Подкрепете ни!




Светът в тебМария Русева / 11 септември 2024

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова


Върни се при себе си и лети свободна
Човек се придвижва напред към положителната промяна в живота си по две причини: вдъхновение и болка. 99% го правят по втората. Мирослава Велева също е от тях. Днес тя наставлява и вдъхновява много българи със своите книги, обучения, програми, хранителни добавки и най-вече – със своята история. Прозряла е всичко онова, което е спирало потока на радостта в живота ù, днес тя е тук да ни разкаже.

Едва ли някога сте чели такава до болка искрена житейска изповед, каквато има в книгата „Изборът“ на Мирослава Велева – Радкова. В нея тя разкрива пътя на едно скромно, но умно момиче от малък град с големи цели. Книгата ни повежда през разправиите в рода, първия любовен трепет, превръщането на Мира в жена, устремена да се справи с осигуряването на дом и добър живот за децата си въпреки слабостта на баща им. Проследява хода на отношенията им, на техния крах, развода, напредъка на няколкото начинания, с които майката на две деца жонглира.

От историята ни гледа дама, която цял живот тегли тежката семейна каруца, при това съвсем сама. Докато не среща втория си мъж, който става неотменна нейна подкрепа. И въпреки че той е там, вместо щастлив край идва ново предизвикателство. Преди по-малко от три години Мирослава е на ръба на здравето и силите си – получава прегаряне от работа, преживява фалит и е натрупала телесно тегло от 100 килограма.

Днес писателката споделя, че е имала много знаци, които не е забелязвала или е пренебрегвала. Мирослава дълго време се е развивала в бизнеса с маникюр и търпи три тежки загуби, понеже се опитва да влага пари в млади и даровити творци в областта. Иска да ги развие и после заедно да си делят печалбата. Първия път губи 5 хиляди, после 11 и накрая 50 хиляди. Чак тогава осъзнава, че сценарият и завършекът, които преживява, са едни и същи. Дава си сметка, че щом трима души имат проблем с нея, това означава, че проблемът е в нея самата. Насочва се към семинари за личностно развитие и различни терапевтични школи, за да опознае себе си и да разбере къде греши. Фалитът, прегарянето и наднорменото тегло я повеждат към търсене на отговори.

От силна до женствена

Днес отдава някогашните си три предизвикателства на нарушеното равновесие между мъжката и женската природа, които е проявявала. Описва как е минавала през живота изцяло с мъжки принципи, през мъжката сила. Била е материално настроена в света и бореща се с живота, непреклонна и решителна.

Преди промяната є хората в социалните мрежи я описват като „борбена, успешна, целеустремена и амбициозна“. Когато наскоро отново прави запитване, използват определенията „вдъхновяваща, красива, нежна и женствена“. Вече прави нещата с лекота и спазва правилото да не преследва, а да привлича.



Но за да стигне дотам, изчаква чашата да прелее, за да разбере, че трябва да промени из основи живота си. Мира е съсипана. Преживява системно неудовлетворение от живота и връзката си. В разговор със съпруга си, докато обсъждат влошилия се интимен живот, той є казва: „Първо вземи отслабни!“. Това я разтърсва, изпълва я с обида и гняв, но в същото време тези думи се превръщат в гориво за истинска трайна промяна. Жената разбира, че като пренебрегва себе си и се раздава за другите, тя трупа килограми. Осъзнава, че трябва да развие вътрешна устойчивост, зрялост на ниво чувства; да се върне в детството си, да открие болките, причинени тогава, и да ги преработи.

Мозъкът не ти е приятел

„Когато човек не е съзрял вътрешно, а само телесно и се държи като пет-шестгодишно дете: гневи се, обижда се, в тялото се отделят хормони на стреса – кортизол, адреналин и норадреналин. Те се трупат, складират се“ – обяснява Мира и ни уверява, че ако в продължение само на три дена на всеки десет минути пишем какви мисли минават през главата ни, лесно ще разберем от какво имаме нужда.
Това е така, защото в един ден в съзнанието ни минават между 20 000 и 60 000 мисли, които са почти едни и същи?! Според събеседничката ни често хората се закачат за някоя обида или убеждения от миналото и ги влачат и въртят в главата си непрекъснато. А това изпълва тялото с биохимия, към която то се пристрастява и започва да търси да си набави още.

Дава пример, че ако сме решили да започнем нов бизнес, тръгнем и една седмица правим проучвания и промени, и сме вдъхновени, на осмия ден идва някой, който ни разубеждава в успеха ни. Ние падаме духом и има голяма опасност да се откажем. Много малко хора се питат защо се случва така. А то е просто абстиненция заради пристрастяване към болката, срама или каквото и да е друго гадно чувство, в което затъваме от Бог знае колко време.

Чаровната дама предупреждава всеки, който иска истинска промяна, че пътят не е лесен и ще изпита съпротива. Казва, че мозъкът не ни е приятел. И че това, че душата ни вече не иска нещо, не означава, че цялото ни тяло не се стреми да си набави още от него. То пуска сигнали на ума, който търси познатото и праща старите мисли, за да спре промяната. „Има много хора, които не могат да понасят положението, в което се намират, но не могат да се справят с пътя на преобразяването“ – казва със съпричастност Мира.

Учителите

Днес със сигурност, щом видите Мира, ще си кажете: „Тази жена е успешна“. А за нея успешен е човек, който мисли, чувства, говори и действа в една посока и се грижи за духа, душата и тялото си. И който следва примера на хора, стигнали далеч по пътя на съвършенството.



Мирослава взема решение каква иска да бъде като личност, на кого иска да прилича. Това се превръща в нейна цел, а отправна точка стават мислите, програмите и възприятията є, които тя трябва да промени. Един от хората, с които тутакси започва да работи, е пастор Максим Асенов, защото дълбоко вярва, че хората сме дух, душа и тяло и тези три съставни части имат свои собствени нужди. Преди нарича висшата сила Вселена, а днес без притеснение я назовава Бог. Вярва, че Творецът подкрепя всички хора, които спазват десетте Божи заповеди и че само така духът може да надделее над материята.

Душата според нея са чувствата. Тя преминава обучение по емоционална интелигентност, гледа видеа и филми на тази тема. Следва Десислава Дамянова, за която смята, че дори само от интервютата є се добиват доста знания. Учи се и от децата – ходи на детската площадка, за да ги наблюдава как играят, как се сбиват, как се сдобряват и смята, че те са чудесни учители как да се върнем към себе си, щом сме се позагубили и се вземем на сериозно.

Йордана Димитрова, създател на академия „Великолепната жена“, е друг неин голям учител. От нея се учи на женственост – да говори, да се движи и храни бавно. Да се забави и да живее в лекота, да има етикет, обноски, стил.

Семейните констелации неимоверно много є помагат да изчисти родови натрупвания, но знае, че не може да премахне всичко, защото „докато сме живи, винаги има следващ урок за усвояване“.

Когато душата гладува, тялото преяжда

гласи подзаглавието на автобиографичната книга на Мирослава. Защо е така? „Малкото дете пада и се удря, а майка му му казва: „Ела, мамо, ще ти дам бонбон, недей да плачеш“. По този начин в мозъка се закотвя програма, че като се храним, няма да ни боли“, обяснява Мира. Така килограмите започват да се  трупат, появяват се отлагания в органите и различни заболявания.

Питам я как все пак да отслабне човек, който уж прави всичко както трябва, но не постига резултат. Елегантната дама, която днес носи дрехи размер S, ми обяснява, че се отслабва с осъзнаване и че диетата, режимът са просто средства.
„Ако не променим начина си на мислене, реакциите и повтарящите се действия, които са ни довели дотук, всяко от тези помощни средства ще действа за кратко. Средството е временно решение. Дойде ли промяната в съзнанието, в навиците, в дозите, в това да избираме вместо шоколада – ябълката, тогава задържаме добрите резултати“ – споделя през своя опит дамата.
 Тя е убедена, че най-често трупаме килограми заради отрицателни мисли, свързани с обида в миналото. Припомня ни, че в Библията гордостта е вторият смъртен грях след убийството, тоест – ако човек не може да прощава и да е смирен, той поглъща лошите преживявания и чувства, трупа хормони на стреса и всичко това пречи на системите в тялото да работят леко и естествено. Здравият човек не се помпа с излишна сила, а си позволява да се отслаби, особено ако е жена. Не поглъща и не задържа чувства, а ги изразява, изкарва ги от себе си и очертава ясно границите си.



Мира съветва жените, които искат да постигнат мир със заобикалящия ги свят и страдат от прекалена борбеност и мъжка сила, да прочетат свръхоткровената є книга. Цитира Юнг за това, че нещо, което е осъзнато, вече не е твоя съдба.

Писмата

Имало е времена, в които Мира е изпитвала към баща си истинска омраза и гняв. Била е в ролята на жертва. Благодарение на семейните констелации обаче знае, че ако не бе избрала точно този баща, е нямало да се развие в личността, която е днес. След практика на доброволна аскеза тя възстановява спомени от детството и за денонощие пише книгата: „Неизпратени писма до баща ми“. Успява да преработи и пренапише десет най-тежки случки от живота си, в които е таила обида или гняв към татко си, за да ги освободи и пусне. В този процес сваля последните три килограма.
„Това е още едно доказателство как чувствата и преживяванията се „втелесяват“ в нас и единственият начин да се отървем от тях е... да ги изплачем“. Когато се освобождава от тях, бизнесът є полита. Смята, че връзката с бащата отговаря за канала на парите в живота.
Но как се пишат такива целебни писма? Мира бърза да отбележи, че те не са фермани с обвинения, а в тях просто довършваме изреченията: „Ядосана съм ти за…“, „Гневна съм ти за…“, „Приемам, че…“, „Прощавам ти за…“, „Благодарна съм ти за…“, „Обичам те за…“. Преработвайки всяка случка по този начин, с осъзнаване и благодарност, няма начин да не излезем в положително състояние.
 

Намирам те за симпатична

Така и така сме на вълна отношения… моля Мира да сподели коя е причината за любовните неуспехи. „На любовното щастие пречат очакванията. Това да вярваш, че човекът отсреща мисли, чувства и приема действителността като теб, съсипва връзката“ – отвръща дамата, без да се замисли. Натъртва, че трябва да се освободим от твърде романтичните си представи и да погледнем на любовната си връзка като на нещо, изискващо много работа и грижа. Препоръчва книгите „Петте езика на любовта“ на Гари Чапман, „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“, „Мъжете са от Марс, жените – от Венера“ и ютюб семинара на Марк Гънгор „Приказка за двата мозъка“.

Една от най-важните предпоставки за успешна връзка според сегашните є знания е собственият ни стремеж да напълним чашата с любов на другия. Питам я какво значи това, а тя ми обяснява, че ако искаме да получим любов от другия, трябва първо ние да му дадем толкова, че чашата му да се напълни догоре и да започне да се излива към нас. Разказва, че и на двамата със сегашния є съпруг това им е втори брак. „Той на предишната си жена никога не беше казвал, че я обича. На мен девет месеца ми казваше: „Намирам те за симпатична.“ Всеки ден по хиляди начини му показвах своята любов и сега на ден поне по десет пъти ми казва, че ме обича. Приложила съм правилото за пълненето на емоционалното тяло и сега това ми се връща.“ Мира съветва своите довереници да напишат на картонче петнадесет неща, заради които са се влюбили в своя човек. И всеки път, щом влизат в разговор с него, да поглеждат картончето. Тогава взаимодействието според нея е различно и пълно с топлина, защото, където се съсредоточим, там тече енергията.

Грижа всеки ден

За да бъде устойчив човек, трябва да изгради духовни навици. Затова заговаряме нашата събеседничка за нейните ежедневни такива. Всяка сутрин тя медитира или се моли 20 минути. Пише по десет благодарности. Вижда, че така по-лесно сбъдва желанията си. Освен духовните Мира е изградила и здравословни навици: върви поне по 5000 крачки дневно, пие по 2 литра вода, взема добавки, спортува, слуша подкасти и книги. Устремена е да натрупва знания в областта на реториката, да обогатява изказа си. Има тефтер, където пише това, което я вълнува, чете, размишлява дали поривът є е продиктуван от логика, или от женското в нея. Ако е първото, следва мъжка стратегия за действие. Ако е женското – просто вдига честотата си на трептене и постига желанието си с лекота и нежна женска магия. Дори бизнесите є днес са разделени по този начин – единият, следващ женския принцип, е „Миреланд“ със слоган „Поискай да бъдеш щастлива“, а другият (по мъжките правила) е Brain Academy – „Развий своя безграничен потенциал“, където като мозъчен треньор помага на хората да създадат нови ползотворни за тях навици чрез повторение на простички малки действия.

Противно на повечето учители по личностно развитие, Мира не насочва всички само към законите на психологията, а казва, че най-важното в развитието на личността е връзката с Бог, защото, когато духът на човек е силен и той вижда промисъла зад страданието, то спира да е такова.

За контакти:
www.mireland.bg
Brain Academy by Miroslava Veleva-Radkova
Mireland

mira_raya@abv.bg

Статията е публикувана в Списание 8, бр.9/2024
Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Ба дзъ: 8 знака на съдбата Светът в теб

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас