Подкрепете ни!




Списание 8, брой 9/2020 г.

Да учим вкъщи

Как да обучаваме децата си, без да ходят на училище - да се доверим ли на онлайн преподаването, или да разгледаме други възможности

Да учим вкъщи

Йоана Стефанова, Найден Колчев, Виолета Василева

Искаме най-доброто за децата си – да са успешни, самостоятелни, богати и щастливи.
Натискаме ги да учат, изискваме от тях постоянно, записваме ги на най-различни извънучебни занимания, прехвърляме върху тях нашите тревоги и неосъществени родителски амбиции. Мечтаем да станат по-добри, по-умни и силни от нас, нали това е смисълът на еволюцията? Пращаме ги в ясла, детска градина, училище, университет, за да се образоват, социализират, за да не бъдат сами.

В училище те прекарват цели 12 години, изпълнени с приключения, но и с плахо взиране в бъдещето. Защото светът отвън ги чака с нетърпение, той е суров и ще смачка неподготвените или тези, които не получат достатъчно помощ от своите родители. Доколко обаче училището, което в своята същност е затворена и консервативна система, с ясни правила и играчи, е способно да ги подготви за това, което идва после?

В дните на карантина правилата се промениха, а играчите опитаха нови роли. Учениците преустановиха своите социални контакти и родителите можеха спокойно да влизат в техните класни стаи. Децата се оказаха затворени по неволя вкъщи и това ще остане в паметта им завинаги.

Други обаче учат от вкъщи по волята на своите родители, които отхвърлят българската образователна система и са на мнение, че домашното образование е най-доброто, което техните деца могат да получат.

В този брой ще отговорим на много въпроси за онлайн и домашното образование. Ще зададем и много нови, на които липсват еднозначни отговори. И може би така и трябва, защото никога нищо не е черно или бяло, и това е един от най-важните уроци, на който трябва да научим нашите наследници.
  • ИЗВЪН МАТРИЦАТА. Домашното образование развива дарби и критично мислене, не травмира „трудните“ деца, пести време, но е нужна саможертва на родителите
  • НЕ СМЕ ПОРЕДНАТА ТУХЛА В СТЕНАТА. Четирите деца на сем. Петкови се обучават у дома. Най-голямата дъщеря е студентка в Китай, по-малката печели музикални конкурси по света, всички са сплотени и щастливи с избора си.
  • ВИРТУАЛНИТЕ КЛАСНИ СТАИ. ВРАТИТЕ ИМ СА ОТВОРЕНИ ЗА ВСИЧКИ. НО КАКВО СЕ ВИЖДА ТАМ? Онлайн образованието доказа, че училището има повече социална, отколкото образователна функция и че класната стая липсва на децата. То принуди учителите да се променят, а родителите - да бъдат активни в образователния процес, както никога досега. То доказа, че в България 38 километра може да са цяла вселена.
  • УЧИТЕЛЯТ МАРТА ДЖАЛЕВА: СТИГА С ТАЗИ АГОНИЯ! Трябват нови учители. По-добре даден предмет да не се учи, отколкото на децата да им преподават хора, които не са в час.
  • ДОМАШНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА ДО 7 ГОДИНИ. Съвети на Любов Миронова към родителите, които искат най-доброто за подрастващите.



Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски“. Не славянски!

Доц. д-р Веселина Вачкова
За всеки българин 24 май е безусловно български празник, ден на българския език, писменост и духовност. Така съвременните българи схващат деня на св. св. Кирил и Методий като „най-българския“ празник – смекчен вариант на мнението на Христо Ботев, изказано още през 80-те години на 19-и век, че 11 май (по стар стил) е „единственият български празник“. Малцина обаче обръщат внимание на подробността, че официалното название на празника  днес е „Ден на българската просвета и култура и славянската писменост“. Тази витиеватост на името не е невинна. Тя изкуствено разделя българската просвета и култура от българския език и книжнина, които се превръщат във фантомна „славянска писменост“. 



Живот без боклуци

Блажка Димитрова е пример как да пазим Земята, като не оставяме отпадъци след себе си

Йоана Стефанова
По статистика само в Европейския съюз всяка година се изхвърлят 88 милиона тона храна, а в океаните плуват над 5 трилиона парченца от пластмасови отпадъци. Държави като Малайзия и Китай вече отказват да  купуват боклуци от други страни и ако продължаваме със същите обороти на безсмислено консуматорство, ще се озовем в свят, пренаситен с отпадъци. Още по-плашеща е мисълта, че всичките вредни емисии, които се отделят от сметищата, в крайна сметка проникват в нас и бавно ни тровят. А е толкова лесно, стига да имаме желание, да променим хода на събитията..



Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни. Той твърди, че в населените места, където не са задължителни, смъртността от COVID-19 е много по-ниска

Мария Русева


Схванат врат? Спите по корем!

Павлин Мирчев, юмейхо терапевт, IV дан, център Natural Body Spirit
Навремето в девическите училища и пансиони дамите са заставяни да спят само по гръб, с ръце, извадени над завивката и поставени встрани до тялото. Имало е отговорници от персонала, които правели проверки и следели указанията да се спазват. Днес всеки спи, както иска. Но дали всяка позиция е добра за здравето?



Убийството на едно море

В Аралско море вече няма риба, няма вода, няма живот. Само трупове на кораби!

Текст и снимки Иван Шишиев
Каракалпакстан е държава в държавата. Намира се на територията на двете пустини Каракум и Къзълкум, между Каспийско и пресъхващото Аралско море и официално е автономна област от Узбекистан...



Русалките дело на анунаките?

Д-р инж. Гинка Стоева
От хилядолетия русалките оживяват в древните легенди, в приказки, филми и стотици произведения на изкуството. Имат много имена: русалки, сирени, морски деви, фараонки, нимфи, ундини… Някои автори ги класифицират, но всички те са с човешки черти в горната половина на тялото и риба от кръста надолу. Живеят в дълбините на водните басейни и изключително рядко се появяват на повърхността или сушата. Вярванията на различните етноси им приписват всевъзможни качества – от дружелюбни, красиви създания, до същества, злокобно предвещаващи гибел.



Всички търсят Шамбала

Мистичната планина и ключът към портите й са двете най-големи неразгадани и до днес загадки на Изтока

Текст и снимки Румяна Николова, Николай Генов
Най-старите данни  за Хималайските земи и Тибет ни ги донася Аполоний Тиански – философ питагореец, връстник на Христос. Той бил така удивен от  видяното там, че възкликнал: „За първи път срещнах по света хора, които знаят всичко“. Може би тези негови думи са разковничето за неугасващия и до днес интерес към този свят. И по-специално към Шамбала и Чантамани.



Патент 060606

Бил Гейтс ще  плаща криптовалута на хора, съгласни да изпълняват нарежданията му и да бъдат контролирани със сензори

Димитър Зидаров

През последните месеци Бил Гейтс бе в центъра на различни конспиративни теории. Разпространяването на COVID-19 и стремежът на милиардера за масова ваксинация накара някои хора да си мислят, че той стои зад всичко. Някои от теориите бяха разгледани в броя ни от май. Този път ще ви разкажем за патента на Microsoft WO2020060606А1, дефиниращ криптосистема, базирана на сензори, които следят различни процеси в човешкото тяло, който също разтревожи обществеността.




Прошката по-трудна от смъртта

Сестра Хелън Прежан обикаля света и се бори срещу смъртното наказание, иска да спечели най-тежката битка – за Светлината в сърцата

Ивайло Харалампиев

През 2000 г. монахинята Прежан пристъпва в мадридската опера „Театро Реал” за премиерата на операта по нейната книга „Осъденият на смърт идва“ (издадена през 1993 г.) Постановката се радва на невероятен успех. Историята на католическата сестра става сценарий и на разтърсващ филм под режисурата на Тим Робинс. Сюзън Сарандън, която се превъплъщава в самата Хелън Прежан, получава наградата „Оскар“ за най-добра женска роля. Но освен големия успех в изкуството 81-годишната Хелън Прежан има изключително важна мисия. Тя пътува по света, за да спре смъртното наказание.




Ще оставиш ли следа?

Вълнуващите кадри на Александра Караджова разказват истории, които оставят трайна диря




Защо се връщаме на Титан

Луната на Сатурн е близнак на Земята отпреди милиарди години. Може да ни даде отговори как  се е зародил животът, а може и да  открием форма на живот

Цветомира Бекриева

Представете си, че сте се озовали на пусто и мъгливо място, обсипано с езера от течност, подобна на бензин, и покрито с ледена обвивка, докъдето ви стига погледът. Не, това не е сюжет на научнофантастичен филм, режисиран от Стенли Кубрик. Подобен екзотичен пейзаж посреща космическата сонда Huygens, която на 14 януари 2005 г. достига повърхността на най-голямата луна на Сатурн - Титан. Освен че каца на това отдалечено космическо тяло, сондата изпраща поредица от изображения. На тях се наблюдават любопитни характеристики на релефа, като речни долини и тъмни дюни. През 2017 г. от Лабораторията по приложна физика към университета „Джон Хопкинс“ предлагат повторно завръщане на луната. Скоро след това мисията, наречена Dragonfly, е одобрена, а стартът й е планиран за април 2026 г.



Изкуството да живееш в момента

Ключът към щастието е смирение: да избереш да обичаш, вместо да си прав; да даваш, дори когато нямаш; да позволиш на живота да си върши работата, вместо да се пречкаш

Мила Бучели

Четете още в броя разказа „Обич" на Спасимир Тренчев, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.