Подкрепете ни!
Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор

Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

снимка: iStock
снимка: iStock


Кето и палео диетите станаха изключително популярни през последните няколко десетилетия, но ново проучване извади наяве новини, които няма да се харесат на природозащитниците. Изследователите сравняват няколко популярни диети за цялостното им хранително качество и за въглеродния отпечатък. Както кето, така и палео диетите имат най-голямо въздействие върху околната среда.  

Проучването оценява резултатите за качество на диетата, получени от над 16 000 възрастни в САЩ чрез Националното проучване на здравето и храненето на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Екипът от университета Тулейн, Луизиана, класифицира хората с 6 различни режима на хранене - ядящи всичко, вегетарианци, прилагащи пескатарска (без месо, но с риба), веганска, кето и палео диети. Разработена е специална система за точкуване, която се опира на федералния индекс за здравословно хранене. Това проучване представлява първото по рода си изследване на въглеродния отпечатък на кето и палео диетите и тяхното сравнение с други обичайни диети сред възрастните в САЩ.

Кето диетите (съкратено от кетогенни) се стремят да тласнат тялото към кетоза – метаболитно състояние, което възниква, когато тялото ви изгаря мазнини за гориво, а не глюкоза – целта е хранене с ниско съдържание на въглехидрати. Обикновено тялото ни използва глюкозата от храната за енергия, но когато въглехидратите му свършат, черният дроб започва да разгражда вместо това запасите от мазнини. Енергията, която получава от този процес, идва от молекули, наречени кетони. 

Кето диетите първоначално са разработени за лечение на деца с епилепсия, но скоро навлязоха в масовите медии, където се превърнаха в популярна опция за отслабване. Поддръжниците на кето могат да се похвалят с редица ползи за здравето, включително загуба на тегло, по-слабо чувство на глад и повишени енергийни нива – но изследователите предупреждават за потенциални опасности. Проблемът е, че досега са изследвани само краткосрочни резултати. Все още не е ясно дали диетата е ефективна в дългосрочен план и дали е безопасна. 

Сега ново изследване от университета Тулейн поля със студен душ феновете на този хранителен режим. Екипът изчисли, че кето диетата генерира почти 2,91 килограма въглероден диоксид за всеки 1000 консумирани калории. Установено е, че палео (съкратено от палеолитна) диета, модифицирана версия на кето диетата, която позволява някои въглехидрати от плодове и зеленчуци, има следващия най-висок въглероден отпечатък, генерирайки 2,6 килограма въглероден диоксид на 1000 калории. 
Диего Роуз, професор и програмен директор по хранене в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн, обяснява: „Подозирахме отрицателните въздействия върху климата, защото те са ориентирани към месото, но никой не беше сравнявал всички тези диети – тъй като те са избрани от лаици, а не от експерти. Предават се от човек на човек, но няма научна обосновка за тях, нито обща рамка, по която да се оценяват вредите и ползите от тях.“
Установено е, че веган диетите имат най-малко въздействие върху климата, тъй като генерират само 0,7 кг въглероден диоксид на 1000 калории – по-малко от една четвърт от въздействието на кето диета. Вегетарианството и пескатарианството са следващите в списъка. Интересното е, че пескатарианските диети имат най-високо цялостно хранително качество и изпреварват както вегетарианските, така и веган режимите.

Режимът „ям всичко“, който „спазват“ около 86 процента от анкетираните, е по средата както по отношение на хранителните качества, така и по отношение на въглеродните емисии. Учените дори направили сложни изчисления какво ще се случи с въглеродните емисии, ако всеядните преминат към вегетарианска, растителна или средиземноморска диета. 

„Изменението на климата е може би един от най-належащите проблеми на нашето време и много хора се интересуват от преминаване към растителна диета“, казва Роуз. „Въз основа на нашите резултати, това би намалило вашия отпечатък и като цяло би било здравословно. Нашето изследване също така показва, че има начин да подобрите здравето и отпечатъка си, без да се отказвате напълно от месото.
Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition .

Още по темата -  в брой 2/2021 г. на Списание 8


Източник

Още по темата:

Индийското орехче крие опасни тайни Храна за щастие

Индийското орехче крие опасни тайни

Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки Храна за щастие

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки

Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция Храна за щастие

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция

Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая Храна за щастие

Късче от рая

Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Реабилитираха и картофите Храна за щастие

Реабилитираха и картофите

Може да ги ядете и да отслабнете

Люто, пиперливо? Български морков. Храна за щастие

Люто, пиперливо? Български морков.

В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете Храна за щастие

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете

Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост Храна за щастие

Храни-наркотици, които водят до зависимост

Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция? Храна за щастие

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?

Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

Витаминна бомба Храна за щастие

Витаминна бомба

Как да си приготвите пастата на Амосов за укрепване на имунитета

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар Храна за щастие

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар

5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена Храна за щастие

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена

На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок? Храна за щастие

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?

Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото

Когато бях малка ме тровеха... Храна за щастие

Когато бях малка ме тровеха...

С мляко, масло, месо и глутен