Подкрепете ни!




Любопитно15 септември 2017

Индия - от „И“ до „Я“

От Тадж Махал до бедняка милионер


Габриела Андреева

Срещнах Кришна на автогарата в Джайпур, семпло облечен и широко усмихнат 32-годишен рикшаджия. Роден в „розовия град", той никога не е напускал границите на Индия. От десет години вози туристи, има красива жена и малък син. Споделя, че не работи за пари, а заради удоволствието от общуването с хора от различни точки на света. Сам научава английски и разговаряйки с чужденците, въображаемо обикаля земното кълбо. Още помня тетрадката, която гордо ми показа, превърната в лексикон за доволните клиенти, изписан с пожелания на всякакви езици. 



Кришна не е бедняк, а милионер на спомени и разкази. Обаятелен и емоционален, той познава града перфектно и разказва историите му с истинско оживление. Казват, че ученикът сам избира своя гуру. От стотиците паркирани рикши, без колебание избрах да се кача в неговата, напълно готова да се слея с местните, потапяйки се в автентичната индийската култура и начин на живот.



Откритото ни превозно средство бавно скрибуцаше по неравен и наклонен път към хотела. Минаваше 21 ч и навън вече беше тъмно. От двете страни на тесния участък пламтяха огньове, които осветяваха подобието на квартална улица. Гледката ме накара да потръпна - ниски, неизмазани къщи и пламтящи варели, около които струпалите се хора топлеха ръцете си. Когато попаднеш на такова място, не знаеш как да реагираш - от страх, от шок, от съжаление. Кара те да се чувстваш богат и щастлив, защото имаш дом, но и някак виновен, защото те нямат... Така внезапно и без подготовка започна моето 17-дневно приключение. Но освен бедността Индия ми разкри и другото си лице: богата история, внушителни замъци, свещени храмове, цветни градове и хора.

Индия не е място за еснафи и хора с фобии

Разположена в Южна Азия, тя е седмата по големина страна в света и втора по население след Китай. Индия е най-големият производител на подправки и чай, на филми от Боливуд, най-крупният износител на банани. Че е особена, личи още от картата: в северната си част поела тежестта на Хималаите, стремително се спуска на юг и като клин се впива в своя Индийски океан. За да опознаеш и харесаш това загадъчно място с хилядолетна история, трябва да забравиш всички стереотипи. Индия не е място за мрънкачи с предразсъдъци и ограничен мироглед. Няма да се хареса на еснафи и хора с фобии, изпитващи страх или отвращение към екзотични животни, тесни асансьори, хаос, мизерия, различни нрави, обичаи и култура. Индийците никога не бързат, което често докарва чужденците до лудост, но това не ги прави по-лоши или глупави. Напротив, сред тях има лидери на световни компании като Google, Microsoft, Pepsi, MasterCard, Adobe, Nokia.



Индия е страна на контрастите и абсолютен културен шок за средностатистическия европеец. Петзвездни хотели, огромни търговски центрове, луксозни заведения, развита инфраструктура, шестлентови магистрали без ограничение за скоростта и поддържано метро. В другия край на житейската палитра е крайната бедност - бездомници, просещи деца, нахални улични търговци и палаткови лагери с полеви условия. Местните продължават да се чудят защо туристите ги снимат, а децата широко се усмихват, видят ли телефон или фотоапарат. В погледите им обаче се чете мъка и тъга, вероятно заради лишенията, в които живеят. Със същите тези самоубийствено тъжни погледи те молят за пари на всеки ъгъл или светофар. В унисон с меланхолията е и небето. Облаци трудно могат да се видят, постоянният смок прави и топлия слънчев ден - тягостен и мрачен. 

Столицата Ню Делхи заема второ място след Пекин в класацията за градовете с най-замърсен въздух.



Тази държава разширява хоризонти и променя възгледи. Тук кравите са свещени животни. Според индуизма са символ на живота, защото са източник на храна (мляко и масло - два от основните продукти в индийската кухня). Обичайна гледка е да се види богато украсена и добре охранена крава за сметка на стопанина ѝ, превит от слабост и облечен в прокъсан плат. Като контраст на бедността, голям процент от жителите са милионери. Богатите живеят в големи къщи с поддържан райграс, високи палми и скъпи мебели. Представителите на средната класа обитават стари панелни блокове или невзрачни пристройки в пренаселени квартали с тесни, прашни улици. Най-бедните ли? Те спят под открито небе, в палатки край канала или на картони върху асфалта. 



Тук повечето „женски професии" се извършват от мъже. На всеки ъгъл има по един нетърпелив шивач, застанал пред шевната си машина с кошница разноцветни конци и готов да покаже на какво е способен. Камериерската работа в хотелите също е поверена на сръчни младежи. В салоните за красота млади индийци оформят ноктите на дамите, а в ресторантите вземат поръчката им. Ще ви шокирам, но жени видях на строежите. Копаеха и пренасяха тежки материали директно върху главите си. По същия начин по-бедните индийки носят чантите си с покупки.

Феерия от цветове, религии и касти

Индия е страната на цветовете. Всички пожелания за цветен живот тук се материализират и сбъдват буквално. Като започнем от Джодхпур и Джайпур, кръстени съответно „син" и „розов град", през храната, дрехите, сградите, та дори и ярките алени точки на челата. Въпреки скромното си облекло индийците обичат да носят искрящи, наситени цветове. Отстрани струпването на различни десени води до пренасищане и кич, но дамите носят облеклата си с гордост и финес, ходят бавно, сякаш са на дефиле. Тук не се толерират голите ръце и крака, кожата на тялото е максимално скрита от натрупаните един върху друг платове. Клинът е почти задължителен, а съчетанието на сандали с чорапи е масова мода. Комбинацията от официален панталон и спортен суитчър или риза и долнище на анцуг също не смущава никого.



През годините червената точка - бинди, се е превърнала в отличителен символ за местното население. Тя има своя дълголетна традиция, на санскрит думата означава „капка" и е знак най-вече за принадлежност към ведическата култура. Показва чистотата на мислите и съзнанието. Поставя се от свещеника след пуджата, религиозната служба, след която хората се смятат за пречистени. 

Червеният цвят символизира кръвта. Някога е имало обичай младоженците да поставят на челата на съпругите си капка от собствената си кръв. Сега омъжените жени в Индия оцветяват пътя в косата си с червена боя или къна. Днес точката не е задължително червена. Цветът се подбира в тон с дрехите и често е част от грима или аксесоар към облеклото. Пайети и камъни се залепват със специално лепило, а формата и размерът се избират според чертите на лицето.



Цветни са и хората садху, в превод - „много добър, свят човек". Това са мистиците, аскетите, странстващите монаси и проповедници. Садху са изцяло отдадени на медитация и съзерцание. Те живеят в пълна изолация и отшелничество. Ще ги познаете по дългите, сплъстени коси, странните прически и спокойствието, което излъчват, сякаш присъстват само тялом, а духом са другаде. Често лицата и брадите им са изрисувани с цветни бои.

Услугите в Индия са атракция

Безспорна атракция за туристите са фризьорските и бръснарски услуги на открито - столче край пътя, където сядаш и се оставяш в ръцете на някой сръчен бербер. Хората от по-ниската класа изкарват прехраната си на улицата, предлагайки поправка на обувки, гладене на дрехи с парни ютии, рисуване на автентичен бодиарт с къна, шивашки услуги и какво ли още не. Широко разпространени са пазарите, състоящи се от няколко метални павилиона или стока, изложена директно на земята. В крайпътни сергии се приготвя евтина индийска храна, от която се възползват предимно местните. Пазаренето за цените е традиция, а липсата му почти обижда продавача.



Разстоянията в Индия са огромни, а предвижването става бавно заради постоянния трафик. Наред с коли и камиони, пътищата са задръстени с рикши и мотопеди, а звуците от клаксоните им са денонощни. Пътуването с такси е евтино, но средната му продължителност е час-час и половина. Пресичането на улиците е изпитание за пешеходците поради неспирния поток от превозни средства и неспазването на пътните правила.



Страната е нарицателно за претъпкан публичен транспорт, заприличал на натежала от накацали врабчета жица. Автобусите и влаковете буквално преливат от хора, а мотрисите в метрото трудно затварят врати. Всички се блъскат, бързайки да се качат или слязат. Докато се возят, индийците често сядат на земята и дори събуват обувките си. Специален вагон е предвиден за жени и деца като превенция от нахални и агресивни мъже. Индия е една от 10-те страни с най-много издевателства. Според черната статистика на всеки 20 минути една индийка бива изнасилвана, но малко от пострадалите подават сигнал в полицията. На публичните места като туристически забележителности, базари, скъпи хотели и обществен транспорт, има засилени мерки са сигурност. Всички багажи минават през скенер, а собствениците им са щателно проверявани.

Розовият Джайпур

Ако отидете в Индия, предвидете поне два дни за столицата на щата Раджастан - Джайпур, разположен на 270 километра южно от Делхи. Основан през 1727 г. от махараджа Савай Джай Сингх II, той е известен като „розовия град" заради цвета на по-голямата част от сградите, имитиращи розов пясъчник. 



Джайпур е и един от най-добре планираните градове в Индия, смята се за първия с градоустройствен план. Шестте му квартала са отделени от главните улици с ширина от 34 метра. Една от най-големите забележителности в града е Хава Махал - „Дворецът на ветровете". Хава, бризът, който преминава през тези прозорци и пази прохлада дори в горещите месеци, дава името на двореца. Построен по заповед на махараджата и завършен през 1799 г., той е предвиден за дамите от харема. Външната фасада е покрита с 935 малки прозорчета, през които жените са наблюдавали улицата, без да има опасност да бъдат видени. Не по-малко любопитен е „Храмът на маймуните", от върха на който се открива страхотна панорама към целия град. Точно там, на върха, има малка молитвена стаичка, където посетителите събуват обувките си и сядат на земята, за да спазят местните традиции. В замяна получават червен конец на ръката, който да ги пази и закриля. По спираловидния път наобратно туристите могат да нахранят и да снимат различни породи маймуни, които свободно се разхождат в района.



Друга забележителност в Джайпур е огромният и величествен дворец Амбер Форт, разположен на изкуственото езеро Маота, което отразява в целия ѝ блясък забележителната архитектура, смесица от индуистки и мюсюлмански стил. В подножието на планинската верига е Нахаргарх Форт - „домът на тигрите", от който се открива нова красива гледка. Според преданията той е наречен на принц Нахар, чийто дух обитавал местността и възпрепятствал изграждането на крепостта. Джайгарх Форт, който се намира на 15 км от Джайпур, е друга внушителна крепост, в която почти всички защитни укрепления са се запазили непокътнати. Той е разположен на върха на хълмовете, а Амбер Форт е в подножието му. Двата замъка са свързани с добре защитени пасажи, което кара повечето посетители да смятат крепостните стени за част от едно цяло.



На север - между историческия Амбер и центъра на града, се намира езерото Ман Сагар, в средата на което е разположен Джал Махал - „водният дворец". Палатът е служел за лятна резиденция и място за удоволствия на тогавашния владетел. Интересна е и колекцията астрономически съоръжения в комплекса „Джантар Мантар", в превод - „инструмент за изчисление". В периода 1727-1734 г. махараджа Джай Сингх II изгражда пет подобни астрономически лаборатории в различни градове, като тази в Джайпур е най-голяма.

Чудесата на Индия

Когато човек е отворен към света и различните култури, той подсъзнателно избира своите житейски учители. В Джайпур се запознах с Кришна, който ми разкри тайните на града. Няколко дни по-късно в Агра срещнах Раджиш, още един духовен милионер. Екскурзовод с дългогодишен опит, който ме потопи в магията и легендите за Тадж Махал, едно от чудесата на света. 



И той, както Кришна, е приел работата си за призвание, и оставя трайна следа в сърцата и умовете на туристите, с които животът го среща. Убеден в нестихващата любов, Раджиш разказва историята на мавзолея с истински плам, обръщайки специално внимание на скритите символи в неговата архитектура и планиране.



Храмът-мавзолей, разположен на река Ямуна, привлича между 2 и 4 милиона посетители всяка година. От 1983 г. Тадж Махал е част от световното наследство на ЮНЕСКО, един от шедьоврите на световната архитектура. Причислен към най-красивите сгради и символ на вечната любов, храмът може да бъде видян в град Агра, на 165 км от Делхи. Построен е от монголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждането на 14-ото им дете. Архитектурата му съчетава ислямски, индийски и персийски елементи. Сградата е украсена с милиони полускъпоценни камъни, някои от мозаечните цветчета са съставени от над 60 детайла, създавайки илюзия за обемност. 

Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството продължава повече от 20 години - от 1632 до 1653 г., в него участват хиляди работници и занаятчии. На входната порта, водеща до парковия комплекс, е изписан цитат от Корана, който завършва с думите „влез в моя рай". Преданията казват, че Шах Джахан е искал да пресъздаде рая на земята, за да положи тялото на своята възлюбена именно там. По-късно и той е погребан до приказно красивата си съпруга.

Ню Делхи също разполага с богат асортимент от забележителности, а административните сгради са впечатляващи. В центъра на града гордо се издигат Парламентът, Президентството и „Вратата на Индия" – масивна, 42-метрова арка, издигната в памет на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните, водени от Британската империя. Президентският дворец „Ращрапати Бхаван" е най-голямата президентска резиденция в света. Строежът на сградата е бил плануван за 4 години, но поради Първата световна война продължава 19. 

„Червената крепост" е един от шедьоврите на монголската архитектура на XVII век. Макар и не в идеалния център, това е една от основните туристически забележителности в града, впечатляваща с дългите си 2 километра стени и десетките декари зелени паркове. Изградена от червен пясъчник, през вековете крепостта губи част от своя блясък, но въпреки това продължава да бъде внушителна.



Бахайският молитвен дом, известен като „Лотос Темпъл" е последната от седемте сгради, издигнати в различни части на света, всяка със свой отличаващ се облик. Разположен e сред девет големи водни басейна, които не само подчертават красотата на сградата, но и играят ролята на естествената охладителна система на молитвената зала. Храмът привлича хора от всички религии и раси, които да изразят обичта си към Бог. Проектът е вдъхновен от лотоса, символ на чистотата, неразривно свързан с богослужението в Индия.

Сред топзабележителностите в столицата се нареждат още: Хумаюновата гробница - паметник на световното културно наследство от XVI век; „Джама Масджид" - най-голямата джамия в Индия с две 40-метрови минарета; комплексът „Кутуб Минар" с най-високата тухлена кула (72,5 м) и храмът „Сваминараян Акшардхам", изсечен от червен пясъчник. Освен тях горещо препоръчвам и приказният Джодхпур, втория по големина град в провинцията Раджастан след Джайпур, намиращ се в сърцето на пустинята Тар. Името си „синият град" получава заради боядисаните в този цвят сгради, но е известен и като „слънчевият град", защото времето през цялата година е слънчево и ясно.

Разказите за Индия могат да продължат безкрайно като приказките на Шехерезада, но колкото и да четеш, пак ще си неподготвен за това, което ще видиш и преживееш. За да разбереш как живеят местните, трябва да бъдеш като тях. Открий своя Кришна, своя Раджиш; качи се на слон до Амбер Форт в розовия Джайпур; снимай се с камила пред водния дворец Джал Махал; надникни през малките прозорчета на Хава Махал; нахрани маймуна в храма Галтаджи; усети магията на любовта, изправяйки се пред величествения Тадж Махал в Агра; отиди на плаж в Мумбай; хвърли монета в река Ганг; позволи си да се изгубиш в синия Джодхпур; докосни свещена крава; опитай лютата индийска кухня; послушай традиционната им музика; остави се на вятъра, вози се на рикша до храма на Лотоса в Ню Делхи и се абстрахирай от отпадъците, праха и миризмата. Към Индия не можеш да останеш безразличен - или ще я обикнеш, или ще я намразиш, но безспорно ще те направи по-богат на приключения и житейски опит...


Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет