Подкрепете ни!




Пресни или замразени зеленчуци?

Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

снимка: iStock
снимка: iStock
С увеличаването на разходите за живот и храна, много хора пренасочват харчовете си в супермаркета, за да спестят пари, особено когато става въпрос за зеленчуци. Замразените такива често са по-евтиният вариант. Мнозина обаче продължават да твърдят, че пресните са много по-полезни. Но дали е така всъщност? Холи Лардж от Iflscience прави интересен опит за обобщаващо сравнение.

На щанда

Разбира се, че хрупкавите, пресни зеленчуци са вкусни, но нивата на хранителните им вещества може да не са толкова високи, колкото си мислите. Веднага след като бъдат откъснати, те започват да ги губят, защото са отделени от източника си на енергия. В опита си да се запазят живи, клетките в зеленчуците „дишат“ с по-висока скорост, което води до загуба на хранителни вещества. Това може да се случи и чрез окисление, когато зеленчуците са изложени на кислород по време на съхранение и обработка.

Така че прехвалената полезност на пресните зеленчуци зависи от това колко време след откъсването им ги хапвате. Най-природосъобразно е да си ги отглеждате сами и да ги ядене веднага след като сте ги набрали. Ясно е, че в супермаркетите пресните зеленчуци не са съвсем пресни... За да извлечете максимума от тях, те трябва да се престояли на тезгяха не повече от няколко дни. „След като са на четири, пет или седем дни, това е напълно различно уравнение“, казва Джийн Лестър, физиолог на растенията и ръководител на национална програма към Министерството на земеделието на САЩ, пред CNN Health .

Във фризера

Бързото разваляне на пресните зеленчуци е причината, поради която замразяването става широко разпространено и предпочитано. Зарзаватът от фризера е с по-високо съдържание на хранителни вещества, тъй като замразяването настъпва скоро след брането.

Да, съгласяваме се, че замразените зеленчуци са с по-ниско съдържание на витамин С – който има множество полезни функции в тялото. Това е така, защото те се бланшират, процес, който включва бързо попарване на зеленчуци във вряща вода или на пара и след това бързо охлаждане. 

Бланширането помага да се предотврати загубата на вкус и неприятното обезцветяване. Витамин С се разгражда при топлина. Но дали този загуба пък ни е чак толкова важна?

Проучване от 2015 г., изследващо задържането на витамини в осем различни плода и зеленчуци, не открива значителни разлики във витамин С между пресен и замразен спанак, моркови, грах и броколи. Установено е дори, че замразената царевица и зеленият фасул имат по-високи нива на витамин С от пресните си аналози, което авторите приписват на по-бързото разграждане в пресните зеленчуци.

Всеки зеленчук е по-добър от никакъв зеленчук

Според същото изследване, като цяло съдържанието на витамини в замразените зеленчуци е сравнимо – а понякога дори по-високо – от това в пресните. В голямата картина на нещата, обаче, каквито и да било разлики всъщност нямат значение. Никоя храна не е „по-добра“ от другата и всеки зеленчук е по-добър от никакъв зеленчук.

Зеленчуците са пълни с фибри, витамини и минерали. Ползите им са неизброими,  включително по-добро храносмилане, подкрепа за имунната система и повишена енергия. Така че, ако се затруднявате да избирате между прясно и замразено, изберете това, което е най-подходящо за вас – независимо дали изхождате от  финансова гледна точка, от удобство или просто, за да угодите на вкусовите си рецептори.

Още по темата:

Рибеното масло укротява агресията? Храна за щастие

Рибеното масло укротява агресията?

В общности, които ядат повече риба, убийствата са по-малко, сочат изследвания

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската Храна за щастие

Атлантическата диета е може би по-добра от средиземноморската

Те си приличат, но първата е по-простичка – яхнии, супи и варена риба

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата Храна за щастие

Прекаляването със здравословни добавки води към болницата

Внимавайте с куркумата, зеления чай, ашвагандата и Гарциния Камбоджа

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва Храна за щастие

Газираната вода е приятел на диетите, но само с нея не се отслабва

Въглеродният диоксид намалява киселинността на клетките

Българската бактерия Храна за щастие

Българската бактерия

Разказ за супергероя, който завладя Япония

„Жарава“подклажда празничния огън Храна за щастие

„Жарава“подклажда празничния огън

Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря

Коледа е сладост! Храна за щастие

Коледа е сладост!

Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината Храна за щастие

Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината

Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно Храна за щастие

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим Храна за щастие

Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим

JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна Храна за щастие

Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна

Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества! Храна за щастие

Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!

Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло