Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането
След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Снимка: wikimedia.org
Изследователи откриха, че след 7 дни ядене на храна с високо съдържание на мазнини и захар, доброволците в експеримента (на 20 г.) са се представили на тестовете за памет по-зле и освен това в момента, в който приключвали с храненето, отново били готови за още от същото.
Учените предполагат, че хипокампусът обикновено блокира или отслабва спомените за храната, когато сме сити, така че гледането на една торта не залива ума ни със спомени колко вкусна е тя. Когато обаче хипокампусът функционира по-малко ефективно, лигите ни потичат и получаваме неконтролируем поток от спомени за вкуснотии и това прави в очите ни храната да изглежда хипер привлекателна.
За експеримента с вредната храна били наети 110 слабички и здрави студенти на възраст от 20 до 23 години, които досега са се хранили общо взето рационално. Половината били разпределени на случаен принцип в контролна група, която си хапвала нормална храна в продължение на седмица. Другата половина била подложена на угояване с високоенергийни и вредни вкусотии – белгийски вафли на корем и фаст фуд.
В началото и в края на седмицата студентите се хранели в лабораторията. Преди и след хранене те попълвали тестове за словесна памет и оценявали храни с високо съдържание на захар според това колко силно им се иска да ги похапнат. Накрая трябвало да оценят храните, които са яли.
„Колкото по-голямо е желанието за вкусна храна при ситите, тъпкали белгийски вафли, толкова по-лоши са резултатите на тези хора на теста за хипокампусната функция“, казва Стивънсън.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета