Подкрепете ни!
Здраве5 януари 2024

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити


Худ. Бомпиани Роберто
Худ. Бомпиани Роберто
Натъпквали ли сте в уста си последното парче пица, въпреки че сте яли достатъчно? Дояждате ли огризките на децата, „защото храна не се изхвърля”, въпреки че вече се чувствате сити?
За да разберем какво се случва, нека разгледаме сигналите за ситост на тялото. Полезно е да знаем как тялото ни казва, че е време да спрем да се храним.

Сигналите за ситост 

Сигналите за ситост на тялото ви се включват, когато мозъкът ви усети, че сте консумирали достатъчно от хранителните вещества, от които се нуждаете. Вашият мозък черпи знаците от източници като:
  • сигнали за разширяване от стомашно-чревния тракт, които му дават информация за обема на храните и напитките, които сте консумирали;
  • „хормоните на ситост“, като холецистокинин (CCK) и пептид YY , които се освобождават в кръвта ви, когато определени хранителни вещества от усвоената храна влязат в контакт с определени части на стомашно-чревния тракт;
  • хранителни вещества от усвоената храна, които преминават в кръвообращението – те могат да подадат сигнал за ситост директно до мозъка;
  • лептин, хормонът, произвеждан основно от мастната тъкан, която съхранява излишните хранителни вещества от храната под формата на мазнини. Колкото повече мазнини поемате, толкова повече лептин освобождава мастната ви тъкан в кръвния поток и толкова повече мозъкът ви усеща, че сте консумирали достатъчно от необходимите хранителни вещества.
Вашият мозък поставя всички тези източници на информация в „алгоритъм за ситост“ и в определен момент ви изпраща сигнал, че е време да спрете да ядете. Това обяснява защо, ако не получите достатъчно от хранителните вещества, от които се нуждаете, може да се почувствате незаситени и да продължите да ядете, дори когато сте сити. Добавете една или две алкохолни питиета към сместа и може да стане още по-лесно да игнорирате сигналите за ситост.

Сигналите за ситост на тялото ви са лесни за игнориране – особено когато сте изкушени от разнообразни и вкусни храни и желанието за хранене е по-скоро социален повик. Алкохолът също ви помага да игнорирате знаците за ситост.

Сред другите фактори е убеждението, че „храна не се хвърля”, „да не стане зян”, рутинни навици за задължителен десерт след вечеря – независимо от това как се чувствате.


Храненето е свързано и с емоциите

Ако някога сте преяждали, докато се чувствате отегчени, уплашени, стресирани, самотни, уморени или виновни, сте открили, че храната може да подобри настроението ви (поне временно). Всъщност е доказано, че някои от хормоните и естествените мозъчни химикали, участващи в сигнализирането за ситост, влияят на настроението. Ако редовно продължавате да ядете, когато сте сити, си струва да проучите възможните основни психологически фактори – депресията, тревожността и стресът.

Не бива да се пренебрегва и наличието на посттравматичното стресово разстройство – и не, не е нужно да сте ветеран от войната, за да имате посттравматично стресово разстройство. Има много житейски събития, които го предизвикват. Хранителните разстройства като хроничното преяждане, компулсивното хранене, булимията, нервозата – също са свързани с игнорирането на сигналите за ситост.

Как да спрете да ядете, когато сте сити

Ако подозирате, че имате психологически причини, които допринасят за хроничното ви преяждане, знайте, че има научно доказани лечения, които могат да помогнат. Има работещи схеми за преодоляване на депресията, тревожността и посттравматичния синдром. Хранителните разстройства могат да бъдат лекувани ефективно с когнитивно-поведенческа терапия.

Ето още няколко стратегии за справяне с компулсивното хранене:
  • Водете дневник за сигналите си за ситост, за да се научите да ги разпознавате. Всеки път, когато се храните, отбележете дали се чувствате сити, ненахранени или преяли. Стремете се към резултат „сити“.
  • Ако разпознаете симптомите на преяждането, отбележете в хранителния си дневник какво усещате като емоция. Чувствате се недостойни? Изпитвате ревност, завист? Раздразнение или гняв? Умора? Или отлагате нещо? Помислете от какво наистина се нуждаете; дайте си повече от това, от което се нуждаете, вместо да запълвате емоционалната празнота с храна.
  • Изберете богата на хранителни вещества диета, която съдържа минимум ултра преработени храни и следете желанието да приемете определени нездравословни храни. Това ще ви помогне да доставяте на организма си хранителните вещества, от които се нуждаете, така че вашите сигнали за ситост да се активират. 
  • Вие решавате колко и каква храна да ви се сервира, така че в чинията ви да се появява само количеството, което смятате, че можете да хапнете и е полезно за вас.
  • Ако мислите, че прекалявате с някои вкусотии – поставете препятствия между себе си и храната. Остатъците могат да бъдат замразени или съхранявани „за после”. Отдалечете се от масата, след като сигналите ви за ситост ви кажат, че е време да спрете.
Източник

Повече по темата прочетете в Списание 8, бр.3/2020 г.

Защо се тъпчем?Още по темата:

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“