в океана