Подкрепете ни!




Бащино огнище19 октомври 2023

Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София

На 18 октомври в Националния етнографския музей се проведе откриването на фотоизложбата „Бащино огнище“


Старинни народни песни огласиха Етнографския музей в София
Изложбата е завършек на проекта „Бащино огнище“, подкрепен по програма „Култура“ на Столичната община. Чрез него на страниците на Списание 8 в пет броя бяха показани позабравени български обичаи и обреди, каращи читателя да се завърне към българщината и да подсили връзката със своите корени. Основна част от читателското преживяване са вълнуващите кадри, заснети от фотографа на Списание 8 Добрин Кашавелов. Те вече очакват посетители на изложбените пана в градина „Кристал“, където ще стоят до 30 октомври.



Откриването на фотоизложбата се състоя на 18 октомври 2023 г. в Националния етнографски музей. Екипът представи труда и начинанието си, като събитието обяви и води главният редактор на Списание 8 Ганета Сагова. Какво е вдъхновило невероятните кадри сподели даровитият Добрин Кашавелов, заснел всички снимки, включени в изложбата. За статиите и преживяванията си разказаха авторите на текстовете по проекта, етнолозите, работещи към Института за етнология и фолклористика към БАН: гл. ас. д-р Иглика Мишкова, доц. д-р Вихра Баева, гл. ас. д-р Божидар Първанов, както и Мария Русева, редактор в медията.



Те говориха за запазената в почти непроменен вид от стари времена попрелка (седянка) в пиринското село Брезница – с пъстрите носии на местните жени, веселите истории и ненадминатата шишкава баница.
Доц. д-р Вихра Баева:
Традиционната попрелка (седянка) в пиринското село Брезница е запазена почти непроменена от стари времена, та чак до наши дни – така, както са запазени и пъстрите носии на местните жени. Роднини и близки се събират по домашному, за да се видят, да се повеселят, да попеят старите брезнишки песни и да послушат изкусните майстори на дрънката – древен струнен инструмент от типа на тамбурата, с който епическите певци съпровождали своите изпълнения.



Говориха и за предаването на древните знания от стари на млади в кюстендилското село Раждавица как се месят богородични хлябове – свещенодействие, съчетало в себе си народната обредност с християнската; за обичаите Пеперуда и Герман, които се извършват в крайдунавското с. Горни Вадин като отглас на някогашните обреди; за запазения занаят за писане на великденски яйца във Велинград и потомствената майсторка Даниела Цопанова, която го предава на децата; за вълшебството на Еньовден – най-силния ден от годината, събрал най-магичните обреди и голямата почит към силите на природата.



Гл. ас. д-р Божидар Първанов:
Обичаите Пеперуда и Герман носят в себе си отглас от древни обредни практики. У тях обаче се разкрива един също толкова древен и изначален страх – страхът от опустошителните природни стихии, както и последиците от тях – глад, разруха и други бедствия. Предците ни, както други традиционни общества, са развили система от ритуални действия, включени в календарния празничен цикъл, които целят именно предпазването от непредсказуемите изпитания на природата. Днес тези обреди се изживяват по-скоро като спектакъл, но въпреки това са намерили свое ново предназначение. В наши дни те представляват средство за сплотяване на един постепенно намаляващ колектив, на една малка крайдунавска общност, която гледа не само навътре – към своите корени, но и навън – към своите близки и далечни съседи, от тази и от другата страна на Дунава.
Гостите се потопиха в преживяванията на творческия екип благодарение и на видеата, заснети от оператора Виктория Гълъбова, които могат да се видят в youtube канала на Списание 8. И за да е истински досегът до българския дух, домакините бяха подготвили и музикална изненада – живо изпълнение на стари народни песни и музика от група „Брезничанки“ от гоцеделчевското село Брезница.






Проектът „Бащино огнище“ се изпълнява от Списание 8 в сътрудничество с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и се финансира по програма „Култура“ на Столичната община за 2023 г. Медийни партньори са телевизия ТВ1 и платформата Village Life.

Тайнството на българските обичаи Бащино огнище

Тайнството на българските обичаи

Разгледайте фотоизложбата ни „Бащино огнище“

Кадри, запечатали българщина и сила Бащино огнище

Кадри, запечатали българщина и сила

Фотоизложбата „Бащино огнище“ ви очаква в градина „Кристал“ от 16 до 30 октомври

Месене на богородични хлябове Бащино огнище

Месене на богородични хлябове

Обредите в село Раждавица съживяват почитта към хляба. Замесването и изпичането са тайнство, в което участва кръг от посветени

Укротяване на природните стихии Бащино огнище

Укротяване на природните стихии

Обичаят Герман представлява „погребение“. Чрез оплакване се измолва милостта на силите, за да прекратят продължителна суша или да спрат унищожителна буря или градушка.

Огън във водата Бащино огнище

Огън във водата

Най-силният ден от годината – Еньовден, е събрал най-магичните обреди и голямата почит към силите на природата

На попрелка в Брезница Бащино огнище

На попрелка в Брезница

В пиринското село ни приеха като свои и отвориха сърцата си за нас, за да станем част от техния неповторим свят

Като писано яйце! Бащино огнище

Като писано яйце!

Добре дошли в „Бащино огнище“ – новата рубрика на Списание 8