Подкрепете ни!
История17 май 2024

Безкрайността е окована под формата на граници

Древните гръцки мислители за кармата и прераждането


Худ. Густав Адолф Спангенберг
Худ. Густав Адолф Спангенберг
Ашрами в Европа преди Христа? Гръцки философи учат в Индия? Уроци по медитация в древен Рим? Звучи невероятно, но е исторически достоверно. Александър Велики е имал индийски гуру. Питагор, Емпедокъл и Плотин насърчават своите ученици да медитират. Аполоний Тиански, най-известният западен мъдрец от първи век сл. н. е., посетил Индия и Египет и твърдял, че египетската мъдрост се корени в Индия.

За всичко това разказва в „Изгубените мъдреци: Преоткриване на мистицизма на древногръцките философи“ Линда Джонсън. Книгата й е издадена през 2017 г. с предговор от Екхарт Толе. Джонсън анализира задълбочено класическите източници и намира връзка и прилики между някои от най-великите мислители на древния западен свят и йогите в Индия, включително вярата в кармата и прераждането.
  • Сократ: Ако душата се обърне към себе си, тя ще открие състояние на абсолютна и непроменлива неподвижност. Душата трябва да се освободи от безпокойството, което идва от ума. Тя може да се освободи от жаждата за преходните неща на физическия свят и това може да стане чрез съзерцание на висшия свят, черпейки сила и вдъхновение от него.

 ХермесНеобходимостта управлява света, но справедливостта управлява човека. Звездите и елементите трябва да се подчиняват на законите на природата. Но мъжете и жените имат свободна воля, което означава, че могат да грешат. Кармата, законът на справедливостта, коригира тези грешки.

  • Хермес: Нашият фокус върху дуалността – тъмно и светло, горещо и студено, минало и настояще – ни отвлича от безкрайността и целостта на чистото битие, не ни позволява да се фокусираме върху него. Възникват отделни обекти, течението на времето – ограничения, свързани с числата. Безкрайността е окована под формата на граници. И започваме погрешно да вярваме, че „тук аз свършвам и ти започваш“, докато „всички сме абсолютно Единство“.
Теано, съпруга на Питагор: Вселената съществува чрез баланс, така че ако човек води хармоничен начин на живот, той ще усети положителните отзивчиви течения на вселената, независимо дали в този живот или в следващия.
  • Сократ: Казват, че когато лебедът усети, че наближава смъртният час, той пее по-красиво от всякога в живота си. Някои вярват, че птицата пее в скръб и болка. Но птиците не пеят, когато изпитват болка; те пеят само когато са изпълнени с радост. Лебедът знае, че се връща при Аполон, при бога, на когото е служил вярно през целия си живот, и пее с наслада пред лицето на радостта и щастието, които знае, че го очакват в следващия живот.
Плотин: Има само една върховна реалност. Това „Едно“ е толкова красиво, че нашите ограничени умове дори не могат да се доближат до това да си представят нещо подобно. То не „създава“ вселената. Всъщност то изобщо не извършва никакви действия, е отвъд пространството и времето, действието и бездействието и дори извън концепцията за битие като такова. И въпреки това е източникът на цялата вселена. То е изпълнено с доброта и красота, изпълнено до такава степен, че „разлива” собственото си съвършенство. Божественият ум „изтича“ от него.

  • Хермес: Божественото съзнание разкрива своето величие на душата, което води до просветление. Подобно на добър хирург, който хваща скалпела и инструмента за обгаряне, за да може пациентът да бъде излекуван, Вътрешният дух причинява болка на душата, за да може тя да спре да се тревожи за временните удоволствия и да достигне най-висшата реалност.

Плотин: Светците са толкова изключителни хора в нашите очи, именно защото са се отказали от своята индивидуалност и са предоставили съзнанието си на разположение на универсалния Аз, следователно те действат не само и не толкова от свое име, но от името на цялата реалност.
  • Плотин, „Енеади”: Казват ни да търсим Бог, но не казват как точно. Някои хора вярват, че само със споменаването на божието име ще се спасят и забравят за пречистването на душата. Но без духовна самодисциплина „Бог“ е просто празна дума.
Плутарх: За да видите битката на боговете със собствените си очи, не е нужно да отивате далеч – просто погледнете в собствената си душа.

Още по темата:

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя История

В Хераклея Синтика край Петрич откриха огромна статуя

Според ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински това е една от най-запазените статуи на територията на България и вероятно е на Хермес

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени История

Разкопките на най-старата цивилизация в Европа са спрени

Министерството на културата бави необяснимо разрешенията за продължаване на археологическите дейности в с. Оходен и с. Майор Узуново

Днес е Спасовден История

Днес е Спасовден

Русалките са благосклонни, а от водата извират чудеса на изцеление

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън История

Хенри Форд си купува инвалидна количка само за да е съпричастен с Томас Едисън

Съхранява до края ни дните си епруветка с последния дъх на приятеля си

Напразно питах мълчанието де е гроба му... История

Напразно питах мълчанието де е гроба му...

Иван Вазов: Аз и сега се повръщам неволно към тия спомени за една героическа епоха

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко История

Да се не сравняваме ние с Ботйова, който е от необикновените хора, какъвто България рядко ражда

Захари Стоянов: Той си избрал тоя път, към който го влечало неговото сърце и душа

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир История

Дървета, оцелели след ада в Хирошима, носят послание за мир

Те помнят всичко, което се е случило до момента, и го споделят с нас

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей История

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан е изложен в Националния археологически музей

„За древността на бащината земя и за българските дела“ датира от 1667 г.

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем История

Говорим както мислим, живеем както говорим и пишем

Г. Марков: Българският език продължи да живее с болестите, които го бяха заразили и застрашително да линее

Земя на писмености История

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и кирилицата

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел История

Шотландски скулптор събра стотици издания на „1984“ на Оруел

Хора от цял ​​свят изпратиха личните си копия в Единбург за инсталация, която ще отбележи 75 г. от раждането на шедьовъра

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание