Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
снимка: iStock
Сочният плод е полезен за здравето на кожата, възстановяването на мускулите, здравето на костите и храносмилането, благодарение на разнообразния си хранителен профил.
Динята (Citrullus lanatus) принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). Противно на погрешното схващане, че тя съдържа само вода и захар, динята всъщност е богат на хранителни вещества плод. В публикация в списанието JBRA Assisted Reproduction от 2023 г. се казва:
„Динята е мощен източник на витамини, минерали и други важни вещества, които могат да допринесат за нейните фармакологични приложения. Витамините, осигурени чрез консумация на диня, включват тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат.
Освен това в състава й влизат жизненоважни електролити, включително калий, магнезий, калций, фосфор и желязо... На каротеноидите, открити в дините, като ликопен и β-каротин, се дължи съответно червеният и оранжевият оттенък на динята. Кукурбитацин, тритерпени, стероли и алкалоиди са биоактивни химикали, открити в динята."
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от други плодове като домати, ягоди и гуава. Тези свойства правят динята ценен терапевтичен съюзник при различни здравословни състояния.
С високото си водно и ниско съдържание на калории, динята е добър избор, ако сте решили да отслабвате, стига да внимавате за общия прием на калории.
Няколко научни разработки, пише Меркола, представиха обосновки, че употребата на диня засища и намалява желанието за употреба на нездравословни храни.
Още по темата:
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива
Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването
За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.
Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри
Черният чай намалява риска от диабет
Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект