Подкрепете ни!




Наука26 април 2023

Криминална нишка вплетена в двойната спирала на ДНК

70 г. от публикуването на една от най-значимите истини за човечеството


Д-р Розалинд Франклин също открива двойната спирала на ДНК, снимки: Wikimedia.org
Д-р Розалинд Франклин също открива двойната спирала на ДНК, снимки: Wikimedia.org
На 25 април 1953 г. Джеймс Уотсън и Франсис Крик публикуват забележителна статия в Nature, разкриваща двойната спирала като дългата неуловима структура на ДНК - откритие, което десетилетие по-късно им носи Нобелова награда. Това припомня вчера The New York times. Изданието пояснява, че в последния абзац на научната статия двамата учени признават, че са били „стимулирани от опознаването на непубликуваните експериментални резултати и идеи“ на двама учени от Кралския колеж в Лондон - Морис Уилкинс и Розалинд Франклин. Двата екипа са работили независимо един от друг. 

Според The New York times в бестселъра си „Двойната спирала“ д-р Уотсън не само се изказва пренебрежително за д-р Франклин, която нарича Роузи, но и признава, че двамата с д-р Крик са използвали нейните данни без знанието й. „Роузи, разбира се, не ни даде директно данните си“, пише д-р Уотсън. „Във връзка с това никой в ​​King's не разбра, че са в нашите ръце.“

Този разказ се превърна в притча за лошия тон в научните среди, доведе до обратна реакция срещу д-р Уотсън и д-р Крик и превърна д-р Франклин във феминистка икона, разказва The New York times. Започнал дългогодишен дебат сред историците: каква точно роля е изиграла д-р Франклин в откриването на двойната спирала и до каква степен е била онеправдана?



В ново мнение, публикувано в Nature във вторник, двама учени твърдят, че това, което се е случило, е „по-малко злонамерено, отколкото се предполага“. Матю Коб е зоолог и историк от университета в Манчестър, който пише биографията на д-р Крик. Натаниел Комфорт пък се занимава с история на медицината в университета Джон Хопкинс и пише биографията на д-р Уотсън. Двамата се заровили в архивите на д-р Франклин и открили документи, които оневиняват двамата нобелисти. Или поне почистват имиджа им от десетилетни нападки и обвинения в кражба на научен труд.

Според публикацията в Nature д-р Франклин е знаела, че д-р Уотсън и д-р Крик имат достъп до нейните данни и че тя и д-р Уилкинс са си сътрудничали с тях. „Трябва да мислим за Розалинд Франклин не като за жертва на ДНК, а като за равностоен участник и сътрудник в откритието на структурата“, каза д-р Комфорт.

Скептицизъм

Наблюдаващи конфликта от години, други историци настояват, че новите документи са интересни, но не променят радикално цялата история: отдавна е ясно, че д-р Франклин е изиграла ключова роля в откритието. Според тях дори и да е знаела кой е имал достъп до нейните изследвания, новите документи не променят факта, че тя не е получила адекватно признание за работата си.

„Това, което е неравностойно и винаги е било неравностойно и все още е неравностойно за Розалинд Франклин, е заслугата, която тя не получи след откритието“, казва д-р Джакалин Дъфин, хематолог, занимаваща се с история на медицината в Queen's University, в Канада.

Два екипа са вървели към откритието

В началото на 50-те години на миналия век д-р Уотсън и д-р Крик работят заедно в университета в Кеймбридж, Великобритания, опитвайки се да сглобят структурата на ДНК, главно чрез изграждане на модели на молекулата.

В близкия Кингс Колидж в Лондон д-р Франклин и д-р Уилкинс се опитват да решат експериментално същия пъзел, използвайки рентгенови лъчи, за да създадат изображения на ДНК. 

В „Двойната спирала“ д-р Уотсън пише, че може би е направил научния си пробив след като д-р Уилкинс му показва едно от изображенията на д-р Франклин, известно като Снимка 51. „В момента, в който видях снимката, устата ми зейна и пулсът ми започна да се ускорява“, признава си чистосърдечно д-р Уотсън.

Тази книга е публикувана през 1968 г. (десетилетие след като д-р Франклин умира от рак на яйчниците на 37-годишна възраст) и се превръща в нещо като официална история на едно от най-важните научни открития на миналия век. Според The New York times обаче, истинската история е малко по-сложна.

През декември 1952 г. ръководителят на д-р Крик, молекулярният биолог Макс Перуц, получава доклад за непубликуваните резултати на д-р Франклин по време на официално посещение в Кингс Колидж. По-късно д-р Перуц дава този доклад на д-р Крик и д-р Уотсън.

Тези данни се оказват по-полезни за тандема откриватели от Снимка 51, казават д-р Коб и д-р Комфорт, позоваващи се на писмо, доказващо че д-р Франклин е знаела, че нейните резултати са стигнали до Кеймбридж.



Защита или нови обвинения

Д-р Коб и д-р Комфорт окрили и чернова на непубликувана статия в списание Time за откриването на двойната спирала. Проектът характеризира изследването не като състезание, а като продукт на два екипа, които работят паралелно и понякога се съвещават помежду си. „Статията описва работата по двойната спирала като работа на четирима равнопоставени сътрудници“, каза д-р Комфорт.

Елспет Гарман, молекулярен биофизик в Оксфордския университет, се съгласява с новите доказателства по защитата на нобелистите, но се съмнява цитираният доклад да е бил поверителен и настоява, че е въпрос на възпитание и почтеност д-р Перуц да поиска разрешение да го сподели.

Д-р Комфорт заявява, че той и д-р Коб не се „опитват да оневинят“ д-р Уотсън и д-р Крик, за които той твърди, че не бързат много да признаят напълно приноса на д-р Франклин. Д-р Коб пък е категоричен, че учените от Кеймбридж е трябвало да кажат на д-р Франклин, че използват нейните данни. „Те бяха негалантни, но това е кражба“ - допълва той.

Ранната смърт на д-р Франклин вероятно означава, че е нямало как да получи Нобелова награда. Но Нобелевският комитет е можел да намери други начини да признае приноса й, казва Нилс Хансон, занимаващ се с история на медицината в университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф, Германия. Нито д-р Уотсън, нито д-р Крик я споменават при връчването на наградите, припомня д-р Хансон, въпреки че д-р Уилкинс, който също получава наградата, го направи.

Още по темата:

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си