Подкрепете ни!




Как да преминете към осъзнато хранене

6 прости, но ефективни съвета


снимка: iStock
снимка: iStock
Днес всички говорят за осъзнато хранене, за задълбочено, внимателно преосмисляне на връзката ви с храната. Ето 6 простички, но ефективни съвета как да се премине към осъзнато хранене, които дава сайтът Lifehacker. Ако слушате тялото си, ще се храните наистина само когато се чувствате гладни. Няма да ви се налага да го правите по график, за компания или за облекчаване на стреса.

Според Джоузеф Б. Нелсън, осъзнатото хранене е изкуството на присъствието, докато ядете. Ако го усвоите - по-добре усещате текстурата и вкуса на продуктите. Може храненето да отнеме повече време, но удоволствието от всяко парче вкусна храна ще се увеличи. И много скоро ще започнете да забелязвате как храната влияе на настроението и самосъзнанието.

В глобален мащаб осъзнатото хранене е устойчиво хранене. Когато купувате само храни, които определено искате и можете да ядете, а не тези, които могат да запълнят празнотата в хладилника. Благодарение на този подход развалена храна и опаковки от нея няма да се озоват в контейнерите за боклук.

Едва ли е възможно да си кажете: „Това е, от понеделник преминавам към осъзнато хранене!“ - и да промените живота си с едно щракване на пръстите. Но ако преминете към това постепенно, стъпка по стъпка, тогава е напълно възможно да преразгледате хранителните си навици.

1. Слушайте себе си

Всички наши чувства и емоции - страх, безпокойство, дори влюбване или щастие - се изразяват чрез телесни усещания. Но обикновено не им обръщаме внимание, тъй като сме потопени в дела и мисли. За да разберете истинските си чувства, опитайте се да седнете на тихо място, да затворете очи и да се концентрирате върху тялото си. След няколко минути ще можете да разберете точно дали се чувствате гладни и ако да - колко. Не е необичайно хората да бъркат глада с други усещания, като жажда, страх или тревога. Ако се вслушвате по-често, това ще се превърне в навик и ще можете бързо и точно да определите емоциите си.

2. Направете почивка преди хранене

Често избираме храна по навик или копираме предпочитанията на хората, с които се храним. Потребителите на социалните медии дори „копират“ хранителните навици на приятелите си в социалните мрежи. Това е несъзнателно поведение, което ни лишава от възможността за избор. Ако искате да преминете към осъзнато хранене, опитайте да разглеждате храните или ястията пред вас за няколко минути преди всяко хранене, за да разберете какво точно ви се хапва или пийва тук и сега. Помислете и какво количество ще ви е достатъчно. Но не разделяйте продуктите на „лоши" и „добри". Дори да изберете нездравословна храна - това е вашият избор в този момент. Не се самобичувайте. С течение на времето нездравословните храни в менюто ви ще бъдат все по-малко.

3. Не се презапасявайте 

Сирена на разпродажба, евтини колбаси, нарязани на тънко или примамливи банани на входа на супермаркета са това, което много хора купуват с удоволствие, но едва ли изяждат до трошичка.
Всяка година в света се изхвърлят над 930 милиона тона храна. 61% от тях попадат на сметища от нашите кофи за боклук, 26% - от ресторанти и кафенета, 13% - от супермаркети и пазари. Експерти от Програмата на ООН за околната среда (UNEP) са изчислили, че изхвърлените продукти са причината за 8-10% от общите парникови газове. По този начин всяко допълнително сирене, колбас или банан е пряка заплаха както за околната среда, така и за вашия бюджет (а и за фигурата ви).

4. Опитайте се да се храните по-бавно

Опитайте се да усетите температурата, текстурата, вкуса на всяка хапка, която влиза в устата ви. Съсредоточете се върху чувствата си: коя храна е по-приятна, кой продукт доставя повече удоволствие. В изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, се посочва, че хората, които се хранят бавно и внимателно, консумират по-малко храна, особено по време на късните хранения. Това означава, че нищо допълнително няма да влезе в тялото.

5. Яжте до насита, но не преяждайте

Докато ядете, периодично се вслушвайте в себе си. Спрете, когато разберете, че вече не сте гладни. Дори и да е останало нещо в чинията, не е необходимо да я изблизвате. Може би като дете родителите ви са ви казвали, че трябва да ставате от масата само когато чинията ви е празна. Но всъщност няма нищо ужасно или срамно в това да не си доядете всичко. Останалото може да хапнете при следващото хранене или на другия ден.

6. Не яжте насила

13:00. Време за обяд е - но изобщо не ви се иска да се храните? Или будилникът звъни в 6:00 - тялото ви все още спи и дори самата гледка на прясна храна предизвиква леко гадене.

Случва се и това: хапналите сте порция борш, а също и планираните кюфтета. Вкусни са, пресни, но точно сега не ги искате. Друг пример: току-що сте хапнали, но сега колега ви вика в стола да му направите компания. Нямате нищо против да излизате да общувате, но отказвате, защото отново ще трябва да сдъвчете нещо. И накрая, може да сте наистина гладни и дори да има храна в хладилника. Но не точно тази, която ви се хапва в момента.

Струва ли си да се насилвате да ядете в такива ситуации? Експертите по осъзнато хранене биха казали не. По-добре е да изчакате, докато наистина огладнеете. И ако не харесвате готвена храна, отидете в кафене или поръчайте доставка. Вкусните и желани ястия ще ви заситят и ще ви доставят радост, за разлика от скучната паста от завчера.

Още по темата:

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация