Подкрепете ни!
История25 октомври 2022

Преди 60 години Олдъс Хъксли предсказа как ще загине глобалната свобода

5 прозрения на писателя за бъдещето и настоящето на човечеството

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org


В телевизионно интервю с Майк Уолъс, излъчено от ABC през 1958 г., авторът на основополагащата класика "Прекрасният нов свят" (1932 г.) Олдъс Хъксли излага своята доста мрачна визия за бъдещето на човешката раса в едно далновидно и вечно предупреждение към нас да се събудим. След като е преживял кървавите бани на Първата и Втората световна война и е живял в зараждането на студената война, той обсъжда проблемите на свободата и оцеляването в Америка. В интервюто Хъксли прави редица прогнози, които днес, 60 г. по-късно, са по-актуални от всякога.

"Човек, преследван от видение за ад на земята. Изпепеляващ социален критик, г-н Хъксли преди 27 години написа "Прекрасният нов свят" - роман, който предсказва, че един ден целият свят ще живее под ужасяваща диктатура. Днес г-н Хъксли казва, че неговият измислен свят на ужасите вероятно е точно зад ъгъла за всички нас."
                                                                                                                 Майк Уолъс

1. Технологиите, бюрокрацията и телевизията ще бъдат използвани, за да ни поробят
Тъй като технологията става все по-сложна, става необходимо да имаме все по-сложни организации, повече йерархични организации. Все повече хора ще живеят живота си като подчинени в тези йерархични системи, контролирани от бюрокрацията - или бюрокрацията на големия бизнес, или бюрокрацията на голямо правителство.

Хитлер е използвал терор от една страна, груба сила, но също така е използвал много ефикасна форма на пропаганда. Тогава е нямало телевизия, но е имало радио, което се е използвало в пълна степен, за да успее той да наложи волята си на огромна маса от хора. В момента има налични методи, методи, превъзхождащи в някои отношения метода на Хитлер, които могат да се използват в лоша ситуация. 

Това се е случвало отново и отново в историята - с напредъка на технологиите са се променяли социалните условия и изведнъж хората са се озовали в ситуация, която не са предвидили, и са правили всякакви неща, които наистина не са искали да правят. В момента телевизията, мисля, се използва доста безвредно - използва се, за да разсейва всички през цялото време.

2. Рекламата ще заобиколи рационалността и ще завладее ума на децата
От какво зависи една демокрация? Демокрацията зависи от индивидуалния избирател, който прави интелигентен и рационален избор за това, което той смята за свой личен интерес, при всяко дадено обстоятелство.

Това, което правят както търговците, така и пропагандаторите на диктатура, е да се опитат да заобиколят рационалната страна на човека и да се обърнат директно към тези несъзнателни сили под повърхността, така че вие ​​по някакъв начин да се обезсмисли цялата демократична процедура, която се основава на съзнателен избор на рационална основа.

Децата са много по-податливи на внушения от средностатистическия възрастен. Да предположим, че цялата пропаганда е била в ръцете на една или много малко агенции - ще имате изключително мощна сила, която да играе върху тези деца, които в крайна сметка ще пораснат и ще бъдат възрастни съвсем скоро. Мисля, че това не е непосредствена заплаха, но си остава възможна заплаха. Можете да прочетете в търговските дневници най-лиричните разкази за това колко е необходимо да се "облъчат" децата, защото тогава те ще бъдат лоялни купувачи на марката по-късно. И ако го преведем с политически термини - диктаторът казва, че всички те ще бъдат купувачи на идеология, когато пораснат.

3. Възходът на диктатурата, основана на тероризма
Мисля, че този вид диктатура на бъдещето ще бъде много различна от диктатурите, познати от близкото минало. Вижте една друга книга, пророкуваща бъдещето - "1984" на Джордж Оруел. Е, тази книга е написана в разгара на сталинисткия режим и точно след режима на Хитлер, и там той предвижда диктатура, използваща изцяло методите на терора, методите на физическото насилие. Сега мисля, че това, което ще се случи в бъдеще, е, че диктаторите ще открият, както се казва в старата поговорка, че можете да правите всичко с щикове, освен да седите върху тях!

4. Фармакологичната революция ще ни накара да обичаме робството
Тече фармакологична революция. Имаме мощни лекарства, променящи съзнанието, които са почти безплатни. Искам да кажа, че те не са като опиум или като кокаин, които наистина променят състоянието на ума, но оставят ужасни физиологични и морални последствия. Ако искате да запазите властта си за неопределено време, трябва да получите съгласието на управляваните и това може да се постигне отчасти и чрез наркотици, както предвидих в "Прекрасният нов свят", а отчасти чрез новите техники на пропаганда.

Те ще го направят, като заобикалят рационалната страна на човека, обръщайки се към неговото подсъзнание и по-дълбоките му емоции, та дори физиологията му, и така ще го накарат наистина да обича своето робство. Опасността е, че всъщност хората може да са по някакъв начин щастливи при новия режим и ще бъдат щастливи в ситуации, в които не би трябвало да бъдат щастливи.

5. Злите хора ще се възползват от технологиите и правителството, за да получат власт
Уолъс: Разбира се, въпросът, който продължава да се връща в ума ми, е следният: очевидно политиката сама по себе си не е зло, телевизията сама по себе си не е зло, атомната енергия не е зло и въпреки това вие се страхувате те да не бъдат използвани по зловреден начин. Защо не правилните, а грешните хора ще използват тези различни устройства и с грешни мотиви?
Хъксли: Всички те са инструменти за получаване на власт и очевидно страстта към властта е една от най-движещите страсти, които съществуват в човека. Всички демокрации се основават на твърдението, че властта е много опасна и че е изключително важно да не се позволява на нито един човек или една малка група да има твърде много власт за твърде дълго време.
"...в крайна сметка цената на свободата е вечната бдителност."
                                                                                                           Олдъс Хъксли


Източник


Още по темата:

Первитин - дрогата, която стои зад спечелени нацистки битки История

Первитин - дрогата, която стои зад спечелени нацистки битки

Как Германия се опита да произведе свръхвойници, наблъскани с метамфетамин

Защо Мария Кюри е погребана в оловен ковчег История

Защо Мария Кюри е погребана в оловен ковчег

Докъде стига саможертвата на един учен в името на науката

Как двама даскали сътвориха възхитителния Химн на Кирил и Методий История

Как двама даскали сътвориха възхитителния Химн на Кирил и Методий

Михайловски пише стихотворението през 1892 г., Пипков - музиката през 1902 г.

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена История

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена

Епопеята при Дойран - нищо не може да спре безумството на храбрите

Вещицата от Уолстрийт История

Вещицата от Уолстрийт

Най-богатата жена от Позлатената епоха натрупала богатство от над 2 млрд. долара

Фердинанд: Нашето дело е право, велико и свято История

Фердинанд: Нашето дело е право, велико и свято

... Честта и достойнството на България ми наложиха повелителния дълг да повикам под знамената подготвените за отбрана на Отечеството синове

Чудото на свети Великомъченик Георги във Вирит История

Чудото на свети Великомъченик Георги във Вирит

В чест на светия Победоносец Георги, който винаги ни се притичва на помощ против древния губител на човешките души

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани... История

Пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани...

147 години от началото на Априлското въстание

Част от Юда има и в теб, и в мен... История

Част от Юда има и в теб, и в мен...

Готови ли сме за покаяние?

Едно „Може ли да те прегърна?“ разби на пух и прах представите на света за духовен водач История

Едно „Може ли да те прегърна?“ разби на пух и прах представите на света за духовен водач

Извиненията в стил „няма нищо, той така се шегува“ не могат да изтрият потреса

Тайните на Града на Мрака История

Тайните на Града на Мрака

Разрушеният преди 29 години китайски град Коулун все още привлича внимание със своята невероятна история

Българите са духовити и трудолюбиви хора, одарени със светли умствени способности История

Българите са духовити и трудолюбиви хора, одарени със светли умствени способности

Със своя чист ум ние лесно можем да тръгнем по пътя на истинната цивилизация, пише Марин Дринов

Защо празнуваме на 8 март – история и любопитни факти за празника История

Защо празнуваме на 8 март – история и любопитни факти за празника

В началото денят е символ на борбата за равноправие на жените с мъжете

Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те? История

Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?

Шипченската епопея: „Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек”