Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета
Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?
снимка: iStock
Един от дефицитите, който може да попречи на отслабването, е този на желязо. Причината за това е, че много протеини и ензими се нуждаят от желязо, за да функционират. Един от тях се нарича цитохром. Той е необходим за т.нар окислително фосфорилиране - основен път за производство на енергия в тялото. Ако ние се изпречваме на този път, ще имаме трудности в метаболизирането на енергия, което ще ни попречи да отслабваме.
Проучване на Отделението по вътрешна медицина в Университетска болница Абант Иззет Байсал, Болу в Турция, открива, че лечението на анемия с дефицит на желязо предизвиква загуба на тегло и подобрява метаболитните параметри. Загубата на тегло е постигната без промени в храненето, единствено чрез лечение на дефицита.
Какви са симптомите на дефицит на желязо ?
Интересни, но сигурни признаци за твърде нисък феритин са силно желание да смучем лед или пък подритване по време на сън, известно като Синдром на неспокойните крака. Други признаци могат да бъдат необяснима умора, виене на свят, хронично главоболие, шум в ушите.
Какво изследване да направим, за да разберем дали имаме дефицит на желязо?
Нужно е изследване на феритин - протеина, отговорен за запаса на желязо. Тестът за феритин не е нищо повече от обикновен кръвен тест, но е важно да разбираме добре резултата. Повечето лабораторни норми сочат от 15 до 200 ug/L, което е доста абсурдно. Оптималните нива са от поне 70 до дори 500 ug/L в някои случаи.
Нивата на желязо могат да бъдат значително ниски при жени, заради месечния цикъл и бременност и раждане. При мъже причинители на нисък феритин са обикновено кървящи хемороиди или дефицит от храна в по-редки случаи.
Кои храни всъщност ни доставят усвоимо желязо ?
Формите на желязо са две:
- хемово желязо, намиращо се в животинските храни (над 45% от желязото в червеното месо е хемово)
- нехемово желязо, намиращо се в растителните храни. Нехемовото желязо е значително по-малко бионалично и липсата на животински продукти в храненето е сигурен начин за постигане на дефицит на желязо.
Много от растителните храни са известни като източници на желязо, но не бива да пренебрегваме факта, че те съдържат и антинутриенти, които всъщност попречват на усвояването на желязото от човешкия организъм. Това са например танините, които се намират в чай, шоколад, горски плодове, ядки, семена и др.
Друг такъв инхибитор са оксалатите, които са например в спанак, киви и др. Поради тази причина желязото в спанака може да е усвоимо, когато той е сготвен, което унищожава оксалатите в него, но пък в сурова форма е напълно неспособен да ни достави каквото и да е желязо.
Заключението е, че червеното месо е наистина най-добрият източник на усвоима форма на желязо за човека. Причината, поради която червеното месо е толкова подходящ източник на желязо, е, че в състава му е протеинът миоглобин, който съдържа желязо и е отговорен за транспортирането на кислород до мускулите. Миоглобинът е и причината за цвета на месото. Много хора мислят, че червеният цвят на „кървавите“ пържоли е кръв, докато той всъщност показва наличието на протеина миоглобин. Колкото по-тъмно е месото, толкова по-богато на миоглобин е то. Досещате се, че в пилешкото например почти няма такъв протеин, следователно няма и източник на желязо.
Суплементиране с добавки
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Инстаграм: @jannyniwayan
Fb група
Още по темата:
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива
Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването
За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.
Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри