Подкрепете ни!




Светът в тебАлън Елкин* / 9 декември 2020

Как вярата помага да се справим със стреса

Не съществува само един правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност

изображение: iStock
изображение: iStock


Вярата в нещо по-голямо от непосредственото ви преживяване може да ви помогне да създадете вътрешен мир и да се справите със стреса в живота си. Живеем във вселена, която е едновременно загадъчна и понякога поразителна. Опитваме се да придадем смисъл и цел на нашия твърде кратък живот.

Вярата в нещо по-голямо, нещо космическо, може да помогне на някои хора да се справят с непознатото и може би непознаваемото. Не съществува правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност. За мнозина тази вяра може да приеме формата на вяра в Бог и участие в традиционна религиозна система от вярвания. Вашата духовност обаче може да приеме различна форма. Това може да е вяра в по-глобална, по-неясно формулирана висша сила или по-висша цел. Или може да приеме формата на вяра в такива ценности като човешкия дух, човешката общност или природата.

Независимо от формата на вашите духовни вярвания, нарастващите доказателства показват, че вярата може да бъде мощен буфер на стреса, подобрявайки способността ви да се справяте с по-сериозните сътресения в живота. Вярата може да ви помогне да се справите с болестта и дори да ви помогне да живеете по-дълго. Причините, поради които вярата помага, са както преки, така и косвени.

Как помага вярата

Вярата може да даде смисъл и цел. Наличието на дълбоко усетена система от вярвания може да ви помогне да се справите с много от объркващите и тревожни въпроси, които обграждат смисъла на съществуването. Защо си тук? Какъв е смисълът и целта на живота? Какво се случва, когато умреш?
Вярата може да засили стрес-ефективните ценности. На практика всички религии популяризират ценностите на любовта и добротата и осъждат чувствата, предизвикващи стрес, като гняв, враждебност и агресия.

Вярата може да осигури надежда и приемане.
Това насърчава чувството за оптимизъм и надежда, че нещата ще се получат най-добре. Вярата също ви помага да приемете това, което не се получава и това, което не можете да контролирате.

Вярата ви обединява с другите.
Тя може да създаде усещане за общност, което често обединява хората по взаимно подкрепящ се начин. Наличието на други, с които да съществувате и да споделяте, може да намали стреса ви. Принадлежността към религиозна организация може да ви свърже с други хора от по-широката общност, които имат по-малък късмет по някакъв начин и това ще ви позволи да помагате и да служите на нуждаещите се.
Вярата може да ви успокои. Често понятието и процесът включват молитва и съзерцание, които подобно на медитация и други форми на телесна релаксация, могат да доведат до редица физически промени, които намаляват стреса.

Силата на молитвата за намаляване на стреса

Д-р Хърбърт Бенсън, пионер в областта на вярата, релаксацията и намаляването на стреса, изучава ролята на молитвата и нейните ефекти върху стреса. Бенсън установява, че когато накарат хората да включват думи или изречения с религиозно значение в програмата си за медитативна релаксация, постигнатите нива на релаксация са значително по-високи от тези, които не включват религиозно съдържание.

Съдържанието може да бъде толкова просто, колкото дума или фраза, взети от традиционна молитва (Господнята молитва „Отче наш“, например) или дума от духовен текст (като шалом, което означава „мир“ или echad, което означава „един“).

Какво казва науката

Неотдавнашно проучване на Националния институт за психично здраве на САЩ например установи, че хората, които смятат, че религиозните вярвания са централен елемент в живота им, изпитват по-ниски нива на депресия, отколкото контролната група.

В друго проучване изследователи от окръг Евънс, Джорджия анализират намаляващите стреса ефекти при редовните посетители на църквата в сравнение с тези, които не посещават Божия храм. Те установили, че измерванията на кръвното налягане са значително по-ниски при традиционно посещаващите църквата.

Изследователи от Вашингтон, Мериленд, установили, че при посещаващите рутинно църква, родени във вярващи семейства, в които този ритуал се спазва от поколения, рискът от смърт при сърдечен пристъп е по-нисък, отколкото при рядко посещаващите Божия храм. (Учените се уверили, че резултатите нямат нищо общо с тютюнопушенето, пиенето и други променливи, които могат да повлияят на статистиката.)

Израелски учени пък сравнявали здравето на светските и ортодоксалните си съграждани. Станало ясно, че в по-малко религиозната група и в групата на агностиците и атеистите рискът от инфаркт бил четири пъти по-висок от включените в групата на ортодоксалните вярващи. В групата на атеистите и агностиците били отчетени по-високи нива на холестерол, отколкото по-религиозната група.
________
*Д-р Алън Елкин е клиничен психолог и директор на Центъра за управление на стреса и консултиране в Ню Йорк. Национално известен със своя опит и проучвания в областта на стреса и емоционалните разстройства, той често се появява в Today , Good Morning America и Good Day New York .

Източник

Още по темата:

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион