Подкрепете ни!




Любопитно4 юли 2022

Какво ако Земята започне да се върти по-бързо?

Капките вода може да започнат да се движат от долу нагоре


изображение: iStock
изображение: iStock
Има достатъчно неща, за които да се тревожим - ядрената война, изменението на климата, дали си мием зъбите правилно или не...  Ускореното въртене на Земята може да почака. Малко вероятно е това да се случи скоро, пък и ефектът ще е такъв, че няма да сме в състояние за тревоги... И все пак, какво ако?

Колко бързо се върти Земята сега? Зависи къде се намираме, защото планетата ни се върти по-бързо при екватора, където обиколката й е най-широка, отколкото на полюсите. За 24 часа точка на екватора ще измине много повече път, докато отново стигне началната си позиция, отколкото, да речем, Чикаго, който се намира по-близо до полюса. За да компенсира допълнителното разстояние, екваторът се върти с 1669 км/ч, докато Чикаго се движи по бавно – приблизително с 1207 км/ч.

Ако можехме да ускорим въртенето на Земята с 1,6 км/ч, нивото на морското равнище около екватора щеше се повиши с няколко сантиметра, тъй като водата се придвижва от полюсите към екватора. „Може да отнеме няколко години, за да забележим това.“, казва Витолд Фрачек, анализатор в ESRI, компания, която произвежда софтуер за географска информационна система (ГИС).

Това, което няма да ни убегне обаче, е, че някои от нашите спътници ще се отклонят от пътя. Сателитите, поставени в геосинхронна орбита, летят около нашата планета със скорост, която съответства на въртенето на Земята, така че да могат да останат позиционирани над едно и също място през цялото време. Ако въртенето на планетата се ускори с 1,6 км/ч, сателитните комуникации, телевизионното излъчване и военните и разузнавателните операции могат да бъдат прекъснати, поне временно.

Ще можем да летим
Центробежната сила от въртенето на Земята постоянно се опитва да ни изхвърли от планетата, нещо като дете на ръба на бърза въртележка. Засега се задържаме на земята, защото гравитацията е по-силна, но ако тя започне да се върти по-бързо, центробежната сила ще надделее, казва астрономът от НАСА Стен Оденвалд. Той смята, че ако екваторът се върти със скорост до 28 390 км/ч, тази сила сила ще бъде достатъчно голяма, за да изпаднем в безтегловност. Друг резултат от допълнителната центробежна сила, която се генерира, когато екваторът се върти по-бързо и се бори с гравитацията, е, че ако на Северния полярен кръг тежите около 68 кг, то на екватора ще бъдете 67 кг.

Постоянен джет лаг*
Колкото по-бързо се върти Земята, толкова по-кратки ще стават дните ни. С увеличаване на скоростта с 1,6 км/ч, денят ще стане само с около минута и половина по-къс и нашите вътрешни часовници на тялото, вероятно няма да забележат. Но ако се въртяхме със 161 км/ч по-бързо от обикновено, денят щеше да е около 22 часа. За телата ни това би било като да минаваме към лятно часово време всеки ден. Вместо да връщаме часовниците с един час назад, ще трябва да ги връщаме с два часа всеки ден, без тялото ни да може да се приспособи. Всичко това е само ако Земята се ускори внезапно. „Ако постепенно се ускорява в продължение на милиони години, ние ще се адаптираме и ще се справим с това“, казва Оденвалд.

По-силни урагани
При бавно ускоряване на  въртенето на Земята може и да не забележим голяма разлика в поведението на ветровете и метеорологичните модели. Екстремното време обаче може да стане по-разрушително. „Ураганите ще се въртят по-бързо“, казва той, „и ще са задвижвани от повече енергия.“ Причината отново е онзи странен феномен, който споменахме по-рано: Земята се върти по-бързо при екватора. Ако тя изобщо не се въртеше, ветровете от Северния полюс щяха да духат по права линия към екватора и обратно. Но сега пътят на ветровете се отклонява на изток. Това се нарича ефект на Кориолис и затова ураганът се върти. При ускорено движение на Земята оста й, се ускорява и движението на ветровете на изток.

Преразпределяне на водните ресурси
Компенсаторната скорост на въртене при екватора означава, че водата в океаните ще започне да се натрупва там. С ускорение от 1,6 км/ч, нивото на водата около екватора ще нарасне с няколко сантиметра само за дни. При ускорение 161 км/ч екваторът ще започне да се „дави“.
„Басейнът на Амазонка, Северна Австралия, да не говорим за островите в екваториалния регион, всички те биха потънали, по мои изчисления между 9 до 19 метра под водата“, казва Фрачек.
Ако удвоим скоростта при екватора, така че Земята да се върти 1609 км/ч по-бързо, „с изключение на най-високите планини, като Килиманджаро или най-високите върхове на Андите всичко в екваториалния регион ще бъде залято.“ Нивото на водата в полярните региони ще спадне и Северният ледовит океан ще стане много по-плитък.

И най-сетне, при въртене около 27359 км/ч, центробежната сила на екватора ще съответства на силата на гравитацията. След тази скорост „може да изпитаме обратен дъжд“, спекулира Фрачек. „Капките вода може да започнат да се движат от долу нагоре. “ В този момент Земята ще се върти повече от 17 пъти по-бързо от сега и вероятно няма да останат много хора в екваториалния регион, които да се удивляват на феномена. „Ще се изселят към полярните региони или поне средните ширини“, казва Фрачек.

Земетресения
При много бързи скорости - около 38624 км/ч - и в продължение на хиляди години, земната кора също ще се размести, изравнявайки се на полюсите и изпъквайки около екватора. „Ще има огромни земетресения“, смята Фрачек. „Тектоничните плочи ще се движат бързо, а това би било пагубно за живота на земното кълбо.“

Да забавим ход!
Според Оденвалд Земята постоянно се променя. При земетресение обиколката на Земята намалява почти незначително, но достатъчно, за да повлияе скоростта на въртене на Земята. Голяма въздушна маса пък може да има обратен ефект – да забави въртенето, фино и леко като кънкьорка.
Ходът на времето също влияе на скоростта на въртене. Преди около 4,4 милиарда години когато се е образувала Луната, Оденвалд изчислява, че нашата планета вероятно е имала формата на сплескана футболна топка и се е въртяла толкова бързо, че всеки ден е бил дълъг само около четири часа. От тогава въртенето на Земята се забавя с около 6 км/ч на всеки 10 милиона години, най-вече поради гравитационното привличане на Луната към нашата планета. Така че е много по-вероятно въртенето на Земята да продължи да се забавя, а не да се ускорява.

„Няма начин Земята да ускори скоростта си на въртене така внезапно“, казва Оденвалд. „Затова трябва да бъде ударена от достатъчно голям обект, а това ще втечни кората, което първо ще сложи край на живота ни.“

джет лаг* – десинхроза; нарушаване на ритъма на организма при пътуване на далечни разстояния със самолет до различна часова зона

Източник
Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет