favorites basket
user
Здраве12 октомври 2023

Неочаквана опасност

5 популярни продукта, които могат да навредят на здравето

изображение: iStock
изображение: iStock
Понякога дори не се замисляме за риска, на който излагаме здравето си, пренебрегвайки правилното приготвяне и консумация на вече познатите ни хранителни продукти. Повечето от нас смятат, че знаят кое е добро и кое е лошо, кое е безопасно и кое не. Но може да правим грешни предположения, като се осланяме на уж богатата информация, която имаме за продуктите, които всъщност биха могли да ни разболеят. Сайтът Cracked изброява някои от тях.

Суровото брашно е по-опасно от суровите яйца 

Със сигурност сте чували предупреждението, че суровото бисквитено тесто не трябва да се яде, поради наличието на сурови яйца в него. Докато суровите яйца могат да бъдат източник на салмонела, действителният проблем може да ви изненада. Истинският виновник е суровото брашно, включено в тестото. Този обикновен кухненски продукт понякога може да бъде замърсен с опасни бактерии като E. coli и салмонела. Така че приготвяйте старателно печивата си.

Кубчетата лед могат да бъдат развъдник на болести

Може да откажете съмнително изглеждащо ястие в ресторант, но мислили ли сте някога за кубчетата лед в напитката ви? Машините за лед, особено тези, които не се почистват редовно, могат да се превърнат в развъдник на патогени. Следващият път, когато сте в ресторант, помислите преди да поръчате лед, особено на места, където качеството на водата може да е под стандартите.

Чесънът в мазнина е потенциален източник на ботулизъм

Чесънът често е възхваляван за своите огромни ползи за здравето. Консервирането му в мазнина може да изглежда като опция за дългосрочно съхранение. Тази комбинация обаче може да се превърне в среда за размножаване на бактерията Clostridium botulinum, която причинява ботулизъм, сериозно и потенциално фатално заболяване.

Пакетираната маруля е не по-малко опасна от суровото пиле

Ако имате избор между сурови пилешки гърди и готова салата, кое според вас е по-рисковано? Докато суровото пиле е известно с потенциално бактериално замърсяване, салатите, консумирани сурови, могат да замърсят тялото с паразити като Cryptosporidium, понякога наричан „крипто“.

Червеният боб изисква старателна топлинна обработка

Червеният боб може да изглежда като безобидно бобово растение, но ако го ядете суров е опасно. Съдържа протеин, известен като хемаглутинин или лектин, който може да бъде токсичен, ако продуктът не е минал през топлинна обработка. Само три порции недопечен боб могат да разболеят много човек. Така че, ако обичате фасул, винаги се уверявайте, че е добре сварен преди да го хапнете.

Но няма място за паника. Правилното приготвяне и готвене прави повечето храни напълно безопасни за консумация. Винаги е добра идея да бъдете информирани, така че следващия път, когато боравите или консумирате тези продукти, да го правите с необходимото внимание. 

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.