Подкрепете ни!




Светът в тебВаджра Боди Рукмини, илюстрация Людмил Иванов / 13 септември 2024

Ба дзъ: 8 знака на съдбата

Древната даоистка карта ни води към истинската ни същност и цел


Ба дзъ: 8 знака на съдбата
Ба дзъ е древното изкуство на китайската астрология и нумерология, което се съсредоточава върху неограничените възможности на хората и как да се възползват от тях, а не просто да извървят пътя си, предопределен от съдбата. Ба дзъ, известен също като „Осемте знака“, е дълбок метод, който ни предлага прозрения за нашето същество.

За да се ориентираме в сложността на съвременния живот, ние се обръщаме към древни системи като йога и медитация, търсейки равновесие и разбиране. Тези практики, подобно на Ба дзъ, са като карти, които ни водят към истинската ни същност и цел.

Ба дзъ служи като приложна психология, предоставяйки рамка за разбиране на себе си и другите на практическо ниво, и чрез прилагането є в ежедневието ни помага да насърчим постигането на хармония и взаимно уважение. Това знание е в съответствие с даоисткия принцип на несъпротива (Wu Wei), което ни позволява да се слеем естествено с ритъма на живота, знаейки кога да действаме и кога да останем неподвижни.

Даоистката практика, включително Ба дзъ, се върти около разбирането на съдбата – не като предварително определен път, а като рамка на възможностите ни. Този възглед признава присъщата на живота несправедливост, като същевременно ни насърчава да работим с това, което имаме, като увеличаваме докрай силните си страни и смекчаваме слабостите си.

Фън шуй диаграма с основните и второстепенните посоки.
Използва се за определяне на лични благоприятни и неблагоприятни посоки.


Кои са четирите стълба на съдбата?

Ба дзъ е сложна система, основана на точната дата и час на раждането на човек. Този момент е преведен в четири двойки символи, като всяка от тях представлява един от четирите стълба: годината, месеца, деня и часа на раждане. Съответно всеки стълб е съставен от небесно стъбло и земен клон, което води до общо осем знака, откъдето идва и името Осемте знака.
  1. Годишен стълб. Представлява предци, наследство и ранно детство. Това е показателно за семейния произход и по-широката обществена среда.
  2. Месечен стълб. Разкрива данни за кариерата, постиженията и влиянието на родителите върху живота на човек.
  3. Дневен стълб. Централен в диаграмата, той представлява нашето аз и любимия ни. Небесното стъбло на стълба на деня се нарича учител на деня, което означава основната личност и присъщата природа на човека.
  4. Стълб на часа. Отразява децата, стремежите и късния живот. Показва целите, съзидателността и влиянието на наследниците ни.
Всеки стълб съчетава небесно стъбло и земен клон, като стъблата представляват видимите външни проявления на живота, а клоните – скритите вътрешни.


Небесните стъбла и земните клони

Небесните стъбла (общо десет) произлизат от петте елемента (дърво, огън, земя, метал, вода) в техните ин и ян форми. Земните клони (общо дванадесет) съответстват на китайските зодиакални знаци и също са свързани с петте елемента. Взаимодействието между тези стъбла и клони в четирите стълба създава неповторима диаграма Ба дзъ за всеки от нас.

Философията на петте стихии

Теорията за петте стихии (или петте елемента) – дърво, вода, огън, земя, метал – е основополагаща за китайската метафизика, включително за Ба дзъ. Те си взаимодействат чрез три основни кръговрата: съзидателен, овладяващ и изтощаващ.
  1. Съзидателен кръговрат: Той описва как стихиите се поддържат една друга, създавайки хармоничен поток от енергия. Например дървото храни огъня, огънят създава земя (пепел), земята носи метал, металът държи вода (под формата на съдове), а водата подхранва дървото.
  2. Овладяващ кръговрат: Той поддържа равновесие, като гарантира, че никоя стихия не превзема останалите. Например дървото овладява земята, като я разбива, земята овладява водата, като я съдържа, водата овладява огъня, като го гаси, огънят овладява метала, като го разтопява, а металът овладява дървото, като го нарязва.
  3. Кръговрат на отслабване: Той описва естествения процес на намаляване на заряда, при който една стихия отслабва, за да произведе друга. Например дървото отслабва себе си, за да произведе огън, огънят отслабва към земята, земята към метала, металът към водата и водата към дървото.



Чрез физическото проявление на петте стихии, от които е  изградено тялото, както и цялата среда около нас, ние разбираме как те ни влияят и какво е съотношението в нашата рождена карта. Така научаваме повече за връзката си с членовете на семейството и защо е такава, как да управляваме процеса, ако някои от тях са много изтощаващи, взискателни или не толкова положителни с нас. А също и кой ни подкрепя и на какво се дължи желанието да сме в тяхната компания.

В Ба дзъ картата ви е посочена вашата лична стихия, кое е присъщо за нея, дали е силна, или слаба, и как това е приложимо в живота ви.

Силата и слабостите на стихиите

Когато говорим за лична стихия вода, знаем, че силата є е през зимата, а особеностите є са, че е свободна, постоянно тече, посоката є е надолу, има опасност да прелее – или често да прекали.

По същия начин може да видим, че стихията дърво е силна предимно през пролетта заради растежа си, посоката е нагоре и се отличава с голяма издръжливост.

Стихията огън пък е в силата си през лятото и тъй като излъчва във всички посоки, присъщо є е да е сияйна, гореща и често неуправляема.

Металът дължи своята сила на есента, пробива навътре, остър е и указва посоката. За съжаление, може да бъде смъртоносен в пряк или преносен смисъл и не познава мощта си.

И не на последно място е стихията земя, която е силна винаги в промеждутъка между два сезона, има свойствата да привлича и дава, грижовна и защитаваща.

Как разбираме дали стихията ни е силна, или слаба, зависи от стихиите на заобикалящата ни среда и циклите помежду им. С други думи, родителите, децата ви и вашият любим изиграват тази роля. Не можем да кажем, че да си силна стихия, е предимство и обратното, слаба – е недостатък. Обикновено на слабите стихии нещата в живота им се получават с лекота, всичко се привлича и идва към тях (понякога добро, понякога не) така, както черната дупка увлича материя. Силните стихии имат способността да сбъдват, но заради тласкащата сила на заряда си понякога отблъскват хора, случки и възможности надалеч от тях.

Балансираната диаграма Ба дзъ показва съзвучие между петте стихии, отразявайки добре оформена личност и жизнен път. Липсата на равновесие предполага области, в които човек може да се изправи пред предизвикателства или да притежава скрити способности. Правейки разбор на тези стихии, хората могат да определят силните и слабите си страни, както и да потърсят решение за постигане на равновесие на стихиите.

Къде можем да прилагаме Ба дзъ

  1. Планиране на живота: Чрез разбиране на нечия диаграма Ба дзъ хората могат да планират живота си по-добре, като вземат осведомени решения относно работата, взаимоотношенията и личностното развитие, вложения, лично здраве и осигуряване.
  2. Динамика на взаимоотношенията: Ба дзъ дава представа за съвместимостта с другите, като помага за насърчаване на по-добро общуване и разбирателство в личните и работните отношения.
  3. Избор на път: Знаейки кои стихии преобладават или липсват, може да насочи хората към поприще, където е най-вероятно да успеят и да намерят цялостен успех и претворяване на възможностите си.
  4. Здраве и благополучие: Стихиите също се отнасят до различните страни на здравето, като предлагат насоки как да поддържате телесно и душевно равновесие. Показват къде да вложите време, средства и умения за благоденствие и себеосъществяване.

Да отключим загадките

Ба дзъ ни помага да отключим загадките на нашия живот, като ни насочва към по-осъзнато и пълноценно съществуване. Това е дълбоко средство за себеоткриване и личностно израстване. Като разберем нашия енергиен план, можем да се насочим по-успешно в жизнения си път. Ба дзъ ни позволява да живеем по-съзнателно и в равновесие с естествените ритми на Вселената.


Ваджра Боди Рукмини е духовното име на Румяна Стоянова. Години наред тя търси отговора на въпроса „Кой съм аз?“, докато през 2012 г. не среща своя учител, който є става коренен гуру – Ваджра Гуру Йоги Тан. Той я учи, по думите є, „на неща, които надхвърлят всичко, което смятах за основа и смисъл на живота“.

Рукмини завършва програмата за лидери и обучители CIAE COACH на Ваджра Гуру Йоги Тан в Малайзия, после обучение по Ба дзъ при учителя Ваджра Ната и решава да остави зад гърба си 30-годишна кариера в бизнеса, за да се посвети на това да помага на хората. Днес е частен консултант, много от нейните клиенти вече са є приятели.
Телефон: 0897 899 893

Как се роди вярата в Ба дзъ равновесието?

Гостуването  на учителя ми по Ба дзъ – Ваджра Ната, в България съвпадна с рождения ден на големия ми син Аристотелис. Той беше увесил нос, тъй като 6 месеца си търсеше работа. Реших да го разведря и да му подаря консултация при учителя. Той я направи без мое присъствие, но ми показа своите Ба дзъ схеми. Веднага видях, че има нужда от уравновесяване – имаше звездите на „Агресивния меч“ и „Пътуващия кон“. Това означава дух на революционер, шанс нямаше да го вземат от раз.

Изчислих формулата за постигане на равновесие на стихиите и я претворих в красива пирамида, която поставих до леглото му. Няколко дена по-късно Аристотелис ми каза: „Мамо, познай! Поканиха ме на четири интервюта“. След още един ден го поканиха на още две. Получи три предложения за работа, от които той си избра своето!

Статията е публикувана в Списание 8, бр.9/2024
Когато невъзможното стане възможно Светът в теб

Когато невъзможното стане възможно

Кастанеда: Нямаш никакво време и въпреки това си заобиколен от вечността

Върни се при себе си и лети свободна Светът в теб

Върни се при себе си и лети свободна

Раняващите преживявания се „втелесяват“ в нас и за да отслабнем, трябва да кажем сбогом първо на тях, убедена е Мирослава Велева – Радкова

Силните хора не са за обичане Светът в теб

Силните хора не са за обичане

Те не се страхуват от болката, преживели са войната в сърцата си и са се научили да превръщат раните в мъдрост

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение Светът в теб

Пътят към освобождаване от вината: признание, изкупление и облекчение

Юнгианският тълкувател Джеймс Холис за страховете и неспособността ни да си признаваме грешките си

Чудесата на лечителката Естер Браво Светът в теб

Чудесата на лечителката Естер Браво

С голи ръце тя прониква в тялото на болния, цери нелечими болести, строи църква след църква и връща вярата на хората в Бог

Най-силната молитва Светът в теб

Най-силната молитва

Бог винаги те чува...

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност Светът в теб

Да си необвързан все по-често става въпрос на личен избор и не говори за непълноценност

Домакинствата по света, състоящи се от един човек, се увеличават

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре Светът в теб

Страданието е добър учител – за да се роди новото аз, старото трябва да умре

Дж. Парис: На самото дъно живее един единствен страх – смъртта. Радвам се да се запознаем...

Който иска да научи истината - да слуша дърветата Светът в теб

Който иска да научи истината - да слуша дърветата

Х. Хесе: Вярвам, че какъвто и добър или лош късмет да ни сполети, винаги можем да му дадем смисъл и да го превърнем в нещо ценно

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство Светът в теб

7 особености на зрялата личност, които говорят за трудно детство

Прекомерната бдителност и суровата самокритика са сред скритите белези от детските години

Срамно ли е да се моли за помощ? Светът в теб

Срамно ли е да се моли за помощ?

Какво ни спира да покажем, че не можем да поемем повече, отколкото носим в момента

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват Светът в теб

Правилата не могат да донесат свобода - те имат властта само да обвиняват

Уилям Пол Йънг : Всеки път, когато простите, вселената се променя

9 фрази, използвани само от интровертите Светът в теб

9 фрази, използвани само от интровертите

Те ни ви пренебрегват, нито са нелюбезни, просто така оцеляват

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов! Светът в теб

На днешния ден преди 160 години е роден Учителя Петър Дънов!

Нека си припомним зрънце от мъдростта, която той остави на Земята за нас