Преваряването на твърда чешмяна вода премахва до 90% от микропластмасата
Калциевият карбонат капсулира нанопластмасата и я превръща в люспеста кора на дъното на чайника
снимка: iStock
Преварената вода се използва от древни времена като метод за пречистване в някои азиатски страни. „Тази проста стратегия може да „обеззарази“ от нано- и микропластмаси чешмяната вода“, пишат изследователите.
Вода с определена алкалност и твърдост обикновено при кипене произвежда кори по дъното на съда –неразтворими минерални остатъци като калциев карбонат. Учените предполагат, че калциевият карбонат среща нанопластмаси, докато кристализира в гореща вода. След това той капсулира нанопластмасата, докато се превръща в люспеста кора, която понякога виждате на дъното на вашия чайник.
Врящата твърда чешмяна вода, съдържаща 300 милиграма на литър (mg/L-1) калциев карбонат, намалява нано- и микропластмасите с близо 90 процента, а водата, съдържаща 80 mg/L-1, намалява частиците с 84 процента. В меки водни проби, съдържащи по-малко от 60 mg/L-1 калциев карбонат, кипенето намалява пластмасите с над 25 процента.
Поради силната ни зависимост от пластмасата, нанопластмасите и микропластмасите са често срещани в подземните и повърхностните води по целия свят. Микропластмасата е наистина навсякъде, открита е и на Антарктика, и в Арктика. Тези коварни частици са и на Еверест, и Марианската падина. Всъщност пластмасата представлява най-голямата част от морския боклук. Според проучване от 2020 г., публикувано в Science of the Total Environment, повече от 8 милиона тона пластмаса са навлезли в океана през 2017 г. Това е над 33 пъти повече пластмаса от количеството, навлязло в океана през 2015 г., което показва обезпокоително задълбочаващ се глобален проблем.
При разпадането на пластмасата, микроскопични парчета от нея попадат в околната среда. Микропластмасите обикновено са с размер под 5 милиметра, но се срещат и по-малки, наречени нанопластмаси. Те са почти невидими, с размер от 1 микрометър. Микро- и наночастиците са открити във водата, въздуха, почвата, храната ни и готварската сол.
Ефектите върху здравето от нано- и микропластмасите не са изучени в детайли. Но изследванията сочат, че тяхното натрупване в човешкото тяло може да причини инсулинова резистентност, чернодробно метаболитно разстройство, увреждане на ДНК, органна дисфункция, проблеми с имунния отговор, невротоксичност и репродуктивни увреждания.
„Пиенето на преварена вода очевидно е жизнеспособна дългосрочна стратегия за намаляване на глобалното излагане на нано- и микропластмаси“, пише изследователският екип, добавяйки, че вероятно това е по-ефективен избор от пиенето на бутилирана вода, особено бутилирана в пластмаса. Средната литрова бутилка вода съдържа 240 000 парчета нанопластмаса, което е 10 до 100 пъти повече частици, отколкото се смяташе досега.
Още по темата:
55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози
Икономист обобщи какво са предсказвали неуспешно климатичните пророци
Не на златодобива в община Божурище!
Столичани и жители на района са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората
Как микровълновите фурни пренасят пластмаса във вашите храни
Д-р Меркола съветва ако ще ползваме микровълнова, да готвим в стъклени съдове
Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности
Хищниците са придобили известна устойчивост към рака, имунната им система е променена
Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони
Подходяща е за пейсмейкъри, дронове и изкуствени сърца
Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното
Повечето токсични частици не са от самите бутилки, а от филтъра за пречистване в производството
Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи!
Становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното вещество
Зелената сделка е мъртва
Европейският парламент отхвърли предложението на ЕК за намаляване на пестицидите в Европа
Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие!
В отворено писмо коалиция „За да остане природа в България“ и фермерски организации настояват правителството да забрани използването на глифозат
Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива
Те са абсолютно беззащитни и селскостопанските отрови ги убиват бавно
Европа не прие ново удължаване на използването на глифозат
България гласува „въздържал се”, предложението се прехвърля на друга инстанция
Не искаме отровата глифозат в храната, водата и детските площадки!
Коалиция „За да остане природа в България“ излезе с писмо до регулаторните органи, в което призова България да гласува против разрешаване употребата на глифозат
Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото
Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии
Купища плесенясали дарени дрехи засипват развиващите се страни
В крайна сметка по-малко от 1% ще бъдат рециклирани в нови
Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата!
25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци плуват в океана