Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2017 г.

Списание 8, брой 9/2017 г.

Вижте темите от новия брой

Перфектни гени

Тема на броя
От Женя Милчева, доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева
Технологията КРИСПЪР дава надежда, че съвсем скоро ще можем да се справяме с генетичните заболявания! И не само: също и да променяме гените на всяко нещо, което има ДНК. Огромният напредък в тази посока е жизненоважна новина за милиони хора по цял свят, които ще могат да се справят с тежки здравословни проблеми. Но и отваря много сериозни въпроси за бъдещето, за етиката в медицината, за това готови ли сме да посрещнем генната революция. Ще ви представим авангардната, но съвсем реална технология, благодарение на която на практика вече е възможно да се „редактира" човешкият геном.
Каква част от болестите са „записани" в нашето ДНК? А можем ли да променим предопределеното ни от биологията, така че да си спестим редица здравословни проблеми? Науката все по-уверено е готова да дава отговори, както ще научите от темата на новия брой. Ще потърсим каква част от болестите са записани в гените и защо е важно да го знаем. Ще се опитаме да дадем отговор и на един още по-ключов въпрос – как бихме могли да променим рисковете, които са записани в нашата ДНК.
Бъдещето вече е тук!


Брус Липтън: Не сме роби на гените!

От Ганета Сагова и Михаела Ценкова
На 21 октомври световноизвестният изследовател идва в София. В навечерието на дългоочакваното му гостуване той даде специално интервю за Списание 8. Защо и как не гените ни, а ние самите контролираме клетките си? Как можем да променим здравето си на клетъчно ниво, работейки само с подсъзнанието си? Възможно ли е благодарение на това знание да заживеем в рай тук, на Земята? Отговорите на Брус Липтън четете само в новия брой на Списание 8!


Ангелска среща

От Ганета Сагова
Още от края на 2013 г. Нирин от град Попово сънува един седнал човек с тъмни дрехи и качулка пред очите. Оттогава той не спира да ѝ се явява, да ѝ изпраща сигнали, да ѝ помага в трудни моменти. И ето че повече от 3 години по-късно един ден тя съвсем случайно вижда по телевизията... същия този човек. Да, оказва се добре познатият на читателите ни лечител и учител Рене Мей. Поредната невероятна история, свързана с него, идва да ни покаже, че магията наистина е жива, а „Рицарят на ангелите" винаги има с какво да ни изненада! 


Старецът и катедралата

От Ивайло Харалампиев, Мадрид
91-годишният Хусто Гайего външно може да не прилича на своя сънародник Дон Кихот, но начинанието, с което се е заел преди повече от половин век, не може да не пробуди такава асоциация. Защото със собствените си ръце, без никакво образование по строителство и архитектура, бавно и упорито той гради своята катедрала в мадридско предградие. Упорито, без да се предава и да бърза, той вече е издигнал монументална сграда, която постепенно се превръща в световноизвестна туристическа забележителност.


Най-мощният глас на планетата

От Ганета Сагова
Смиляна Захариева за кратко изоставя музиката, посвещавайки се на дъщеричката си. И когато все пак се връща към страстта си – народните песни, решава да направи един интересен експеримент. Казвали са ѝ, че гласът ѝ е много, много силен, но едва когато си купува уред за измерване на децибелите, разбира, че всъщност... тя може да пее по-силно от всички записани рекорди!  Певицата, която кандидатства за „Гинес" и е достойна да допълни световноизвестните 101 каба гайди, ви представяме в новия брой на Списание 8. А съвсем скоро ще ви срещнем и лично с нея – на 8 октомври в зала „Люмиер" на поредното издание на „Списание 8 на живо"! 
(Повече информация за събитието – тук.)


Реколта ХХ век

От проф. Златозар Боев
През ХХ век уж отдавна сме опознали планетата... само за да се убедим отново, че винаги има какво ново да научим за нея и обитателите ѝ. Многобройни са видовете, които за първи път виждаме или преоткриваме през изминалото столетие и тях ще ни представи в поредния си увлекателен материал зоологът Златозар Боев с помощта и на прекрасните илюстрации на Георги Пчеларов. Как така един хипопотам, пък макар и джудже, бива забелязан от учените едва в ХХ век и кой е най-малкият бозайник на планетата - с размерите на пчела, ще научите от страниците на септемврийския брой на Списание 8.


Земята не ни стига

От Анета Стефанова
2 август 2017 г., уж ден като другите, но всъщност символична дата, в която повече от всякога беше време да се замислим за отношението си към природата. Защото, според изследванията на световните учени, именно тогава човечеството е усвоило толкова от ресурсите на Земята, колкото тя може да възстанови за 365 дни. Всяка година символичната дата идва все по-рано, суровините на планета и половина вече не са ни достатъчни, а вместо да вземем мерки, продължаваме напред с печалните тенденции и практики.


Проф. Коста Костов: Медицината може да е изкуство или занаят

От Георги Караманев
Проф. Коста Костов е личност извън всякакви клишета. Национален консултант по пневмология, редактор на списание, обединяващо по неповторим начин медицината и културата, почитател на качествения джаз и ценител на изкуството във всичките му жанрове и форми. Който определено има какво да ни каже в едно наистина специално интервю. За свободата да дишаш с пълни гърди в мръсна атмосфера, за мястото на лекаря като лечител, за предизвикателствата на Изтока и Запада днес.


Прародителят на телевизора

От Антон Оруш
Проф. Порфирий Бахметиев – малцина са чували колоритното име, зад което се крие повече от колоритна личност. Роденият в Русия енциклопедист не само е първият професор в България малко след Освобождението, но и с едно от своите проучвания той проправя пътя на технологии, които малко по-късно позволяват да се създаде телевизията. Макар прототипът му да не заработва, той включва много хитроумен подход, който е доразвит от учените след него, а името на професора заслужава да стане по-познато заради златните страници, които той е изписал в историята на българската наука.


Дървото на живота

От Женя Милчева
Този наш герой не е мърдал от бойния си пост почти 17 столетия, с три повече от българската държава. Истинско чудо е, че и днес можем да се докоснем до впечатляващия му образ, макар че трябва да положим сериозни грижи, за да му помогнем да стигне и до следващите поколения. Дъбът от село Гранит, най-старото дърво в България, ни разказва историите, които е събрал под клоните си през последните 1700 години. 


Нони, нони

Някои от най-мощните природни антибиотици приютява в себе си един екзотичен плод, за който е твърде вероятно дори да не сте чували. Нони вирее на тихоокеанските острови и идва оттам при нас със своите почти 200 чудодейни фитовещества. Научете от страниците ни как да го превърнете в съюзник в битката със сезонните настинки на приближаващата есен.


Аюрведа тайните на 108-годишния йога

От Наско Атанасов
Още в един от първите броеве на Списание 8 ви представихме тогава 108-годишния йога Свами Дев Мурти. Няколко месеца по-късно той си отиде от този свят, но ни остави завета си благодарение на познавача на йога Наско Атанасов. Наскоро излезе новото издание на книгата му, събрала мъдростта на Свами. Ще я получат като подарък първите 40 от вас, които си  направят едногодишен абонамент за Списание 8 след 8 септември 2017 г. А в този брой ви представяме 9-те му аюрведа тайни за здраве и дълголетие.


Едно масло – много решения

От Мила Георгиева и доц. Павлина Симеонова
Ментата държи титлата на най-познатото и разпространено есенциално масло в света. И това съвсем не е случайно, а е напълно заслужено, защото, ако я използваме мъдро, тя може да ни помогне срещу безброй здравословни проблеми – като се започне от главоболието и се стигне до стомашните оплаквания и липсата на концентрация.


Супер Любо

Любомир  Сергеев е носител на изключително престижни световни признания, сред които е и наградата, смятана за фотографски оскар. Днес той поделя времето си между собствените си студиа в Бруклин и София, за да създава вълшебни образи. Неговата специалност е рекламната фотография, в която претворява магически светове по уникален естетически издържан начин.


На кафе с краля на гъбите

Супергъбите на Изток са познати от древността като мощно лечебно средство. Днес, благодарение на прекрасната идея на д-р Лим Сиоу Джин, можем да се наслаждаваме на ползите им, докато сутрин получаваме зареждащата доза енергия. Кафето с ганодерма екстракт не само ни дава сили, но и укрепва защитните способности на организма, прочиства тялото от токсините.


Красива като българка

На козметичното поле като че ли властва екзотиката. А понякога е по-мъдро да се довериш на традицията, претворена по модерен начин. Козметичните продукти от серията „ЕкоСпа" включват традиционни български средства за здраве и красота като киселото мляко, розата, билките. Нещо повече, на базата им е създадена цялостна СПА концепция, която обединява миналото и бъдещето в една идеална грижа за душата и тялото.


Неуспешният бунт

От Иво Владимиров, „Българска история"
В края на XVII век Европа кипи. Турската армия е разгромена край Виена, а контранастъплението на Хабсбургската империя дава надежда на народа ни, че ще успее да извоюват дълго чаканата свобода. Българите католици от района край Чипровци се вдигат на бунт и постигат впечатляващи победи, преди да бъдат пометени в гръб от съюзниците на султана и да последва кървава разправа с бунтовниците...


Фигаро тук, Фигаро там

От Емануил Икономов
Инспектор Стрезов отново се завръща у дома си – на страниците на Списание 8. Този път ви очаква загадка, свързана с едно мистериозно убийство в хайлайфа. С култовия литературен герой отиваме на опера в търсене на истината. А вие – ще успеете ли да я откриете?
Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

„Не искам повече да съм Венета“

Да си спомним за Станислав Стратиев

Yesterday вече 52 години

Историята на една легендарна песен и нейния рекорден брой кавъри

Марс среща Венера

Астрономическите явления от 8 септември до 7 октомври

Не затрупвайте децата с играчки!

Изобилието от предмети спъва развитието на малчовците

Реален е само моментът на съзирането

Ако не можеш да кажеш какво е качеството, откъде знаеш какво е то

Борбата е със себе си и победата също

Махатма Мория за контрола, неизживените чувства и волята на духа