Подкрепете ни!
Здраве05 май 2023

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата

Студът е безмилостен учител. Когато се потапяш в него активираш най-дълбоката част на мозъка си.

Леденият човек Вим Хоф: Просто дишай и си върни душата


Да стане рекордьор или да бъде известен - това никога не е било цел за Вим Хоф. На 7-годишна възраст момчето случайно заспива в снега и преживява настъпването на бялата смърт". За щастие е открит навреме и върнат към живота. На 17 години започва интуитивно да се гмурка в студена вода, а по-късно започва съзнателно да експериментира с екстремно излагане на ниски температури и дихателни техники. Носител е на 20 световни рекорда. Работи с учени от цял свят за да популяризира своите способности

През 2007 г. Хоф достига до Еверест само по шорти и обувки, но не изкачва върха заради проблеми със стъпалото. През 2008 г. престоява в съд с ледена вода 1 час, 13 минути и 48 секунди. Подобрява този рекорд няколко пъти. През 2009 г. изкачва връх Килиманджаро за два дни, пак само по шорти.

Вим се е научил да контролира телесната си температура, да потиска инжектирани в тялото му вируси. Учените са изумени от достиженията му. Той описва своите прости и достъпни практики в книгата си „Методът на Вим Хоф“. 
  • Аз не съм гуру и дори не съм измислил тези техники. Излагането на студ и внимателното дишане се практикуват от хиляди години. Не говоря за постиженията си, за да се хваля, а за да ви напомня, че сме способни на много, много.
  • Както се казва: „Независимо дали мислите, че можете да направите нещо, или не можете, и в двата случая сте прави.“ Този цитат често се приписва на американския индустриалец Хенри Форд, който поназнайваше някои неща за силата да убеждаваш, но значението на тези думи е било ясно на умните хора преди хиляди години. Това наистина е „вечната истина". Вашият мироглед играе решаваща роля за вашия успех или провал във всяко начинание и тези техники не са изключение. Аз съм живото доказателство за тяхната ефективност.
  • Най-голямото постижение, което e по силите ви, е спокойствието. Само когато умът ви е спокоен, можете да преминете от външно към вътрешно програмиране. В отсъствието на мисли тази тишина привежда чувствата ви в съответствие с най-вътрешното ви същество, отразявайки истинската ви същност.
  • Материалните неща са външни за нас и нямат нищо общо с душата. Можете да карате само една кола наведнъж и да се намирате само в една стая в този момент. Но ако откриете щастието в себе си, в контрола върху жизнената си сила, ума и съдбата си, нищо друго няма значение.
  • Студът е учител. Той е безмилостен. Когато се потапяш в студа, ти не си на пикник. Не мислиш за ипотеката си, за брекетите на детето си или за развода си - просто оцеляваш. Вие активирате най-дълбоката част на мозъка си. Това, което показвам с помощта на моя метод, надхвърля нашата обусловеност и обичайните неврологични вериги, събуждайки това, което е било дремещо в нас толкова дълго.
  • Можем да спечелим много пари, за да си купим голяма къща или луксозна кола, но не можем да си купим щастие и здраве! Видях твърде много страдания и затова започнах да мисля: какво е душата? Къде е тя? Намерих душата си първо в студа, а после в дъха. В това няма нищо мистично или абстрактно. Това е физика. Вашият дъх е вашата жизнена сила, тук и сега. Нищо не може да бъде по-лесно. Просто дишай и си върни душата.
  • Себелюбието е вътрешна гордост под прожекторите на собствените светлини. Коя е най-добрата версия на теб самия? Придвижете се към това, а не към най-доброто за вашите приятели. Упражнявайте се. Пазете се. Не защитавайте егото си, не, но останете присъстващи, когато се чувствате уплашени, неудобни, смешни. Бъдете спокойни в любовта си към себе си. Това ще ви позволи да виждате другите по-ясно и с повече състрадание. Не се опитвайте да промените другите - променете себе си. Просто мислете за вашия ум и оставете другите да мислят за техния.
  • Имате цялата енергия, от която се нуждаете, за да направите всичко, да преодолеете всяко препятствие или болест в тялото, живота, пътя или съдбата си. Всичко това ни се осигурява по естествен път. Аденозин трифосфат, аеробна дисимилация, митохондриални процеси, цикъл на лимонената киселина - наречете го както искате - просто вземете енергията си. Разполагате с всичко това в количества, които многократно надхвърлят нуждите ви. 
  • Всеки човек може да издържи тридесет секунди студена вода, особено след като е прекарал няколко минути под топла или гореща вода, натрупвайки топлина.
  • Ето какво се случва в тялото ви, когато топлата вода се замени със студена: малките мускули в сърдечно-съдовата система започват да се събуждат. Те се свиват и разширяват, свиват и разширяват и този процес формира мускулния тонус на съдовете по такъв начин, че те да достигнат оптималното си състояние.
Повече за метода и историята на Вим Хоф можете да прочетете в Списание 8, бр.4/2019


Още по темата:

Вторият живот е възможен Здраве

Вторият живот е възможен

Vita Rama прави чудеса с растителен режим, движение и много усмивки

Бодливата тел на нощните терзания Здраве

Бодливата тел на нощните терзания

Защо се събуждаме около 3 сутринта и циклим върху страховете и недостатъците си

Вълните на женствеността Здраве

Вълните на женствеността

Терапевтката Марина Бошева разкрива тайната на женското здраве и благополучие на всички нива

Аутизъм? Не, екранна зависимост! Здраве

Аутизъм? Не, екранна зависимост!

"На всеки 50 деца, водени в Центъра за функционална оценка с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!"- казва д-р Везенков

Shimani облича кожата в сияние и здраве Здраве

Shimani облича кожата в сияние и здраве

Акне коректорът „Пъпкотрепач“ намалява пъпките в ранен стадий само за 24 часа, без да изсушава кожата

Екраните правят децата ни аутисти Здраве

Екраните правят децата ни аутисти

На всеки 50 деца с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!

Защо ягодите не са вкусни Здраве

Защо ягодите не са вкусни

Д-р Меркола изрежда основните причини и съветва да си ги отгледаме сами

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести Здраве

Д-р Джо Диспенза: кръвта на медитиращите е устойчива на болести

Биолози от Калифорнийския университет в Сан Диего му помогнали да демистифицира този процес

Опасна ли е слънцезащитата? Здраве

Опасна ли е слънцезащитата?

Българи откриха как да се пазим от лъчите без вредни съставки, които водят до рак и безплодие

Кислород и водород за по-добър живот Здраве

Кислород и водород за по-добър живот

Само за 30 минути хипербарната кислородна терапия събужда жизнеността на организма

Време е за биорезонансна терапия! Здраве

Време е за биорезонансна терапия!

Пролет е. Идват светли празници. Време е за промяна.

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл Здраве

Наркологичната помощ в България отдавна е изгубила всякакъв здрав смисъл

Пациентите и техните близки се сблъскват с малобройни, преуморени и прегорели служители, опитващи се да оцеляват

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност Здраве

Как да изпитате космическото усещане за безтегловност

Чрез флотацията възстановявате тялото си, успокоявате ума си и постигате пълна хармония със себе си

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система Здраве

Страхът и отвращението засягат храносмилателната система

Реакцията на свиване на стомаха произвежда повече киселина в червата

Време е да подсилите имунитета си! Здраве

Време е да подсилите имунитета си!

„Доктор Биомастер“ е най-големият български вносител и производител на продукти от висококачествени лекарствени гъби