Подкрепете ни!




НаукаД-р Станислава Хаджи / 16 септември 2024

Стволовите клетки: Революция в здравето

Те са последният пробив в медицината, дават сила и подмладяват


изображение: iStock
изображение: iStock
Стволовите клетки са изключителни със своята способност да се превърнат във всеки друг вид клетки в организма — от клетки на сърцето до неврони. Това ги прави истински „магьосници“ на биологичното развитие. Ето защо стволовите клетки са смятани за ключ към решаването на едни от най-невъзможните пъзели на съвременната медицина. Имат силата да лекуват нелечими заболявания, както и да забавят последиците от стареенето. Благодарение на чудодейните им свойства хора успяват да преборят карцином на дебелото черво, деменция, болест на Крон, алцхаймер, ревматоиден артрит, рак.

Стволовите клетки са чудото в света на биологията, способни да се превърнат в различни клетъчни типове и да вдъхнат нов живот на увредени тъкани. Те имат изключителната способност да се преобразуват и да се самовъзпроизвеждат, което ги прави ключова част от съвременната медицина. Когато тези клетки се прилагат върху човек, те могат да играят няколко важни роли в оздравителния процес и лечението на заболявания. Такъв е случаят на Митка Ангелова.

През 2018 г. тя отива на профилактичен преглед, тъй като преди време е имала възпаление на дебелото черво и е лежала в болница. Поставят є обаче диагнозата болест на Крон – заболяване на червата, което засяга сегменти от стомашно-чревния тракт. Симптомите често включват коремна болка, диария, треска, подуване на корема и загуба на тегло. Заболяването е прието от медицината като автоимунно и като такова то няма окончателно излекуване. След като бъде диагностицирано, изисква поддържащо лечение цял живот. Това чува от лекарите и Митка. Предписват є медикамент, който трябва да си набавя от чужбина. В продължение на четири години тя приема всеки ден по шест таблетки от него. „Пила съм също про- и пребиотици, както и други лекарства за проблеми с червата. След четири години се реших да отида да видя какво се случва, смятайки, че може да съм си помогнала, защото болките бяха утихнали. Според изследванията обаче нищо не се беше променило. Болестта си беше там, абсолютно никаква промяна нямаше“, споделя Митка.

Митка Ангелова

ЖИВИ КЛЕТКИ

През 2022 г. научава за хранителната добавка Purtier на компанията Riway. Тя представлява терапия с живи клетки благодарение на основната и най-важна съставка в нея – стволови клетки от плацента на елен. Живите клетки помагат на тялото да замества увредените или мъртви такива с чисто нови, които запазват жизнеността и младостта му.
„Аз съм почитател на алтернативната медицина. Още през 2019 г. бях в Шри Ланка на майсторски клас на Моника Балаян и посетихме един аюрведа център. Слушахме лекции по темата и се срещнах с хора, които бяха избрали друг път за изцеление, а не с химия и с медикаментите на фармацевтичната индустрия“, разказва тя. Допълва, че това я е подтикнало да се довери на терапията със стволови клетки. „При мен проработи. Купих си добавките, направих един цикъл от седем опаковки до края на годината. Два месеца по-късно, през февруари 2023 г., отидох на преглед и от болестта нямаше и следа. Лекарят, който беше поставил диагнозата, каза: „Не знам какво си правила, но болестта я няма“.
Междувременно си прави изследване и на сърцето, защото има фибрози след прекаран няколко пъти Ковид-19. „И те бяха изчезнали, а това не съм го търсила като ефект. Това беше допълнително нещо, което се е повлияло от терапията“, казва Митка.

Историята на жената е един от стотиците положителни примери на хора, които чрез лечение със стволови клетки са успели да преборят заболявания, пред които съвременната медицина е безсилна.
   

КЛЕТЪЧНА ТЕРАПИЯ

За баща на клетъчната терапия се смята д-р Пол Нийханс. Той е виден изследовател и първенец в областта на регенеративната медицина. Неговият принос в това направление е значителен, особено в терапиите, свързани със стволовите клетки и лечението на редки и сложни заболявания. Основател е на Клиника за клетъчна терапия „Нийханс“ (Niehans Cellular Therapy Clinic) в Швейцария.

През 1931 г. той е повикан от свой колега медик, който инцидентно е премахнал паращитовидните жлези на пациентка по време на операция на щитовидната жлеза и това е можело да предизвика смъртта є. Успешна трансплантация е бил единственият шанс на хирурга да я спаси.

Нийханс се сдобива със свежи паращитовидни жлези от младо добиче и се насочва към болницата с намерението да направи паращитовидната трансплантация. Когато обаче пристига, разбира, че няма достатъчно време да извърши интервенцията. Жената нямало да оцелее достатъчно дълго, но Нийханс имал идея. Той срязва паращитовидните жлези на животното, слага ги във физиологичен разтвор и ги инжектира в пациентката. Нейните конвулсии веднага престават. Състоянието є се подобрява и тя се възстановява, което є дава живот още 30 години и доживява до 90-годишна възраст. Така в средата на 50-те години на миналия век се ражда клетъчната терапия и няколко милиона души получават инжекции от живи клетки.

Самият Нийханс е използвал инжекции с живи клетки не само за да регенерира болни или стари органи, но и да стимулира развитието на неразвити или изостанали органи. Лекарят става известен в САЩ най-вече благодарение на успешно лечение на изоставането в растежа (т.нар. нанизъм).

В наши дни съществуват над 50 изследователски института, специализирани в стволовите клетки и клетъчната терапия, като едни от водещите са в Германия, Великобритания, Франция и Швейцария.

По данни на „Хоризонт Европа“ (рамковата програма на ЕС за подпомагане на научни изследвания и нововъведения) през 2023 година Европейският съюз и националните правителства са вложили приблизително 250 милиона евро в изследвания и клинични изпитвания, свързани със стволови клетки и регенеративна медицина. За същата година около 1500 пациенти в Европа са получили терапия със стволови клетки за сърдечни заболявания и са приложени около 12 000 стволовоклетъчни инжекции за лечение на ставни заболявания и остеоартрит.

Според ClinicalTrials.gov пък към 2024 г. в Европа са налице над 120 клинични изпитвания, свързани с използването на стволови клетки за лечение на неврологични заболявания, като болестта на Паркинсон, множествена склероза и инсулт.

ПЛАЦЕНТАТА НА ЖИВОТА

Плацентата е зараждането на живота. Тя има една цел – да защитава и да осигурява всички хранителни вещества, от които растящият ембрион се нуждае. Следователно е богата на жизненоважни хранителни вещества с нужните градивни елементи и ензими за растеж, както и съдържа множество биологично активни вещества, които оказват антиоксидантно, противовъзпалително и забавящо стареенето действие.

Плацентата съдържа стволови клетки, които са отговорни за образуването на различни видове тъкани и клетки.

Стволовите клетки могат да се изолират от различни части на плацентата, включително от пъпната връв, плацентарната мембрана и самата плацента.

Изолираните стволови клетки от плацента имат способността да се преобразуват във всички видове клетки – костни, хрущялни и мастни, в зависимост от нуждите на организма – могат да формират много различни тъкани. Ето защо играят роля в процесите на възстановяване на тъкани и органи. Например те могат да помогнат за възстановяване на увредена сърдечна тъкан след инфаркт или за регенерация на хрущял в случай на остеоартрит. По този начин терапията със стволови клетки, известна също като регенеративна медицина, насърчава възстановителния отговор на болна, дисфункционална или наранена тъкан в организма.



Стволовите клетки спомагат на тялото и да замества мъртвите или болни клетки с чисто нови и млади. Колкото по-добре тялото се справя в заместването на тези клетки, толкова по-малко шансове има за развиването на хронично дегенеративни болести като артрит, заболявания на сърцето, алцхаймер и диабет. Следователно не е изненадващо, че има постоянно нарастващ брой на хора, ползващи терапията с живи клетки от плацента.

Технологиите в днешно време са достатъчно напреднали и позволяват да се получи изделие във форма на капсули, които да запазват клетките живи 3 – 4 години, като в същото време ги предпазват от стомашните киселини и осигуряват пълното им усвояване.

В капсулите PURTIER се използват стволови клетки от плацентата на елен, много ценен животински вид в източната медицина. Елените се отглеждат в Нова Зеландия, която е приета за едно от най-екологично чистите места на Земята. Плацентата на елена е подобна на човешката по своето биологично устройство и химичен състав. Ето защо тя е широко приета и като основен източник на стволови клетки в редица реномирани клиники по света.

ЛИЧНА МИСИЯ

Стефан Антонов е един от многото загубили родител вследствие на тежка болест, след години борба и търсене на дори минимален шанс. „Баща ми си отиде преди 12 години след тежка петгодишна битка с коварен рак. Освен предписаните процедури опитахме какво ли още не, но въпреки всичко без резултат. Знам, че в момента има хиляди хора, които са в подобна на моята тогавашна ситуация, и нека всички знаят, че има шанс, за който, за съжаление, аз научих твърде късно“, споделя Стефан и допълва, че клетъчната терапия се смята за единствения процес в света, който е доказан за безопасен и ефективен начин за забавяне процеса на стареене и за пълно възстановяване на здравето, жизнеността и физическата сила. „Когато имате един продукт, който е напълно безвреден и който може би е единственият шанс за избавяне от здравословен проблем, си струва да се опита. Моята мисия е повече хора да разберат за този шанс и да се възползват.“

Стефан АнтоновСтефан Антонов

Разказва ни, че за направата на капсулите PURTIER стволовите клетки, извлечени от плацента на елен, се сушат по специална технология в системи за дълбоко замразяване, за да останат активни до около четири години. След това капсулата се пълни с азот. „Обвивката є е такава, че да устои на стомашните киселини. Чак когато се озове в тънките черва, където средата е алкална, капсулата се разгражда, а цялото є съдържание се усвоява напълно от организма“, допълва той.
„Продуктът е революционен и без аналог в световен мащаб. Подпомага подмладяването на организма отвътре навън, действа като превенция и възстановяване от много болести, които съвременната медицина счита за нелечими“, казва Стефан.

НАУКАТА И ЧУДОТО

През годините съставът на продукта все повече се подобрява. Освен стволовите клетки от плацентата той съдържа още стволови клетки от еленски рога, екстракт от бели ягоди, новозеландски женшен, гъба рейши, ябълков полифенол, фукойдан от кафяви водорасли, морски колаген, масло от авокадо, масло от пореч, масло от вечерна иглика, сквален, ликопен и алое вера. Това съчетание е плод на дългогодишни изследвания и създава съвършените условия, за да се извърши регенерацията на стволовите клетки в организма.
„Капсулите нямат странични ефекти – категоричен е Стефан. – Единствено могат да помогнат в ситуации, в които традиционната медицина се затруднява. В работата ми имам случаи на хора, които благодарение на тази терапия са преборили нелечими болести като рак на дебелото черво, язвен колит, други видове рак, ревматоиден артрит, болест на Крон“, казва Стефан.
Да, стволовите клетки са повече от научно откритие — те са ключ към по-доброто разбиране на човешкото тяло и отговор на много въпроси за възстановяването на тъкани в него. Те носят в себе си обещание за бъдеще, в което болестите, които днес са нелечими, могат да бъдат победени, а здравето и дълголетието — да бъдат постижими цели за всеки човек.

За контакти: 0899 901 107


Антония Чолакова: Парализиран, баща ми стъпи на краката си    

Казвам се Антония Чолакова и моята история е свързана с баща ми. Заради катастрофа той десет години беше на легло и с 96% ТЕЛК. Имаше пълна парализа от кръста надолу. Беше с катетър, нямаше никаква чувствителност. Вследствие на катетъра правеше средно по около две инфекции на месец, сменяхме постоянно антибиотиците, които му давахме. Нямаше резултат – той десет години беше на едно място, на легло, без да може да ходи. Освен това имаше и лющене на кожата. За цялото ни семейство това бяха големи тревоги, през които трябваше да преминем. Съдбата ме прати на едно представяне за добавките на Riway и реших, че баща ми трябва да пробва. Нямаше какво да губи. Още в началото забелязахме, че инфекциите изчезнаха и той каза, че започва да усеща, че уринира. След това изчезна лющенето на кожата. Майка ми спря да ходи до аптеката за антибиотици. Това бяха първите неща, които започнахме да забелязваме. След това започнаха да го болят ставите, което пак беше голяма промяна, защото той нямаше никаква чувствителност преди това. Започна да си усеща лека-полека краката, станаха и по-розови на цвят. Повикахме у дома една дама, която му направи биометричен резонанс и каза, че нервните окончания са започнали да регенерират.

Извикахме и рехабилитатори и действително се оказа, че той започва да си усеща краката. Имаме шведска стена вкъщи, на която се захваща и се набира с ръце, за да му сменим количката, когато се налага.

И дойде един щастлив миг, в който татко каза: „Аз усещам, че не се държа изцяло на ръце. Мен ме държат краката!“. Това беше най-щастливият момент за цялото семейство, това беше нашето чудо!  

Статията е публикувана в Списание 8, бр.9/2024
Могат ли стареещите части от мозъка да се заменят с клонирана тъкан Наука

Могат ли стареещите части от мозъка да се заменят с клонирана тъкан

Учените са на няколко крачки от обръщане на стареенето на мозъка

За първи път туристи излязоха в открития Космос Наука

За първи път туристи излязоха в открития Космос

Polaris Dawn постави и други рекорди– например жена не е била никога толкова далеч от Земята

Илон Мъск пуска в действие нов суперкомпютър Наука

Илон Мъск пуска в действие нов суперкомпютър

„Colossus е най-могъщата AI система за обучение в света“, казва магнатът

SETI търси високо развити цивилизации в 2880 галактики Наука

SETI търси високо развити цивилизации в 2880 галактики

Системата за ловене на изкуствени сигнали изглежда проста, но е много прецизна

Учени разкриват как приятелите от детството могат да ни разболеят Наука

Учени разкриват как приятелите от детството могат да ни разболеят

Защо ако в компанията ни от гимназията е имало наркозависим, рискът за нас е по-голям

Ще остареят ли хората в компютърния свят? Наука

Ще остареят ли хората в компютърния свят?

Засега човечеството може да спим спокойно, казват експертите, но след 100 г. няма да е така...

Астероидът, убил динозаврите, съдържа рядък елемент и е дошъл откъм Юпитер Наука

Астероидът, убил динозаврите, съдържа рядък елемент и е дошъл откъм Юпитер

Учени откриха „генетичния пръстов отпечатък“ на Chicxulub

Journal of Physiology: Всяко полукълбо контролира и двете страни на тялото Наука

Journal of Physiology: Всяко полукълбо контролира и двете страни на тялото

Учени опровергават досегашното разбиране за дейността на мозъка

Пробиха дълбока дупка под Атлантическия океан, ще изследват земната мантия Наука

Пробиха дълбока дупка под Атлантическия океан, ще изследват земната мантия

„Тектоничният прозорец“ може да даде отговори за вулканичната дейност и за произхода на живота на Земята

Невробиолог твърди, че няма разлика между мъжкия и женския мозък Наука

Невробиолог твърди, че няма разлика между мъжкия и женския мозък

Джина Рипън: Децата избират определени играчки не поради вродени полови различия, а защото родителите им ги дават

Физици създадоха нов материал, който превръща слънчевата светлина и водата в чиста енергия Наука

Физици създадоха нов материал, който превръща слънчевата светлина и водата в чиста енергия

Фотокатализаторът осигурява високоскоростно и високоефективно производство на водород

Спускаемият апарат InSight на НАСА открил океан от течна вода на Марс Наука

Спускаемият апарат InSight на НАСА открил океан от течна вода на Марс

Учените казват, че „това място би трябвало да може да поддържа живот“

Марс и Юпитер се сдвояват тази седмица в небесен танц Наука

Марс и Юпитер се сдвояват тази седмица в небесен танц

Съвпадът на планетите не е виждан от години

Учени управляват ума и поведението на мишки с наночастици Наука

Учени управляват ума и поведението на мишки с наночастици

Животинките станали по-добри към ближния, засилил се и майчиният им инстинкт

Пациент живя 8 дни с титаново сърце Наука

Пациент живя 8 дни с титаново сърце

Изкуствените сърца са животоспасяващи за хора със сърдечна недостатъчност, които чакат трансплантанция

Приличат ли си всички едноименници? Наука

Приличат ли си всички едноименници?

Самосбъдващо се пророчество: лицата на хората се променят с годините, за да съответстват на имената им