Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
снимка: iStock
На щанда
Така че прехвалената полезност на пресните зеленчуци зависи от това колко време след откъсването им ги хапвате. Най-природосъобразно е да си ги отглеждате сами и да ги ядене веднага след като сте ги набрали. Ясно е, че в супермаркетите пресните зеленчуци не са съвсем пресни... За да извлечете максимума от тях, те трябва да се престояли на тезгяха не повече от няколко дни. „След като са на четири, пет или седем дни, това е напълно различно уравнение“, казва Джийн Лестър, физиолог на растенията и ръководител на национална програма към Министерството на земеделието на САЩ, пред CNN Health .
Във фризера
Да, съгласяваме се, че замразените зеленчуци са с по-ниско съдържание на витамин С – който има множество полезни функции в тялото. Това е така, защото те се бланшират, процес, който включва бързо попарване на зеленчуци във вряща вода или на пара и след това бързо охлаждане.
Бланширането помага да се предотврати загубата на вкус и неприятното обезцветяване. Витамин С се разгражда при топлина. Но дали този загуба пък ни е чак толкова важна?
Проучване от 2015 г., изследващо задържането на витамини в осем различни плода и зеленчуци, не открива значителни разлики във витамин С между пресен и замразен спанак, моркови, грах и броколи. Установено е дори, че замразената царевица и зеленият фасул имат по-високи нива на витамин С от пресните си аналози, което авторите приписват на по-бързото разграждане в пресните зеленчуци.
Всеки зеленчук е по-добър от никакъв зеленчук
Зеленчуците са пълни с фибри, витамини и минерали. Ползите им са неизброими, включително по-добро храносмилане, подкрепа за имунната система и повишена енергия. Така че, ако се затруднявате да избирате между прясно и замразено, изберете това, което е най-подходящо за вас – независимо дали изхождате от финансова гледна точка, от удобство или просто, за да угодите на вкусовите си рецептори.
Още по темата:
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива
Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването
За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.
Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри
Черният чай намалява риска от диабет
Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект