Подкрепете ни!
Здраве26 януари 2024

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

снимка: iStock
снимка: iStock


Според гръцката митология Зевс наказал Прометей, че дал огън на хората. Той го оковал и поставил орел да пирува с черния му дроб. Всяка вечер черният дроб се възстановявал, след което кръвожадната птица пристигала за своята обичайна порция. Може ли обаче черният дроб наистина да порасне отново?

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в човешкото тяло. Той е необходим за стотици телесни процеси, включително разграждането на токсини като алкохол. Тъй като това е първият орган, който се сблъсква с изпития алкохол, не е изненадващо, че е най-податлив на въздействието му. Въпреки това, други органи, включително мозъка и сърцето, също могат да бъдат увредени от дългосрочна хронична алкохолна злоупотреба.

Като чернодробен специалист всеки ден се срещам с хора с чернодробно заболяване, свързано с алкохола. Това е спектър от заболявания, вариращи от натрупване на мазнини в черния дроб (мастен черен дроб) до образуване на белези (цироза) и обикновено не причинява никакви симптоми до много късните етапи на увреждане.

В началото алкохолът омазнява черния дроб. Тази мазнина причинява възпаление на органа. В отговор той се опитва да се излекува, произвеждайки тъкан като белег. Ако това продължи без контрол, целият черен дроб може да се превърне в мрежа от белези с малки островчета от „добър“ черен дроб между тях – така изглежда цирозата.

В късните стадии на цироза, когато черният дроб не работи, хората могат да пожълтяват (жълтеница), да се подуят с течност и да станат сънливи и объркани. Това е сериозно и може да бъде фатално.

Болшинството от хората, които редовно пият повече от препоръчителната граница ще имат омазнен черен дроб. Препоръчителната граница е от 14 единици алкохол на седмица (около шест халби бира) или около шест средни (175 ml) чаши вино, максимум с 14-процента алкохол. Дългосрочната и тежка употреба на алкохол увеличава риска от развитие на белези и цироза.

Добрите новини

За щастие има добри новини. При хора със затлъстяване на черния дроб, само след две до три седмици отказване от алкохола, черният дроб може да се излекува и изглежда и функционира като нов.

При хора с чернодробно възпаление или леки белези, дори в рамките на седем дни след отказване от алкохола, има забележимо намаляване на чернодробните мазнини, възпаление и белези. Спирането на употребата на алкохол за няколко месеца позволява на черния дроб да се излекува и да се върне към нормалното.

При тежки пиячи с по-тежки белези или чернодробна недостатъчност, отказването от алкохол за няколко години намалява шансовете им за влошаване на чернодробната недостатъчност и смърт. Въпреки това, хората, които пият много, могат да бъдат физически зависими от алкохола и внезапното спиране може да доведе до абстинентен синдром. В леката си форма предизвиква треперене и изпотяване. Но ако е тежко – делириум тременс, може да причини халюцинации, припадъци и дори смърт. Лекарят никога няма да препоръча рязко спиране на пиенето при такива пациенти. Най-вероятно те ще бъдат приети в болнично специализирано заведение и като начало ще им се направи детокс едновременно със съпътстващи вливания на необходими медикаменти за справяне на организма и психиката с абстинентния синдром.

Други бонуси

При отказа от пиенето веднага ще прояви и положителният ефект върху съня, ще се подобри мозъчната функция и ще се нормализира кръвното налягане. Избягването на алкохол за дълги периоди също намалява риска от няколко вида рак (включително черен дроб, панкреас и дебело черво) и риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Само спирането на алкохола не е достатъчно

Алкохолът обаче не е единствената причина за лошо здраве. Отказът от него има много ползи за организма ни, но не е панацея. Трезвостта трябва да се разглежда като част от здравословния начин на живот, заедно с балансирана диета и редовни физически упражнения.

Как да отговорим на въпроса, предизвикан от мита за Прометей? Черният дроб има удивителна сила да се възстановява, след като е бил повреден. Но той не може да израсне отново като нова тъкан, ако вече е имало сериозни белези.

Ако спрете да пиете и имате само омазнен черен дроб, той може бързо да се върне към нормалното. Ако в началото сте имали белези по черния дроб (цироза), спирането на алкохола ще позволи известно заздравяване и подобрена функция, но не може да отмени всички щети, които вече са били нанесени.

Ако искате да се грижите за черния си дроб, пийте умерено и имайте два до три дни без алкохол всяка седмица. По този начин няма да се налага да разчитате на магическата сила на черния дроб за самолечение, за да сте здрави.

Ашвин Дханда, доцент по хепатология, Университет на Плимут, The Conversation

Още по темата:

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици Здраве

Честите тренировки не могат да компенсират нездравословните навици

Финландски университет изследва 11 000 възрастни близнаци в продължение на 45 години

Животът на хипохондриците е по-кратък Здраве

Животът на хипохондриците е по-кратък

Силните безпочвени страхове за здравето съкращават живота средно с 5 години

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт Здраве

В огъня на промяната: От пожарникар… до терапевт

С цветни еликсири и етерични масла Евгения Марценкова ни разкрива как да открием своята „Вътрешна красота“

Козметика за естествена красота Здраве

Козметика за естествена красота

За първи път в света българи прилагат новаторска GANS технология в козметиката, резултатът е впечатляващ

7 мита за лечебните гъби Здраве

7 мита за лечебните гъби

Те предлагат много ползи за здравето, на които всеки може да разчита