Подкрепете ни!




Храна за щастие2 август 2021

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org

Начинът за приготвяне на храна - кимчи, е разработен за първи път като средство за консервиране на зеленчуци, за време, когато не могат да се отглеждат пресни. Но при процеса на ферментация, случващ се в това традиционно корейско ястие, се получила вкусна и полезна храна за здравето, която се хапва с удоволствие през всички сезони. 

Обикновено се прави с китайско зеле и подправки като захар, сол, чесън, лук, джинджифил и люти чушки. Но могат да се ползват всякакви други зеленчуци - репички, целина, морков, краставица, патладжан, тиквичка, спанак, лук, цвекло и бамбукови издънки.
Кимчи може да се яде и в пресен вид, но след ферментация (от няколко дни до няколко седмици) e с повече ползи за здравето. Ето 9 причини, за да включите тази суперхрана в менюто си:

1. Богатство на хранителни вещества
Кимчи е пълен с хранителни вещества благодарение на зеленчуците, които се използват за направата му, като в същото време е с ниско съдържание на калории. Една чаша (150 грама) порция кимчи е само 23 калории, но осигурява около 19% от необходимата ни дневна доза от витамин В6, 22% - от витамин С и 55% - от витамин К, заедно със значителни количества фолат, желязо, ниацин и рибофлавин.

2. Естествен пробиотик
Процесът на ферментация, използван при кимчи, го прави естествен пробиотик. Процесът на лакто-ферментация, протичащ при заготовката на кимчи, се случва с помощта на бактерията Lactobacillus, отговорна за разграждането на захарите до млечна киселина, придавайки на кимчи характерната киселинност.
Като пробиотик, Lactobacillus може да има няколко ползи за здравето - от предотвратяване и облекчаване на диария до подобряване на симптомите на синдрома на раздразненото черво и понижаване на нивата на холестерола.

3. Засилва имунната система
Бактерията Lactobacillus в кимчи е полезна за укрепване на имунната ви система. Проучване върху животни установило, че мишки, инжектирани с щама Lactobacillus plantarum, често срещан във ферментиралите храни - показват по-ниски нива на възпалителния маркер TNF алфа. Повишени нива от него се откриват обикновено по време на болест, ниските му стойности сочат, че имунната система работи ефективно.

4. Облекчава възпалителни процеси
Активните съединения и пробиотиците, открити във ферментирали храни като кимчи, могат да помогнат в борбата с възпалението. Проучване върху мишки установило, че HDMPPA, едно от основните съединения в кимчи, потиска възпалението в кръвоносните съдове, подобрявайки здравето им. 

5. Забавя процесите на стареене
Възпалението, особено хроничното възпаление, ускорява процеса на стареене. Кимчи допринася за удължаването на клетъчния живот, като забавя този процес. Изследователите установяват, че човешките клетки, третирани с кимчи, показват повишена жизнеспособност, по-дълъг живот, независимо от тяхната възраст.

6. Може да предотврати гъбични инфекции
Пробиотиците и полезните бактерии в кимчи могат да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции. Гъбичните инфекции се причиняват, когато гъбичките Candida, които обикновено са безвредни, се размножават във влагалището. Проучвания сочат, че някои щамове на Lactobacillus могат да се борят с тази гъбичка. 

7. Помага за отслабване
Кимчи е включено в много диетични режими не само защото е с ниско съдържание на калории. Проучване, включващо хора с наднормено тегло, установило, че яденето на пресни и ферментирали кимчи помага за намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ), телесните мазнини и понижаване на нивото на кръвната захар. Високото съдържание на фибри в тази храна също оказва своето ползотворно въздействие.

8. Поддържа сърцето здраво
Кимчи може да намали риска от сърдечни заболявания, като ограничи натрупването на мазнини в кръвоносните съдове и черния дроб. Опити с мишки, нарочно угоявани с вредни храни, качващи холестерола, при получаване на екстракт от кимчи имали по-ниски нива на мазнини в кръвта и черния дроб.

9. Лесно можете да си го направите сами
Кимчи изненадващо лесно може да се направи у дома. Всичко, от което се нуждаете са няколко зеленчука, малко време и малко място за съхранение на кимчи за няколко дни, докато ферментира.

Вижте рецептата тук

Още по темата:

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината Храна за щастие

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината

Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно Храна за щастие

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим Храна за щастие

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим

JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна Храна за щастие

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна

Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци? Храна за щастие

Пресни или замразени зеленчуци?

Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества! Храна за щастие

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!

Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри