Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

снимка: iStock
Изследването анализира влиянието на енергийно ограничените диети, допълнени с калифорнийски бадеми, спрямо богатите на въглехидрати закуски. И двете диети довели до значително намаляване на телесното тегло, като участниците свалили приблизително 7 килограма. Д-р Шарая Картър, изследовател в UniSA твърди, че ядките, както и бадемите, са страхотна закуска. Те са с високо съдържание на протеини, фибри и са пълни с витамини и минерали, но имат и високо съдържание на мазнини, което кара хората да си мислят, че са причина за повишаване на телесното тегло.
Ключът тук е видът мазнина в бадемите. Те са богати на ненаситени мазнини, често наричани „здравословни мазнини“. Консумирането им води до подобряване на нивата на холестерола в кръвта, намаляване на възпалението и допринася за цялостното здраве на сърцето. Така че стигмата около ядките и наддаването на тегло може би съвсем скоро ще бъде оборена от науката окончателно.
В своето проучване изследователите сравняват ефектите от диета с добавка на бадеми с диета без ядки, за да установят каквото и да е влияние върху теглото и кардиометаболичните резултати. И двете диети дали забележителни резултати, с приблизително 9,3% намаление на телесното тегло в хода на изпитването.
Диетите с добавка на бадеми довели до статистически значими промени в специфични субфракции на липопротеини, известни със своите атерогенни свойства. Това предполага, че бадемите могат да подобряват кардиометаболичното здраве в дългосрочен план и потенциално могат да намалят риска от сърдечни заболявания и свързаните с тях усложнения.
Бадемите създават чувство за ситост за по-дълго време. Когато сте на диета, това ще ви помогне да устоите на висококалоричните изкушения около вас.
Така че следващия път, когато обмисляте лека закуска или искате да подобрите диетата си, не избягвайте бадемите.
Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията?
В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската
Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата
Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва
Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!

„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета