Подкрепете ни!
Списание 8, брой 5/2016 г.

Списание 8, брой 5/2016 г.

От Георги Караманев

24 май наближава и отново е време да поговорим за българските азбуки. Точно столетие след рождението на големия художник и изследовател проф. Васил Йончев ще ви представим впечатляващите му изследвания на българските писмености, с които той рисува съвсем различна история на азбуките. Според него глаголицата наследява кирилицата, а и двете имат за основа трета българска азбука, чиито следи днес откриваме в Североизточна България. С изследванията си на кирилицата, глаголицата и писмеността от Плиска той рисува една невероятна картина за море от знания, въплътено в буквите, с които продължаваме да пишем. Във водещата тема на броя ще ви разкажем за закомерностите, които професорът извежда, за фигурата модул, по която св. Константин-Кирил Философ изгражда своите букви, въплъщавайки в тях вижданията си за Бога, за човека, за устройството на Вселената. Ще ви представим човека Васил Йончев в спомените на неговия ученик проф. Кирил Гогов. Ще дадем думата и на историците в лицето на проф. Светлина Николова.
Точно преди година – отново в навечерието на деня на славянската писменост, заедно с многобройни наши съмишленици от различни професионални области, свързани с буквите, подехме кампания за популяризиране на българската кирилица. И сега от миналото ще отправим поглед към бъдещето - обявяваме конкурс за шрифт с българска кирилица, като използваме случая да ви припомним за нашите красиви и често подценявани шрифтове.
Като хора, работещи всеки ден с буквите, ще ви признаем: нищо не е по-изразително и мъдро; съдържателно и безпощадно от тях. И не само защото в началото бе Словото, все още словото е онова, което ни изгражда като общества, личности, което дава материален образ на мисълта. 


Будителка и Наставница

От Иво Владимиров, „Българска история"
Свикнали сме да смятаме, че народните будители са все сурови мъже, но има и важни изключения. Анастасия Димитрова създава в Плевен първото светско училище за момичета, много преди движението за равни права на двата пола да добие популярност в Европа. Любимата на ученичките си Наставница със своята ключова роля спомага за развитието на българската просвета, а съдбата ѝ е пример за себеотдаване и благородство.


Да спасим Потопената църква!

От Женя Милчева
Потопената църква „Св. Иван Рилски" в язовир „Жребчево" е позната на всички запалени туристи и любители на фотографията. Живописният храм обаче е в опасност. Ако не бъдат предприети спасителни мерки, съвсем скоро той ще се срути, предупреждава скулпторът Теодор Нанев и предлага конкретни стъпки, които биха могли да съхранят поне временно богатия на история и изключително красив храм. 


Архитектите номади

От Елена Балабанска
В продължение на повече от 3 десетилетия хиляди български строителни специалисти работят зад граница – в Африка и Близкият изток. Резултатът са многобройни – огромни и впечатляващи сгради, създадени от тях, които продължават да се издигат и да бъдат високо ценени от местните хора. Уви - в България днес те са почти непознати. Ще попътуваме заедно до националния театър в Лагос – точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна, до мащабния общински комплекс на Абу Даби, ще видим и почти сюрреалистичния паметник на Георги Димитров в центъра на най-големия град на Бенин.


Да ядеш живи бръмбари... звучи като нещо доста неприятно. Но не е така за хиляди хора по света, които избират като алтернативна форма на лечение поглъщането на специални насекоми. Бръмбарът знахар идва от Амазонка и става все по-популярен по света. Ще ви разкажем невероятните истории на българи, излекували се от тежки болести, пиейки буболечките, ще потърсим обяснение на това дали и как помагат изпусканите от насекомото феромони, ще дадем думата на лекари и ентомолози, за да ни обяснят що за животно е този знахар.
Усмихни се отвътре!

Системата „Лечебно дао" е разработена от световноизвестния дао учител Мантак Чиа. В основата на нейната ефективност в битката срещу стреса и разнообразни болести стои идеята за вътрешната усмивка. От майския брой на Списание 8 ще научите какво представлява тя според майстор Чиа и ще се запознаете с практичните упражнения, предложени от него. Вътрешната усмивка е способна на чудеса!


Целителна енергия

От д-р Олег Ламикин
Ако клетките ни не знаеха как да се справят с неприятелите, животът би бил невъзможен – казва д-р Олег Ламикин. В този брой на Списание 8 добре познатият на читателите ни създател на системата „Жим Лам" представя идеите си за това как да се научим да използваме изцелителната сила, заложена вътре в тялото на всеки от нас.


Чай за готвене

От Илона Аначкова
Финият зелен прах матча, задължителна част от японската чаена церемония, бавно, но убедително си проправя път към домакинствата на запада. Матча става все по-популярен избор сред любителите на здравословното и екзотичното заради полезните си свойства, а и заради възможността не само да се пие, но и... да се яде. Завършваме представянето на чая с изкусителната рецепта на Елена Петрелийска за матча суфле.


Странно стечение

От Далия Ал-Халил
Нещо се случва и изведнъж започваш да си мислиш, че някой се представя за твоите близки. Предметите около теб внезапно ти се струват огромни или пък обратното - много малки. Вярваш, че си станал религиозен водач... Това са само малка част от 8-те много странни синдрома, описани от психолозите. Наистина е трудно да повярва човек колко разнообразни и немислими са някои от състоянията, за които ще стане дума, носещи имена като синдром на Алиса в Страната на чудесата, Йерусалимски синдром, синдром на Стендал.


Фото Раптор

Богдан Боев – познат на любителите на природните снимки като Раптор, е впечатляващ фотограф на дивия свят. Дългогодишният професионален баскетболист от висините на своя внушителен ръст и мъдростта на истински приятел на природата ни показва в невероятни краски животните и ни разказва за своя път към това особено и специално изкуство.


Ще ви разкажем за едно впечатляващо събитие, ...за което не можем да ви разкажем. Лабиринтът на сетивата е нашумяло начинание на границата между играта и представлението, между психологията и театъра. Оказва се, че страната ни е сред водещите, що се отнася до сетивните лабиринти в световен мащаб, а най-новият от тях – „Креаториумът" в НДК, очаква своите авантюристично настроени гости, които в този лабиринт няма да изгубят, а ще намерят себе си. 


Светлините на Чернелка

От Женя Милчева
Провъртеника е древен кладенец, пробиващ 15-метровата скала така, че от долния му край се вижда горният - като далечен небесен пейзаж. Потегляме по уж малката, но сурова и непредвидима река Чернелка, за да намерим Провъртеника, който според легендите е проход между Горната и Долната земя. Сред красивата пролетна природа, интересните легенди и селата с оригинални имена като Горталово и Къртожабене си припомняме, че понякога пътят е по-важен от целта... 


Крони с корони

От Костадин Христов
Не особено познат факт е, че Швеция е първата държава в Европа, създала свои хартиени пари... и първата, в която заради тях се разиграва банкова криза. И ето че в най-новото време скандинавската страна дава пример с изцяло нова серия от банкноти, представящи световноизвестни шведи. Вижте кои са хората на най-новите хартиени крони.
Светлините на Чернелка

Светлините на Чернелка

В търсене на пътя между Долната и Горната земя по приказно красивия каньон на своенравната река