Есенцията на живота
„Есетере” - България, произвежда едни от най-продаваните и най-скъпи етерични масла на лидера в ароматерапията dōTerra. Персоналът е основно роми.

Пламен Николов, генерален директор на „Есетере - България"

НА БАБИТЕ В ЗАДНИЯ ДВОР
Но защо гигантът dōTerra стъпва тук, по-точно в Добрич?
„България е мъничка точка някъде на глобуса, но с уникални природно-климатични дадености“, обяснява оживено Пламен, който 15 г. е живял в Австрия, но избира да се върне в родината си. - „Тук географията, почвата, метеорологията - всичко е прекрасно и дава живот на стотици етеричномаслени култури, от които се извличат масла с отлични качества!“

Според Николов целебни растения със сигурност има и... например в джунглата, но там нямат един друг безценен ресурс, без който нищо не се получава – подготвени кадри. А ние си имаме и технолози, и инженери, които продължават традиции в дестилерията от времето на Бай Ганьо, че и по-назад. „Първата розоварна в България е от 1820 година!“, уточнява Пламен Николов.
В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО
И така Пламен започва да търси екип за начинанието. Залага на хора, на които разчита 200 процента! Учат се в крачка, тъй като нито един от екипа му не се е занимавал с дестилерия. Но това си има своите предимства. Семейните дестилерии наследяват традиции, които често вкарват предприемачите в рамки. А екипажът на Пламен иска да лети. Варненецът е събрал все млади хора, надъхани, изпълнени с енергия и желание да творят, да експериментират, да откриват. За тяхна радост „майката“ dōTerra им гласува пълно доверие и подкрепя младежкия им порив. Резултатите не закъсняват.
„Започнахме на гола поляна, където пасяха крави, а сега има конкурс за имената на улиците в дестилерията...“,

ХУБАВА РАБОТА, АМА...

Друго предизвикателство пред ръководството на „Есетере“ се оказва маслото с ниско качество - когато сред лавандулата има други маслодайни култури. „Немската лайка пуска синьо масло, а магарешкият бoдил – червено. Такова масло отказваме да изкупуваме“, обяснява Николов и допълва, че във фабриката в Добрич има модерна лаборатория, където се прави подробен анализ на маслата и компромиси не се допускат.
С времето повечето фермери осъзнават, че в дългосрочен план, вместо „да гледат в двора на съседа“ и да търсят „келепира“, е по-добре да си направят разчети за цената на суровината, да сключат дългосрочни договори с маслодобивната фирма и да работят честно и чисто.
„Ние спазваме стандартите на пазара и земеделците разбраха, че е по-добре да имат 3-годишен договор, който да им гарантира сигурност и добър доход, отколкото – миналата година с жената на Малдивите, а тази година и до Тутракан не могат да стигнат, защото няма пари.“
Вече стана дума, че скъп капитал (за съжаление - изтичащ) на България са кадърните кадри. Затова неслучайно се оказва, че само на 15 минути от дестилерията в Добрич има фирма, която произвежда дестилационни апарати. „Есетере“ се оборудва с тях, а постепенно и майката dōTerra започва да купува за компаниите си в Кения, на Хаваите, в Албания и Оман. В Кения с български апарати дестилират евкалипт, индрише, чаено дърво и розов пипер. В Албания: безсмъртничето, хвойната, дафинов лист. Като за всяка суровина се произвежда апарат, който върши най-добре работа. Пламен си спомня как счупили няколко машини, за да смелят сандалово дърво, което е много твърдо, а трябвало да стане на прах. И как е трябвало да открият нова технология за дестилиране на масло от смирна, защото тя е „суровина с чувство на хумор“.

Защо ли? „Най-често маслата са леки и се издигат на повърхността. Маслото от смирна обаче се дестилира 120 часа и първо е леко, а после става тежко. Прави си майтап - казва Пламен - това го няма никъде написано, няма учебник „Как да дестилирам смирна“. И ние трябваше да го открием. Нашите хора измислиха каскадни системи и се справиха!“
Именно инженерната и развойната дейност вдъхновяват най-много екипа на „Есетере“. Компанията има опитно поле, на което отглежда различни култури. Маслата от тях се измерват в лаборатория, оборудвана по последния писък на науката. Правят се множество експерименти, за да се открият нови полезни масла или да се овладее дестилационният процес при растения и билки, които не са работени досега - липа, мурсалски чай, смрадлика и невен. „Идеята е да намерим „новата лавандула“. Онова ново нещо, което да даде устойчивост на българското земеделие“, обяснява ни Пламен. Сега от субсидирани култури земеделците изкарвали едва по 100 лв. на дка, докато при силна година от лавандула печалбата достигала 700-800 лв. на декар. Освен това етеричномаслените култури ангажират много хора: фермери, работещите в дестилериите, а след това и в козметиката, ароматерапията – така добавената стойност в държавата е голяма.
ЧУВАЛИ СЪС СЪЛЗИ
Пламен Николов ни повежда към производствените цехове. Минаваме покрай отделителната система от дестилацията на тамяна.
„Това тук, колкото и гадно да изглежда, е много ценно, защото в отпадъка има едни киселини и техните свойства се изследват за оръжие в борбата срещу рака. Няколко изследователски центъра работят активно с тях. Един от бъдещите ни проекти е да организираме екстракцията им, за да ги дадем на производители да ги използват в продукти“,обяснява Пламен.

Впрочем това, че тамянът е изключително полезен, са го знаели далеч в миналото. Тамянът е един от скъпите дарове, които тримата влъхви правят на новородения Иисус заедно със златото и смирната. С него се пречиства пространството и най-големият купувач на масло от тамян е църквата. То е едно от най-важните и най-често използвани масла и в ароматерапията – мощен имуностимулант с антивъзпалително и антитуморно действие.
Пламен Николов ни води в огромен склад, препълнен с чували със сълзи от дървото босвелия - 1 000 000 кг. Когато dōTerra прехвърля производството на масло от тамян в България, страната ни става най-големиятпроизводител в Европа заедно с Великобритания. Маслото от тамян е третото най-продавано масло на dōTerra след лавандулата и лимона. Дървото, от което се събира смолата, е диворастящо и не може да се култивира. Трябва да е поне на 10 години. Събирането на смола се прави с прорези в ствола, под който се слагат легенчета и се пълнят за около седмица. При вандалско експлоатиране съществува опасност дърветата да загинат. Затова dōTerra прави опити да култивира дървета и да въведе контролиран добив там, където има възможност да повлияе. Тамянът идва в България предимно от Сомалия, но също от Етиопия и Судан.
В „Есетере“ първоначално са извличали масло само с един апарат, сега имат 8 и планират да монтират още един. От огромните казани благовонната течност се стича кротко като синджир. Навсякъде лъщи от чистота и ред.
РОМЕ, РОМЕ, ДРУЖЕ МОЙ...
„Отдавна не знам на всички имената, макар и да искам“, казва със съжаление Пламен. Но неговото име го знаят не само работещите, а и техните семейства, и роднините им.
„От работниците, които работят ръчен труд, всички са роми! Отнасяме се към тях като с всеки работник, който е при нас, с всички социални придобивки. И се съобразяваме с техните културни различия – когато например се жени братовчедът, една седмица не ги търсим... На практика успяхме да се абонираме за едно село, което цялото работи при нас“,

ЛЮБОВТА Е ДА ДАВАШ
За 4 години ръководството на „Есетере“ успява да спечели сърцата на мургавите ни съграждани и те, в знак на благодарност, непрекъснато канят своите началници на сватби и кръщенета.
Но социалната активност на дестилерията от Добрич не свършва дотук. За 4 години, откакто съществува, фирмата е вложила около половин милион лева в проекти.
„Две момчета от центъра вече работят при нас, искаме да увлечем и други фирми от Добрич да дадат шанс на тези деца“,казва Пламен.
Проект, в който участва „Есетере“, е „Чудната градина“ - в помощ на хора с умствени дефицити. На тях държавата не им позволява да работят, но една жена от Добрич – Мария, се застъпва за правата им, води дела, печели и им прави оранжерия, където да се чувстват полезни. Там те се трудят с придружител, вместо да стоят като затворници в домовете си, безполезни и ненужни.

Други социални активности на „Есетере“ са: ремонт на базата и ново оборудване в легендарната млечна кухня за детски храни в центъра на Добрич, изграждане на детски площадки, читалище „Рилци“. Работниците на завода доставят храна и инвалидни колички на хора с увреждания от 4 дома в Добрич, като средствата не са от фирмата, а от заплати. Миниджърът, благодарение на когото се случва това, е Сияна. Тя е до Пламен от първия ден на създаването на фирмата. Тя и екипът ù осигуряват контакта със земеделците, с журналистите и с консултантите, които дистрибутират продуктите на dōTerra по света. Оказва се, че дестилерията в България много бързо си е спечелила името на водещ производител от групата на dōTerra, защото кандидатите да я посетят според Сияна буквално се редят на опашка, за да дойдат в България. „Записваме ги за две години напред. Тази година очакваме над 2000 души и въпреки че не сме туристическа агенция, ще трябва да назначим персонал, който да се грижи за тях.“
Друго предизвикателство пред дружеството е производството на розово масло. През май 2020 г. „Есетере“ планира да открие розоварна в с. Шейново до Шипка, за да се включи в розовата кампания и да продължи да разнася славата на България далеч извън пределите ù.

Петък: ще видят ли някои в небето усмивка? Буквално.
Луната, Венера и Сатурн ще изобразят весел емотикон

Местните власти трябва да съгласуват с жителите засяването на облаци
Бившата кандидатка за вицепрезидент на САЩ иска широко обсъждане на всичко, което касае здравето на хората

Върховният съд на Обединеното кралство: Правното определение за жена се основава на биологичния пол
Писателката Дж. К. Роулинг подкрепяше всячески борбата на шотландските жени

Не плачете в самота!
Сълзите действат като социално лепило чрез механизма на съпричастност

Запознайте се с кагу: не лети и има противогаз в човката
Природозащитниците от години се опитват да спасят застрашения вид

Бели щъркели в снега
Българското дружество за защита на птиците ви кани в три гнезда в реално време

Куполни къщи: в лоното на природата
Вече можеш да имаш необикновен дом, който е устойчив, пести пари и можеш да сглобиш сам като детски конструктор

Най-красивото име в света според науката
То е древно, благозвучно и разпознаваемо навсякъде по света

Експедиция в Антарктика доказва на невярващи, че Земята е кръгла
Известен плоскоземец се усъмнява в убежденията си след 24-часовото слънце

Над 40% от американците вярват, че сме живели с динозаврите по едно и също време
Грешната представа е предимно у религиозните хора, атеистите по-често уцелват верния отговор

Бил Гейтс прогнозира двудневна работна седмица до 2035 г., благодарение на AI
Критикуват милиардера за казаното от него в интервюто с Джими Фалън

Хиляди стреснати потребители на социалните мрежи ожалиха мечките в Йелоустоун
Оказа се, че и снимката, и информацията за блокиралите входа на парка гризли са фалшиви