Подкрепете ни!
Списание 8, брой 10/2018 г.

Змията

Между светлината и мрака

доц. д-р Вихра Баева

Мразена и почитана, убивана и обожествявана. От древността до днес няма култура, в която да не откриваме енигматичния и противоречив образ на змията. Мнозина се страхуват от нея, други изпитват отвращение, а трети я почитат като символ на мъдростта и възкресението. Наричат я изкусителка, кръвопийца и отровителка, но още покровителка, стопанка и богиня на плодородието. Според науката тя пази екологичното равновесие, а митологията я поставя на границата между доброто и злото. Какво прави този реален биологичен вид толкова мистичен? Представяме ви разказите на онези, които пазят причудливи истории за страховитото животно и смелчаците, които го отглеждат като домашен любимец. Запознайте се с необикновеното влечуго, което с присъщата си неуловимост се приплъзва по тънкия ръб между митовете и действителността. Открийте на страниците на новия брой на Списание 8 историята на змията – реална и символична. Българи без България

От Станислава Цветкова

Да сънуваш родината, без никога да си я виждал наяве. Такава е историческата съдба на над 300 хиляди бесарабски българи, които ревностно пазят традициите, езика и обичаите ни и се гордеят със своя произход, макар от поколения да живеят извън пределите на страната. Отправихме се 210 години назад във времето и през две държави в трета, за да попеем с българите, останали без своята България. Пренесете се с нас в атмосферата на събора в Украйна, където гайдата извива глас чак до Дунава и отвъд...


Да запознаем нацията с гравитацията

От Рангел Колесин

Знаем, че живеем на планета, която е кръгла, за ужас на тези, които все още поддържат вярата си в плоската Земя. Сред нещата, които доказват този факт, е онази гадина, която ловко измъква от ръцете ни филията и задейства закона на Мърфи като я обърне с намазаното сладко директно на пода. Но какво знаем за силата, успяваща да ни задържи с двата крака стъпили на повърхността? Представяме ви една любопитната теория за гравитацията, която Рангел Колесин разяснява в този брой на Списание 8.


Лечение без ограничение

От Павлина Михайлова

Дълга опашка, куп документи и още толкова изхабени нерви... За съжаление, такава е реалността, когато сe отправяме на преглед при специалист. Но вече всичко това е възможно само с няколко клика. Разберете от Павлина Михайлова как можем да бъдем диагностицирани директно чрез умното устройство, намиращо се в джоба ни. Телефоните днес могат да помогнат в профилактиката като следят за важни жизнени показатели и дори могат да правят рентгенови снимки. Запознайте се телемедицината и първата дигитална болница в света.

Котка в компютъра

От Георги Караманев

Когато говорим за бъдещето, няма как да не споменем компютъра. Роден в идеите на фантастите, за да достигне в миналото размерите на цяла стая, днес се побира в скромна по големина дамска чанта. Но нали не мислите, че историята приключва дотук? Най-известната котка, питомката на Шрьодингер, ще ни поведе напред, към квантовите машини. Какви технически предизвикателства донасят те, какво има по средата между нулата и единицата и как... това може да ни помогне дори да удължим човешкия живот? Попадаме в света, където 1+1 не прави 2, а въображението бледнее пред технологиите, които може би вещае бъдещето.


Призрак зад думите

От Найден Колчев

Заглавията, написани от тях, печелят любовта на мнозина читатели, но техните имена остават в неизвестност. Наричани писатели в сянка или призраци, това са онези словотворци, избрали анонимността пред славата. Мнозина ползват техните услуги – от политици и рок звезди до спортни легенди и дори известни автори като Александър Дюма и Толкин. Кои са тайнствените писатели, които стоят зад някои от най-известните и продавани произведения в света като техни съавтори или автори? Найден Колчев ще ни запознае отблизо с професията гоустрайтър.


Бели нощи

От Александър Иванов

Като сън, в който разперваш ръце и политаш... Такива са въздушните му кадри, в които бляновете сякаш са претворени наяве. Александър Иванов стои зад обектива повече от 40 години и ни пренася сред висините, за да видим красивите гледки на България, видяна от птичи поглед. Последната му изложба „Всичко е светлина“ обаче ни връща на земята с фотографии в монохром, разкриващи тайнствената игра на сенки, при която нищо не е такова, каквото изглежда.


Островът на дърветата

От арх. Станислав Константинов

На ръба на Европа се намира раят и неговото име е Мадейра, поне според арх. Константинов, който ще ни пренесе на брега на Атлантическия океан, за да ни срещне със спиращи дъха природни картини, експлозии от цветове и най-екологичната нация в света. Прочетете историята от първо лице за колоритния остров, пропит с духа и историята на Португалия, ритъма на фадо и страстта, наречена футбол. Отправете се там, където е пролетта няма край.


Изпитание с клечки

От Нели Нановска

Колкото по-различна е културата, толкова по-необичайна е и трапезата – това се отнася с пълна сила за Изтока, привличащ не само с мъдростта и загадъчността си, но и с необичайните вкусове, отражение на местния колорит. Отпътувайте надалеч с искрения разказ на Нели Нановска, която ще ни отведе, не и без доза хумор, на кулинарно приключение в Страната на изгряващото слънце. Разкрийте пълната картина на тази мистична част на света с книгата пътепис „Япония и Филипините. Моето пътешествие на духа“, която можете да поръчате с отстъпка тук!


adidas Runners

Заедно с ултрамаратонеца Калин Стоянов стягаме връзките и хукваме с вятъра. Той е кинезитерапевт и капитан на българския отбор, част от глобалното семейство на аdidas Runners и заразява с вдъхновяващия си пример мнозина, независимо дали са професионални спортисти или любители като нас, да усетят удоволствието от тичането. Всичко започва с първата крачка, преминаваш кризата и след това идва свободата... Запознайте се с обществото на бягащите хора.


Тялото произвежда жива вода

От Албина Фабиани

Възможно ли е мазнините да се окажат полезни? От рубриката „Нова клетка“ този месец разбираме, че мастните клетки в тялото представляват всъщност... биоактивна вода. Тя е биопродукт, произведен вследствие на специфичното изгаряне на мазнините и нейната роля е да спомага за клетъчното дишане, нужно за всички жизнени процеси в организма. Научете повече за живата вода, която подмладява тялото и носи здраве.


Живи светлини

От проф. Златозар Боев

Да си уловим от онези малки паднали звезди, които не сбъдват желания, но омагьосват с танца си летните нощи. Светулките с техните коремчета като крушки обаче не са единствените, които имат възможността да греят. В рубриката „Живият космос“ този месец фауната ще зари дори на метри под морското равнище. Зловещи риби с фенери, плашливи скариди, изпускащи облаци светлина и феерични медузи в синьо настроение. И без акваланг разглеждаме тези странни обитатели благодарение на илюстратора Георги Пчеларов, който се е погрижил да ни ги покаже... в най-хубавата им светлина.


Антигероят

От Иво Владимиров, Българска история

Надали има българин, който да не изпитва чувство на болка, щом се сети за онзи еничарин, почернил съдбите на толкова християни. Образът му е въплъщение на кърджалийството, символ на самото зло. Това е Караибрахим от романа „Време разделно“. Но кой всъщност е първообразът на омразния герой на Антон Дончев? Опознайте безпристрастно историята на една противоречива личност, различна от литературната си версия – истинския Кара Ибрахим.


Подарък

От Николай Теллалов

„Шерше ла фам“ гласи френският израз – „Винаги търси жената“... Запомнили тази стара фраза се потапяме неусетно във фантастичния разказ на Николай Теллалов, където границата между илюзията и реалността е трудно доловима. С изкусния си език той ни отвежда за пореден път из света на въображението, а там лесно ще загубим вяра в усещанията си и без да разберем ще бъдем заблудени. Дали любовта може да сътвори чудо, дори в един свят, роден от алгоритми...

Скоро очаквайте и резултатите от конкурса за фантастичен разказ на Списание 8!

The issue is in the tissue*

The issue is in the tissue*

*Проблемът е в кърпичката
Лечение без ограничение

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние
Тялото произвежда жива вода

Тялото произвежда жива вода

Тя е продукт от разграждането на мазнините. Резултатът е здраве и младост
Там знаят езика на змиите (ВИДЕО)

Там знаят езика на змиите (ВИДЕО)

В с. Добърско героите от темата на броя на Списание 8 "Змията - между светлината и мрака" не се страхуват от опасното влечуго, общуват си с него и дори пророкуват бъдещето
Българи без България

Българи без България

Сънародниците ни в Украйна сънуват родината, която никога не са виждали
Змия пази златното съкровище от Свещари

Змия пази златното съкровище от Свещари

Археологът Диана Гергова разкрива още тайни за ми(с)тичната змия, които ще намерите в новия брой на Списание 8